Pamest darbu vai visu algu atdot auklei? Atbild politiķi!

Mammas un tēti zina, ka bērnudārzā bērnus vairums gadījumu uzņemt tikai no 3 gadu vecuma, bērnu kopšanas atvaļinājumu mamma vai tētis var izmantot tikai līdz laikam, kamēr bērns sasniedzis 1,7 gadu vecumu. Portāls Mammam.lv/Tetiem.lv visu partiju pārstāvjiem uzdeva šādu jautājumu: "Kādi ir jūsu priekšlikumi – ko darīt mammai līdz brīdim, kamēr bērnu uzņem bērnudārzā? Pamest darbu vai atgriezties darbā un visu savu algu atdot auklītei?"

FOTO: Laura Šūlmeistere, debessmanna@gmail.com

Turklāt, jāņem vērā, ka šobrīd vecāki par bērniem saņem pabalstu 70% apmēra no algas līdz gada vecumam un tikai Ls 30 līdz divu gadu vecumam.

Mammam.lv/tetiem.lv  kopējais vērtējums politisko partiju atbildēm: Viskonstruktīvāka atbilde: rosināt nodokļu atlaides uzņēmumiem, kas iekārtojuši bērnistabu un atvieglot noteikumus privāto bērnudārzu izveidei, izsaknēja no Pēdējās partijas priekšsēdētāja Ginta Knoka. Pavisam konkrētu atbildi – ko šobrīd darīt mammai vai tētim pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām nesniedza neviena partija. Tēvzemieši un Vienotība iesaka kooperēties ar vecvecākiem un citiem vecākiem. Bet izskatās, ka dažas partijas (ar Par Labu Latviju priekšgalā) gluži kā bērni uzskata – visas finansiālās problēmas valsts var atrisināt, drukājot vairāk naudas! Spriediet paši:

Atbild sociāldemokrātiskas politisko partiju apvienības Atbildība (9. saraksts) līdzpriekšsēdētājs Aivars Timofejevs un valdes locekle, pediatre Margarita Krauča:
Šobrīd, sakarā ar bērna piedzimšanu, māte saņem vienreizēju pabalstu Ls 296,00 apmērā. Šis pabalsts ir jāsaglabā. Bērnu aprūpes izdevumu segšanas principiem vajadzētu būt vienādiem visiem bērniem neatkarīgi no vecuma t.i., pieejamais pašvaldības finansējums tiek vienmērīgi sadalīts visiem bērniem. Līdzīgi kā tas notiek skolās pēc principa «nauda seko skolēnam».
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Naudas summa, kas seko bērnam nav 296 lati mēnesī! Tas ir vienreizējs pabalsts. No kurienes ņemt līdzekļus, lai šo summu palielinātu līdz 296 latiem??? Pabalstus nevar paaugstināt, vienkārši drukājot lielākas naudas zīmes...

Atbild Pēdējās partijas (11. saraksts) priekšsēdētājs Gints Knoks:

Ar steigu ir jārisina bērnudārzu problēma, lai tie būtu pieejami ikvienai ģimenei, kurai pēc tā ir vajadzība. Bērnudārzos ir jābūt arī silītes grupiņām, bērniem no 1,5 gadu vecuma. Jāsubsidē arī privātie bērnudārzi un jāpārskata likumdošana, kas saistīta ar privāto bērnudārzu atvēršanu, lai to varētu izdarīt vienkāršāk. Ar nodokļu atlaidēm jāatbalsta bērnu istabu veidošana uzņēmumos.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Ļoti pozitīvi un konstruktīvi vērtējami priekšlikumi par bērnu istabām uzņēmumos, kā arī atvieglotiem noteikumiem privāto bērnudārzu atvēršanai. Vēl tikai varētu piebilst, ka valstiskā līmenī vajadzētu nodrošināt izdevumu segšanu privātajā bērnudārzā, ja pašvaldības bērnudārzā vietu pietrūcis un privātais bērnudārzs nav vecāku brīva, bet piespiedu izvēle.

Atbild: KDS (13. saraksts) ģenerālsekretārs Armads Agrums:
Valstij ir jānodrošina iespēja mammai vai tētim atrasties bērna kopšanas atvaļinājumā līdz 2 gadu vecumam. Turklāt otrajā gadā maksājot vismaz 50% no algas. Pašvaldībām jāveido vairāk grupiņu, kur bērni tiek uzņemti vismaz no diviem gadiņiem. Tomēr, KDS  uzskata, ka  vispareizākais būtu, ja vecāku atalgojuma lielums dotu iespēju vienam no vecākiem atrasties bērna kopšanas atvaļinājumā, kamēr tas paaugas.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Kāpēc otrajā gadā tikai 50%, tas nozīmē – uz pusi zemāks dzīves līmenis.

