Vai partijām rūp demogrāfija Latvijā?

Demogrāfi prognozē, ka pēc 150 gadiem latviešu kā tautas vairs nebūs, jo vienīgā iespēja, kā nodrošināt pensijas Latvijas valstī dzīvojošajiem ir ielaist desmitiem tūkstošu viesstrādnieku. Aizsākot pirmsvēlēšanu jautājumu un atbilžu rubriku, portāls Mammām.lv/Tētiem.lv vaicāja visu partiju pārstāvjiem: „Vai jums ir konkrēti priekšlikumi, kā uzlabot demogrāfisko situāciju valstī?”

Raksta ilustrēšanai izmantota Mammam.lv/tetiem.lv reģistrētās mammas Aguča iesūtītā bilde.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Raksta ilustrēšanai izmantota Mammam.lv/tetiem.lv reģistrētās mammas Aguča iesūtītā bilde.

Mammam.lv/tetiem.lv  kopējais vērtējums politisko partiju atbildēm:
Ļoti daudz vispārīgu un bezatbildīgu frāžu un lozungu par to, ka jāuzlabo ģimeņu finansiālā situācija bez konkrētiem priekšlikumiem, kur iegūt naudu, lai to paveiktu. Visbezatbildīgāk solījumus bārsta partijas Par labu Latviju un Par prezidentālu Republiku, turklāt – arī pirms iepriekšējām vēlēšanām no Šlesera partijas puses tika solīts tas pats, taču reāli pabalsti ģimenei ir nevis auguši, bet samazinājušies.
Konstruktīvi priekšlikumi lasāmi politiskās apvienības Vienotība programmā, apvienības Visu Latvijai - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK un Kristīgo Demokrātu Savienības priekšlikumos. Tiesa gan – tēvzemiešiem un Jaunajam laikam ir bijis gana daudz laika šos priekšlikumus ieviest dzīvē! Kāpēc tas nav izdarīts? Oriģināla ideja ir Pēdējai partijai. Lasiet paši:


Atbild sociāldemokrātiskas politisko partiju apvienības Atbildība (9. saraksts) līdzpriekšsēdētājs Aivars Timofejevs un valdes locekle, pediatre Margarita Krauča:
Valstī ir jānodrošina darbs abiem vecākiem ar stabiliem ienākumiem bez raizēm un rūpēm par šodienas un nākotnes ģimenes iztiku. Tas panākams ieviešot regresīvu nodokļu sistēmu, samazinot nodokļus par katru bērnu ģimenē. Regresīvā sistēma attiecināma uz iedzīvotāju ienākuma nodokli, nekustamā īpašuma nodokli, nodokli par auto un citiem nodokļiem. Noteikti jāsaglabā «māmiņu algas».  
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs:
Jau šobrīd viens no vecākiem var saņemt nodokļa atvieglojumus par katru bērnu, taču jaunums ir tas, ka šāda veida nodokļu atvieglojumus varētu piemērot arī nekustamā īpašuma un citiem nodokļiem. Piebilde par māmiņalgām ir virspusēja.

Atbild Pēdējās partijas (11. saraksts) priekšsēdētājs Gints Knoks:
Pēdējās partijas traktātā ir priekšlikums vecākiem ar nepilngadīgiem bērniem, piešķirt papildus balsis vēlēšanās atbilstoši nepilngadīgo bērnu skaitam, jo vēlot Saeimu un pašvaldības tiek ietekmēta arī bērnu dzīve.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Visu cieņu par oriģinālu ideju, taču trūkst pārliecības, vai tas tiešā veidā var uzlabot valsts demogrāfiju.

Atbild: KDS (13. saraksts) ģenerālsekretārs Armads Agrums:

