Ar Veselības ministrijas atbalstu aizsākta organizācijas "Dzīvo Veselīgi!" kustība bērniem un jauniešiem

10. novembrī, Rīgas Teikas vidusskolā, Aizkraukles ielā 14, Rīgā, oficiāli norisinājās sabiedriskās organizācijas Dzīvo Veselīgi! atklāšana ar preses konferenci, konsultatīvās padomes prezentāciju un radošajām darbnīcām skolēniem.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Organizācijas iniciatīva guvusi Veselības ministrijas atzinīgu novērtējumu un atbalstu, kā arī pašu atklāšanas pasākumu ar savu klātbūtni pagodināja veselības ministrs Juris Bārzdiņš.

 

Sabiedriskās organizācijas Dzīvo Veselīgi! mērķis ir veselīga un aktīva dzīvesveida popularizēšana bērnu un jauniešu vidū.

Dzīvo Veselīgi! sociālo kustību atbalsta arī veselības ministrs Juris Bārzdiņš, norādot, ka veselīga dzīvesveida veicināšana, atraktīvā veidā popularizējot pasākumus un domāšanas veidu, kas vērsti uz veselības saglabāšanu, it īpaši jauniešu vidū, ir viena no veselības ministra darba prioritātēm, atzinīgi novērtējot šīs idejas atbalstītājus un popularizētājus.

 

Reklāma
Reklāma

Viens no Rīgas skolu veselīga dzīvesveida veicināšanas pionieriem ir Rīgas Teikas vidusskola. Tās direktore Ilona Bergmane atzinīgi novērtējusi organizācijas plānus: “Dzīvo veselīgi! var dot ieguldījumu dažādu radošu aktivitāšu organizēšanā un atbalstīšanā, tādējādi saistot skolēnu teorētiskās zināšanas ar dzīves realitāti”.


Ilgtermiņā Dzīvo Veselīgi! plāno ieviest veselīga un aktīva dzīvesveida skaidrošanu skolās sadarbībā ar konkrētās jomas speciālistiem, kā arī sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem-viedokļu līderiem. Organizācijas nākotnes vīzija ir bērnu un jauniešu izpratne par veselīga dzīvesveida priekšnosacījumiem, kļūstot arī par tā veicinātājiem gan ģimenes, gan draugu lokā.
Kā liecina pētījuma dati, 33% Rīgas skolu pirmās klases zēnu un 20% meiteņu ir liekā ķermeņa masa, tai skaitā aptaukošanās. Mazkustīgs dzīvesveids, skolās viegli nopērkama neveselīga pārtika, kā arī skolēnu vājās zināšanas par veselīgu uzturu ir vieni no galvenajiem bērnu aptaukošanās iemesliem.

Komentē Dr. Laura Muižniece, ārste, Danone veselības mārketinga speciāliste:
„Sabiedriskās organizācijas Dzīvo veselīgi! dibināšana un plānotās aktivitātes ir lieliska iniciatīva, kas efektīvā veidā veicinās skolēnu interesi par veselīgu dzīvesveidu, skolēniem vieglāk uztverot veselīga dzīvesveida priekšrocības un potenciālu. Danone lepojas, ka ir kļuvis par šī projekta galveno partneri, jo mūsu misija iet ar to rokrokā — pēc iespējas vairāk cilvēkiem nodrošināt iespēju uzlabot veselību, lietojot veselīgu uzturu.
Esmu pārliecināta, ka regulāras fizikas aktivitātes kombinācijā ar sabalansētu un veselīgu uzturu augošam organismam skolas vecumā var kalpot par veiksmes atslēgu veselīgas nākotnes sabiedrības veidošanā. Ar aicinājumu pašiem sekot līdzi saviem ēšanas paradumiem, neveselīgus našķus aizstājot ar veselīgām, uzturvielām bagātām uzkodām un dzērieniem, kā arī regulāri piedaloties fiziskās aktivitātēs skolā un ārpus tās, vēlamies būtiski uzlabot veselības rādītāju skaitļus šajā vecuma grupā. Pētījumi pasaulē rāda, ka šāda veida programmas visā pasaulē, kad veselīga dzīvesveida paradumi tiek veicināti bērniem patīkamā veidā, veicina veselīga uztura patēriņu.
Bērnu uzturs, liekais svars un līdzīgas problēmas ir Danone īpaši izveidotās zinātniskās izpētes organizācijas Danone institūta, kas strādā sabiedriskā sektorā, galveno izpētes gadījumu fokusā. Pēdējo 20 gadu laikā Danone ir ieguldījis 1,3 mlj. īpašos fondos, kā arī zinātnieku un jauno speciālistu stipendijās ar mērķi veicināt veselību veicinoša uztura dažādu pētījumu, kā arī apvienību programmu attīstību. Tādēļ esam gandarīti par uzsākto sadarbību līdzīgā iniciatīvā arī Latvijā."

Par SIA Danone
Danone ir Francijas funkcionālās pārtikas ražotājs, kas ar meitas uzņēmumu SIA Danone Latvija Latvijā ir pārstāvēts jau vairāk nekā 10 gadus. Danone misija ir pēc iespējas vairāk cilvēkiem nodrošināt iespēju uzlabot veselību, lietojot veselīgu uzturu. No šīs misijas izriet viens no Danone pamatprincipiem: veselīga dzīvesveida un organisma labsajūtas pamatā ir veselīgs uzturs. Tādēļ Danone turpinās uzlabot Danone produktu uzturvērtību, ieguldīt zinātniskos un klīniskos pētījumos, kā arī īstenos un atbalstīs informācijas izplatību un izglītojošas programmas, kas veicina fizikas aktivitātes un sabalansētu, veselīgu uzturu.    


Atklāšanas pasākuma atspoguļojums projekta foto vietnē: www.flickr.com/dzivoveseligi