Augstais bērnu traumatisms Latvijā – lielā mērā uz politiķu sirdsapziņas

Latvija ir pirmajā vietā ES pēc bērnu traumatisma. Katru gadu traumu dēļ mirst aptuveni 140 bērni vecumā līdz 18 gadiem. Vadošie Latvijas mediķi ir pārliecināti, ka daudz mazāk bērnu ciestu no traumām, ja valsts atbalstītu informatīvas kampaņas vecāku un bērnu izglītošanai, ieviestu stingrākus drošības noteikumus un kontrolētu to ieviešanu. Portāls Mammām.lv/ Tētiem.lv visām partijām, kas šogad startē vēlēšanās, vaicāja: "Ko jūsu partija ierosina darīt, lai to mazinātu?"

FOTO: Laura Šūlmeistere, debessmanna@gmail.com

Mammam.lv/tetiem.lv  kopējais vērtējums politisko partiju atbildēm: Partiju atbildes liecina, ka politiķi izprot radušos situāciju un saprot arī, kādā veidā varētu mazināt bērnu traumu skaitu, taču patiešām konkrēti priekšlikumi bija lasāmi tikai Pēdējās partijas, Vienotības un apvienības Visu Latvijai - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK atbildēs. Atkal gan vietā piebilst, ka Dombrovska un Zīles partijām jau bijusi iespēja kaut ko darīt lietas labā, taču acīmredzot bērnu drošība nav starp prioritātēm. Pilnas atbildes lasiet zemāk:


Atbild sociāldemokrātiskas politisko partiju apvienības Atbildība (9. saraksts) līdzpriekšsēdētājs Aivars Timofejevs un valdes locekle, pediatre Margarita Krauča:
Neviena partija tieši palīdzēt šajā situācijā nevar. Uzskatu, ka vaina meklējama zināšanu trūkumā. Vienīgais, ko var darīt valstiskā līmenī – nodrošināt kvalitatīvu vecāku apmācību (veikt izskaidrojošo darbu). Ir nepieciešams organizēt arī  bērnu izglītošanu par šo jautājumu. Bez tam ir nepieciešams palielināt vecāku atbildību par bērnu atstāšanu bez uzraudzības.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Ļoti korekta atbilde. Pietrūkst tikai konkrētu priekšlikumu, kādā veidā organizēt vecāku un bērnu apmācību.

Atbild Pēdējās partijas (11. saraksts) priekšsēdētājs Gints Knoks:
Diemžēl no sadzīves traumām mūsu partija pasargāt bērnus un katram izstāvēt klāt nevar, bet mēs varam kopā ar ārstiem konstatēt traumu gūšanas riskus un par to brīdināt sabiedrību, izvēršot informatīvo kampaņu. Bērniem jau no bērnudārza vecuma ir jāskaidro gan ceļu satiksmes noteikumi, gan jāmāca būt piesardzīgiem.
Satiksme ir jāpadara drošāka, jo tā ir ne tikai bērnu traumatisma problēma. Vairāk ir jānorobežo transporta braucamā daļa no gājējiem, jāveido riteņbraukšanas un skrituļošanas celiņi. Tāpat viens no traumu gūšanas iemesliem ir tas, ka bērni nav pienācīgi pieskatīti, tāpēc ar steigu ir jārisina bērnudārzu problēma, lai tie būtu pieejami ikvienai ģimenei, kurai pēc tā ir vajadzība.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Ļoti konstruktīvi priekšlikumi. Gribētos gan dzirdēt arī tikpat konstruktīvus priekšlikumus līdzekļu piesaistei, piemēram, veloceliņu izbūvei.

Atbild: KDS (13. saraksts) ģenerālsekretārs Armads Agrums:
Bērnu traumatismā bieži vainīgi paši pieaugušie, jo, dažādu iemeslu dēļ, tiem nav pietiekami laika bērnu audzināšanai. Lai traumatisms būtu mazāks, valstij jārada tādi apstākļi, lai vecākiem būtu iespēja biežāk un vairāk būt kopā ar bērniem un nodarboties ar to audzināšanu.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Viss korekti, trūkst konkrētu priekšlikumu.

Atbild partijas Daugava Latvijai (10. saraksts) pārstāvis Imants Burvis:
Ļoti bieži tas notiek tikai tāpēc, ka vecākiem trūkst iespēju pieskatīt bērnus. Kaut vai tāpēc, ka viens no vecākiem vai pat abi devušies peļņā uz ārzemēm. Vai arī šeit plēšas darba meklējumos.
Jānodrošina normālas darba vietas ar normālām algām, lai kādam no vecākiem, kombinējoties ar pagarināto skolu, bērnudārzu vai vecvecākiem nodrošināti bērnu pieskatīšanu.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Ļoti vispārīga atbilde. Burvja kungs daudziem jautājumiem kā atbildi min darba vietu radīšanu, kas pēc būtības nav nekas aplams. Taču nevienā no savām atbildēm bijušais Saeimas deputāts nemin, kā šīs darba vietas tiks uzburtas?