Valsts nevar diktēt cilvēkiem, ko tiem darīt – veidot ģimenes vai nē. Lēmumu par ģimenes veidošanu un bērnu radīšanu pieņem paši cilvēki, bet valsts var radīt labvēlīgus finansiālus apstākļus ģimenēm, kas mudinās ģimenes radīt bērnus un tas noteikti uzlabos demogrāfisko stāvokli.
Kristīgi Demokrātiskā Partija (KDS) piedāvā sekojošas darbības valsts budžeta papildināšanai:
1.    Latvija šobrīd ir viena liela ārzona – nacionālā līmenī jāpieņem likumi, kas ierobežotu ārzonās reģistrētu uzņēmumu darbību, ja tie veic saimniecisko darbību Latvijā. Aizliegt ārzonu uzņēmumiem piedalīties valsts un pašvaldību iepirkumos. Visiem nodokļiem jāpaliek Latvijā ! Pēc pēdējās statistikas datiem ES, vairāk nekā 250 miljardu eiro pazūd ārzonās.
2.    Jāievieš banku stabilitātes nodoklis, lai bankas pašas segtu savus riskus.
3.    Jāievieš banku finanšu aktivitātes nodoklis un banku bonusi jāpaliek ar 40% ienākumu nodokli.
4.    Jāievieš transakcijas nodoklis biržām.
5.    Jāievieš nodoklis luksusa zemes, ūdens un gaisa transporta līdzekļiem.
6.    Jāievieš bagātības nodoklis kustamajiem un nekustamajiem īpašumiem, kuru kopējā vērtība pārsniedz 500000,- Ls.
7.    Jāpalielina nodokļi dividendēm, kapitālam un kapitāla pieaugumam.
8.    Jāsamazina vai jāatceļ vispār uz krīzes laiku nodokļu atlaides brīvostām un brīvajām ekonomiskajām zonām. Šobrīd valdība aicina visus savilkt jostas, bet šos uzņēmumus tas neskar un tie joprojām strādā ar 80% nodokļu atlaidēm.
9.    Jāveic nelegāli iegūto līdzekļu amnestija, nosakot termiņu līdz kuram tas jāizdara, nomaksājot noteiktu procentu valstij.
10.    Jāsamazina visi valsts administratīvie izdevumi.
11.    Latvijai, tāpat kā Vācijai jānopērk informācija par nodokļu nemaksātājiem.
Tā ir tikai neliela daļa no veicamajiem pasākumiem finanšu līdzekļu iegūšanai, bet jau šo pasākumu veikšanu radīs iespēju atvieglot dzīvi ģimenēm ar bērniem un uzlabos demogrāfisko situāciju Latvijā.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Mēs novērtējam to, ka šī ir gandrīz vienīgā partija, kas ne tikai tukši runā par to, ka jāuzlabo ģimeņu finansiālā situācija, bet arī detalizēti aprakstījusi savus priekšlikumus – no kurienes ņemt naudu.


Atbild partijas Daugava Latvijai (10. saraksts) pārstāvis Imants Burvis:
Jāsāk ar triviālu lietu – jārada darba vietas. Bez tām prom brauks pieaugušie kopā ar bērniem, neatļausies dzemdēt bērnus, pieaugot bērni aizbrauks mācīties citur un tur arī paliks.
Bez darba vietām nebūs nekādas naudas jebkuriem solītajiem pabalstiem. Tāpēc jārada darba vietas.
Šodienas valdošās koalīcija pēdējo astoņu gadu laikā mērķtiecīgi spieda valsts pilsoņus emigrēt, jo tad nav jārūpējas par darba vietu veidošanu. Saskaņā ar principu – nav cilvēku, nav problēmu.
Mammam.lv/tetiem.lv  komentārs: Var piekrist par nepieciešamību radīt jaunas darba vietas, taču gribētos, lai politiķi kopā ar šādiem ierosinājumiem, izteiktu arī kādus priekšlikumus – kā šīs darba vietas radīt? Pretējā gadījumā – tie ir tukši solījumi. Apgalvojumā par to, ka valdošā koalīcija mērķtiecīgi piespiedusi cilvēkus emigrēt saklausāms klajš populisms.

Atbilde partijas Par prezidentālu republiku (7. saraksts) valdes priekšsēdētājs Einars Grigors:
Bērnu radīšanai un audzināšanai ir jābūt finansiāli izdevīgai un motivējošai. Lai izvairītos no tuvojošās demogrāfiskās „bedres”, jau šodien valdībai ir jāpasaka kādi atbalsta mehānismi un kad valstī tiks ieviesti. PPR uzskata, ka šī ir svarīgākā un steidzamākā sociālā programma. Mēs rosinātu Saeimai pieņemt likumu par vienreizēja pabalsta piešķiršanu pēc bērna piedzimšanas sekojošos apmēros – 1. bērns 1000 latu, 2. bērns 1500 latu, 3. bērns 2500 latu, 4. bērns 3500 latu, 5. bērns 5000 latu, kā arī palielināt citus pabalstus.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Ar vienreizēju pabalstu uzlabot demogrāfiju nevar. Toties paaugstināt bērnu dzimstību sociāli nelabvēlīgajās ģimenēs gan var. Tāpat, ja izskan solījumi 10-20 reizes paaugstināt esošos pabalstus, gribētos zināt, no kurienes partija plāno ņemt finansējumu šādam projektam. Šobrīd izklausās pēc tukšiem un bezatbildīgiem solījumiem!