Atbild partijas Daugava Latvijai (10. saraksts) pārstāvis Imants Burvis:
Izbaudīju šo situāciju uz savas ādas ar savām šodien sešgadīgajām meitām. Man patīk ierosinājums par normālas algas piešķiršanu.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Mums arī patīk. Bet no kurienes tam rast līdzekļus?

Atbilde partijas Par prezidentālu republiku (7. saraksts) valdes priekšsēdētājs Einars Grigors:
Mēs rosinātu Saeimai pieņemt likumu par vienreizēja pabalsta piešķiršanu pēc bērna piedzimšanas sekojošos apmēros – 1. bērns 1000 latu, 2. bērns 1500 latu, 3. bērns 2500 latu, 4. bērns 3500 latu, 5. bērns 5000 latu, kā arī palielināt citus pabalstus:
līdz gada vecumam - 90% apmērā no algas,
līdz 2 gadu vecumam – 70% apmērā no algas,
līdz 2 gadu vecumam – 50% apmērā no algas.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Atvainojiet, bet izklausās pēc pilnīgas utopijas. Tuvākā Saeimas sasaukuma laikā nekas tāds nav iespējams!

Atbildes sagatavoja partijas Par Labu Latviju! (8. saraksts) birojs, tās izkopētas no partijas programmas:
Bijušais bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks ierosina māmiņu algu nodrošināt 100% apmērā no algas un to izmaksāt līdz bērna divu gadu vecumam. Citi Par Labu Latviju! ierosinājumi ģimeņu atbalstam:
– atjaunosim vecāku pabalstu izmaksas arī uz pusslodzi strādājošiem un pašnodarbinātiem vecākiem. Pabalstu izmaksas termiņu pagarināsim līdz bērnu divu gadu vecuma sasniegšanai (patlaban ir viens gads);
– ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem pilnībā kompensēsim maksu par bērnudārza apmeklējumu visiem bērniem
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Atbilde uz jautājumu nav sniegta. Tā vietā tukši un bezatbikldīgisolījumi par bērnudārza maksas kompensāciju daudzbērnu ģimenēm.

Atbild partijas Tautas kontrole (5. saraksts) priekšsēdētājs Rihards Jablokovs:.

Es vēlos, lai būtu taisnīga sistēma, kuru Valsts nodrošina. Mēs atduramies pret to, ka Valsts ekonomika ir sagrauta. Ārējie parādi strauji pieaug, mantojumu mūsu bērniem – Valsts uzņēmumus arī grib pārdot.
Mūsu partija ir gatava darba grupā kopā ar jūsu organizāciju, nozares speciālistiem, ņemot vērā pieredzi kā tas ir sakārtots citās ES valstīt, īsā laikā, izstrādāt konkrētu attīstības-atbalsta programmu ar ieviešanas termiņiem.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Šajā atbildē nav konkrētas atbildes uz jautājumu.

Politiskās apvienības Vienotība (2. saraksts) atbilde:
Pašvaldībai jānodrošina, ka tās administratīvajā teritorijā dzīvojošie pirmsskolas vecuma bērni apmeklējot bērnudārzu tiek sagatavoti skolas gaitām. Tāpat vecākiem ir iespēja bērnu pieskatīšanā iesaistīt vecvecākus vai kooperēties un rotācijas kārtībā uz maiņām pieskatīt vairākus bērnus. Vecākiem ar smagāku materiālo situāciju, iespēja savstarpēji vienojoties samazināt samaksu par bērna pieskatīšanu tā vietā dodot praktisku ieguldījumu.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Visiem vecākiem nav iespējas iesaistīt vecvecākus, kaut vai tāpēc, ka daudzi vecvecāki paši ir strādājoši. Arī priekšlikums par vecāku kooperēšanos nav pietiekami konstruktīvs.

Atbild apvienības Visu Latvijai - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (12. saraksts) izglītības ministra kandidāte Inguna Raituma:
Nav iespējams sniegt vienotu ieteikumu, kas derētu visām ģimenēm, taču noteikti valstij ir jāpilnveido pabalstu sistēma, lai tā veicinātu demogrāfisko situāciju, lai kopā ar bērniņu vecāki (kāds no vecākiem ) būtu iespējami ilgāk. Mūsu programma paredz, ka vismaz daļējā apmērā „māmiņu algu” vajadzētu saņemt arī otrajā gadā.    
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Nav atbildēts uz jautājumu – kā pilnveidot sistēmu, lai mamma vai tētis varētu mierīgu sirdi atgriezties darbā un bērnam tiktu nodrošināta pieskatīšana.

P.S. Lai uzzinātu politisko partiju nostāju jautājumos, kas skar ģimeni, portāls Mammam.lv/Tetiem.lv vienlaikus izsūtīja jautājumus visām politiskajām partijām, kas piedalīsies 2010. gada Saeimas vēlēšanās. Atbildes atsūtīja gandrīz visi, izņemot Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā, apvienību Ražots Latvijā, Saskaņas centru, Zaļo un Zemnieku savienību.
 

Reklāma
Reklāma