Atbilde partijas Par prezidentālu republiku (7. saraksts) valdes priekšsēdētājs Einars Grigors: Valstij būtu jāuzņemas preventīvi pasākumi traumatisma samazināšanā. Tas ir, vecāku izglītošana un informēšana par traumu rašanās iespējām un sekām, īpašu publisku kampaņu organizēšana, ar mērķi brīdināt vecākus un vecvecākus par sekām, kas var iestāties, ja bērni atstāti bez uzraudzības. Savs ieguldījums ir arī vecāku ziņā, jo visbiežāk šīs traumas notiek nepietiekamas vecāku uzraudzības dēļ vai pusaudžu neuzmanīgas rīcības dēļ.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Atbilde korekta, bet vispārīga. Līdzīgi kā dažās iepriekšējās atbildēs pietrūkst konkrētu priekšlikumu: kas, kur, par kādiem līdzekļiem to darīs?

Atbildes sagatavoja partijas Par Labu Latviju! (8. saraksts) birojs, tās izkopētas no partijas programmas:
Politiskā apvienība Par Labu Latviju! ir par valsts atbalstu tautas sportam, jo tas ir nācijas veselības pamats. Katram skolēnam jābūt iespējai apmeklēt vismaz vienu bezmaksas ārspuskolas sporta nodarbību. Par Labu Latviju! nodrošinās nodokļu stimulus un subsīdijas lielu masu sportu pasākumu rīkotājiem.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Šajā gadījumā atbilde sagatavota, nevis pēc būtības, bet no kāda dokumenta izkopēts kaut kas par bērnu tematiku...

Atbild partijas Tautas kontrole (5. saraksts) priekšsēdētājs Rihards Jablokovs:
Man nav šobrīd analīzes, no kurām pēc labklājības līmeņa ģimenēm ir šie bērni. Iespējams viņi tiek vāji uzraudzīti. Bet ja Valsts nodrošina bērnus ar bezmaksas sporta nodarbībām, jā cilvēkiem ir darbs, jā tētis nav aizbraucis prom pelnīt naudu, un mamma ar bērnu nav atstāta viena, tad arī traumatisms mazināsies.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Statistika liecina, ka traumas bērni gūst ne tikai sociāli nelabvēlīgās ģimenēs, bet arī ļoti labi situētās un pārtikušās ģimenēs.

Politiskās apvienības Vienotība (2. saraksts) atbilde:
Veselības aprūpē būtiska ir profilakse un preventīvie pasākumi, šajā gadījumā – izglītojošais darbs. Svarīgi paaugstināt visas sabiedrības izpratni par negadījumu cēloņiem, piemēram, sadarbojoties ar ģimenes ārstiem un pediatriem, vecākiem un vecvecākiem ir jābūt informētiem par iespējamām sadzīves traumām gan mājās, gan rotaļu laukumā un uz ielas. Bērniem jādzīvo veselīgā vidē. Tāpat svarīgi ir izglītot arī pašu bērnu, kur svarīga nozīme ir gan vecākiem, gan izglītības sistēmai.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Ļoti konstruktīva atbilde. Pozitīvi vērtējams priekšlikums sadarboties ar ģimenes ārstiem un pediatriem.

Atbild apvienības Visu Latvijai - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (12. saraksts) izglītības ministra kandidāte Inguna Raituma:
    1) būtiski palielināt valsts finansējumu interešu izglītības un profesionālās ievirzes programmām (sporta, mūzikas, mākslas skolām), lai bērni un jaunieši brīvo laiku pavadītu un reizē pilnveidotos/ izglītotos aktīvi, veselīgi, speciālistu klātbūtnē;
    2) veicinātu veselību veicinošu un izglītojošu aktivitāšu organizēšanu, finansēšanu ( fondi, projektu konkursi, programmas u.tml.);
    3) veicinātu sadarbību ar nevalstiskām organizācijām un ieinteresētām  institūcijām;
    4) uzlabotu medicīnisko pakalpojumu pieejamību, kvalitāti.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Ļoti pozitīvi vērtējama atbilde.

P.S. Lai uzzinātu politisko partiju nostāju jautājumos, kas skar ģimeni, portāls Mammam.lv/Tetiem.lv vienlaikus izsūtīja jautājumus visām politiskajām partijām, kas piedalīsies 2010. gada Saeimas vēlēšanās. Atbildes atsūtīja gandrīz visi, izņemot Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā, apvienību Ražots Latvijā, Saskaņas centru, Zaļo un Zemnieku savienību.
 

Reklāma
Reklāma