Politiskās partijas smejas par ģimenes pabalstu – 8 lati

Cik adekvāts, jūsuprāt ir Ģimenes valsts pabalsts 8 ls apjomā (ko vecāki saņem par bērnu no 1 -18 gadu vecumam?), kādiem mērķiem jūs ieteiktu šo naudu tērēt?
Šādu jautājumu uzdevām gan valdošajām partijām, gan tām, kuras vēlēšanās startēs pirmo reizi.

FOTO: Laura Šūlmeistere, debessmanna@gmail.com

Mammam.lv/tetiem.lv  kopējais vērtējums politisko partiju atbildēm: Visas partijas šo pabalstu atzīst par smieklīgu, niecīgu. Tēvzemieši, kā izrādās, pat nenojauš, ka par šo pabalstu nevar apmaksāt pat siltas pusdienas skolā. Tas nozīmē, ka pēc vēlēšanām šis būs viens no pirmajiem jautājumiem, ko uzdosim ievēlētajām partijām – kad tiks paaugstināts Ģimenes valsts pabalsts?

Atbild sociāldemokrātiskas politisko partiju apvienības Atbildība (9. saraksts) līdzpriekšsēdētājs Aivars Timofejevs un valdes locekle, pediatre Margarita Krauča:

Šāds pabalsta apjoms ir smieklīgs. Tā vietā vajag ieviest regresīvo nodokļu sistēmu ģimenēm ar bērniem.

Atbild Pēdējās partijas (11. saraksts) priekšsēdētājs Gints Knoks:
Protams, ka šis pabalsts ir smieklīgs un nereti tiek tērēts šņabim, nevis bērnam. Šie bērnu pabalsti vispār būtu jālikvidē, palielinot neapliekamo minimumu par apgādājamiem, bet tiem vecākiem kam nav darba nodrošinot bērnam bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos un skolās.

Atbild: KDS (13. saraksts) ģenerālsekretārs Armads Agrums:
Ģimenes pabalsts 8,-Ls ir neadekvāti mazs un faktiski lieka valsts naudas izšķērdēšana, jo par to bērnu nevar uzturēt.

Atbild partijas Daugava Latvijai (10. saraksts) pārstāvis Imants Burvis:
Piekrītu, ka tas ir izsmiekls. Bet principā nemīlu pabalstus. Jo tos var dot, var atņemt. Kaut kas līdzīgs ubagu dāvanai. Ir jāveido sistēma ar darba apmaksu arī par bērnu audzināšanu.

Atbilde partijas Par prezidentālu republiku (7. saraksts) valdes priekšsēdētājs Einars Grigors:
Šis pabalsts, protams, nav adekvāts, kaut gan ~ 6% ģimeņu nav to pat pieprasījušas. Domājam, ka šādam pabalstam būtu jābūt vismaz 30 LVL mēnesī vai kādam no vecākiem tiktu samazināts IIN par katru bērnu par 20%*

Atbildes sagatavoja partijas Par Labu Latviju! (8. saraksts) birojs, tās izkopētas no partijas programmas:
„Par Labu Latviju!” sociālā taisnīguma vārdā noteiks, ka personu ienākumi, kas zemāki par minimālo algu, nav apliekami ar nodokļiem. Šis kompensējošais mehānisms nodrošinās ģimeņu ar ierobežotiem ienākumiem atbrīvošanu no nodokļu sloga.

Atbild partijas Tautas kontrole (5. saraksts) priekšsēdētājs Rihards Jablokovs:.
Ja ģimenē par bērniem rūpējas, nav dzērāji u.tt, vecāki paši lemj kur ko tērēt. Daudz vai maz 8 Ls? Daudz nav. Tas ir viens no punktiem kuram jābūt iekļautam jaunajā bērnu un ģimenes attīstības-atbalsta programma.

Politiskās apvienības Vienotība (2. saraksts) atbilde:
Atbalstam ģimenei jābūt motivējošam. Tieši tāpēc rosinām palielināt neapliekamo minimumu par katru apgādībā esošo bērnu, straujāk – par trešo un turpmākajiem bērniem. Tādējādi ģimenei tiek palielināti ienākumi un sabiedrību nodokļu atlaides motivētu izvēlēties darba vietu ar legāli maksātu atalgojumu.

Atbild apvienības Visu Latvijai - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (12. saraksts) izglītības ministra kandidāte Inguna Raituma:
Protams, ģimenes valsts pabalsts ir ļoti niecīgs. Taču siltas pusdienas kaut 1x dienā vecākiem būtu jācenšas atbalstīt, taču diemžēl skolās redzam, ka tas tā nebūt nenotiek.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Siltas pusdienas par šo naudu nesanāk par pusmēnesim... Vidējā maksā par pusdienām skola ir Ls 5 nedēļā.

P.S. Lai uzzinātu politisko partiju nostāju jautājumos, kas skar ģimeni, portāls Mammam.lv/Tetiem.lv vienlaikus izsūtīja jautājumus visām politiskajām partijām, kas piedalīsies 2010. gada Saeimas vēlēšanās. Atbildes atsūtīja gandrīz visi, izņemot Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā, apvienību Ražots Latvijā, Saskaņas centru, Zaļo un Zemnieku savienību.
 

Reklāma
Reklāma