Ātro palīdzību izsauc, zvanot 113

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi četru brīvo dienu laikā, kad Latvija atzīmēs valsts svētkus, prognozē iespējamu izsaukumu un telefonisku konsultāciju skaita pieaugumu, kas varētu būt saistīts gan ar to, ka ierastajā režīmā nestrādās ģimenes ārsti un aptiekas, gan pieaugošu respiratoro saslimšanu skaitu, īpaši bērniem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai veselības problēmas netraucētu svinēt svētkus, NMP dienesta mediķi cilvēkiem, kuri slimo ar dažādām hroniskām saslimšanām – sirds un asinsvadu slimībām, cukura diabētu, alerģijām, u.c. atgādina, ka nepieciešams savlaicīgi un pietiekamā daudzumā iegādāties nepieciešamos regulāri lietojamos medikamentus. Tāpat mediķi aicina – ja parādījušās pirmās saaukstēšanās pazīmes (kairinājuma sajūta vai aizlikts deguns, iesnas, kairinājums vai sāpes kaklā, galvassāpes, klepus un šķavas), savlaicīgi sazināties ar savu ģimenes ārstu vai dežūrārstu un konsultētiem par ārstēšanos.

 

Tomēr gadījumā, ja ir notikusi nelaime, trauma vai pēkšņi pasliktinājies veselības stāvoklis, apdraudot veselību vai dzīvību, izsauciet ātro palīdzību, zvanot 113.
Gadījumi, kad izsaucama ātrā palīdzība ir:
•    pēkšņa saslimšana, trauma, nelaimes gadījums.
•    pēkšņi sirdsdarbības traucējumi, sāpes sirds apvidū, auksti sviedri, samaņas zudums.
•    pēkšņs elpas trūkums, smakšanas lēkmes vai aizdusa.
•    pēkšņas sāpes rokās vai kājās, roku vai kāju aukstums, bālums.
•    pēkšņas sāpes vēderā, saindēšanās, vemšana, intensīva caureja.
•    pēkšņi apziņas traucējumi, krampji, ģībonis, galvas vai muguras sāpes, jušanas vai kustību traucējumi.
•    pēkšņi psihiskās darbības traucējumi, kuriem raksturīga agresīva rīcība vai pašnāvības mēģinājums.
•    pēkšņas sāpes jostas un krustu apvidū vai urinācijas traucējumi.
•    dzīvībai bīstama jebkuras izcelsmes asiņošana un alerģiskas reakcijas.
•    dzemdētājas nogādāšanai uz dzemdību nodaļu.

Ar mediķiem iesakām konsultēties arī tad, ja ir notikusi kāda pēkšņa veselības problēma, bet nav īsti pārliecības, saukt ātro palīdzību vai nē. Pacients vai viņa tuvinieki ne vienmēr var izvērtēt, cik nopietna veselības liksta ir piemeklējusi, tāpēc NMP dienesta dispečers, kurš ir mediķis, palīdzēs saprast situāciju un, ja būs nepieciešams, nosūtīs brigādi palīgā. Ja brigāde tomēr nebūs nepieciešama, dispečers telefoniski savienos ar NMP dienesta dežūrārstu, kurš jau detalizētāk centīsies noskaidrot situāciju un ieteiks, kā rīkoties tālāk.

Reklāma
Reklāma

 

Atgādinām, ka visā valstī ātro palīdzību var izsaukt, zvanot pa tālruni 113. Uz šo tālruni var piezvanīt gan no fiksētā, gan arī mobilā telefona, no jebkuras vietas Latvijā.


Informāciju sagatavoja: Laura Bundule, NMP dienesta Komunikācijas nodaļa