Atbildes sagatavoja partijas Par Labu Latviju! (8. saraksts) birojs, tās izkopētas no partijas programmas:
Izstrādātie ierosinājumi, kuri tiks pieminēti turpmāko jautājumu atbildēs, ietver konkrētus priekšlikumus, lai vairotu Latvijas iedzīvotāju labklājību un demogrāfisko situāciju valstī. Aicinām iepazīties ar apvienības programmas sadaļu „Ģimene”: 
Pasākumi:   
•    atbalstīsim jaunus cilvēkus un tradicionālas ģimenes kā galveno sabiedrības vidusslāņa veidošanās un valsts pilsoņu skaita pieauguma pamatu;
•    par 25% samazināsim iedzīvotāju ienākuma nodokli par katru apgādībā esošu bērnu;
•    vienu no vecākiem, kuri audzina četrus vai vairāk bērnus, pilnībā atbrīvosim no ienākuma nodokļa;
•    atjaunosim vecāku pabalstu izmaksas arī uz pusslodzi strādājošiem un pašnodarbinātiem vecākiem; šo izmaksu termiņu pagarināsim līdz bērnu divu gadu vecuma sasniegšanai;
•    ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem pilnībā kompensēsim maksu par bērnudārza apmeklējumu visiem bērniem;
•    lai stiprinātu ģimeni kā vērtību, ieviesīsim kristīgo mācību skolās;
•    pilnveidosim daudzbērnu ģimeņu atbalsta sistēmu;
•    lai straujāk mazinātu institūcijās augošo bērnu skaitu, veidosim profesionālas audžuģimenes;
•    bērnudārzos ieviesīsim principu "nauda seko bērnam", izlīdzinot finansējuma nosacījumus privātām un pašvaldību pirmskolas izglītības iestādēm.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Ļoti bezatbildīgi solījumi, jo daudziem no šiem priekšlikumiem nepieciešami lieli līdzekļi. Kur tos ņemt? Reālajā dzīvē daudzbērnu ģimenes uz šādu Leiputriju var cerēt tikai nākamajā desmitgadē, kāpēc bārstīt tukšus solījumus un apzināti maldināt cilvēkus? Un, lūdzu, nevajag ieviest kristīgo mācību kā obligātu mācību priekšmetu!

Atbild partijas Tautas kontrole (5. saraksts) priekšsēdētājs Rihards Jablokovs:
Valsts atbalsts par katru dzimušo bērnu, par katru nākamo – vairāk. Cipars ir atkarīgs no ekonomikas attīstības stadijas. Atbalstam jābūt motivējošam un jūtamam.
Mammam.lv/tetiem.lv  komentārs: Nekas konkrēts – izņemot divas vispārīgas frāzes nav pateikts.

Politiskās apvienības Vienotība (2. saraksts) atbilde:
Vienotība uzsver, ka izglītoti un veseli, radoši un uzņēmīgi Latvijas cilvēki būs vajadzīgi, lai pārvarētu demogrāfiskās problēmas. Latvijas sabiedrība strauji noveco. No 1991. līdz 2009.gadam bērnu skaits samazinājies gandrīz uz pusi, 2060.gadā katriem trim strādājošajiem būs jāuztur divi pensionāri. Zemās dzimstības un emigrācijas dēļ pārskatāmā nākotnē sociālās drošības izdevumu īpatsvars valsts izdevumos palielināsies. Mēs nedrīkstam šīs problēmas ignorēt, bet mums vēl ir pietiekami daudz laika, lai tās mērķtiecīgi risinātu.
Vienotība uzsver nepieciešamību vairāk atbalstīt ģimenes ar bērniem, jo ir jāpanāk, lai dzimstības pieaugums atjaunotos – lai četru turpmāko gadu laikā summārais dzimstības koeficients sasniegtu vismaz 1,5 – 1,6 un turpinātu augt līdz minimālajam 2,1, kas tautas ataudzē skaidri iezīmētu pozitīvu un cerīgu ilgtspējas tendenci. 2009. gadā summārais dzimstības koeficients bija 1,4.
    Vienotības programmas Trešais bērns trīs galvenie punkti:
1)    uzlabojoties ekonomiskajai situācijai valstī, vairāk atbalstīt ģimenes ar bērniem un citām apgādājamām un aprūpējamām personām, šai nolūkā pakāpeniski palielinot neapliekamo minimumu par apgādībā esošām personām, straujāk – par trešo un turpmākajiem bērniem. Veicināt iespēju bērnu vecākiem savienot darbu un privāto dzīvi, rūpējoties par atbilstošu sociālo infrastruktūru un pakalpojumiem;
2)    ievērot progresivitāti arī attiecībā uz pabalstiem – ar akcentu uz trešo un turpmākajiem bērniem;
3)    bērniem no triju un vairāk bērnu ģimenēm garantēt valsts budžeta vietas augstskolā, kā arī sekmēt bērnu nodarbinātību mācību brīvlaikā un īstenot citus ģimenes atbalsta pasākumus.
Ekonomiskajai situācijai stabilizējoties, jāatjauno Nodarbinātības Valsts aģentūras organizētie skolēnu nodarbinātības pasākumi vasaras brīvlaikā, lai bērni un pusaudži ar valsts atbalstu varētu strādāt oficiālu darbu, gūstot darba pieredzi, pamatprasmes, iemaņas un iespēju nopelnīt. Tāpat svarīgi mācību prakses profesionālajās izglītības iestādēs plānot, piesaistot uzņēmējus, kuri savukārt būtu ieinteresēti jau laikus kvalitatīvi apmācīt savus potenciālos darbiniekus.
Latvijas vērtība ir izglītoti un pasaulē konkurētspējīgi jaunieši, tāpēc garantējot valsts budžeta vietas bērniem no daudzbērnu ģimenēm, ieguvēji ir gan valsts, gan jaunie studenti. Jaunatnes atbalstam jau tuvāko gadu laikā plānots piesaistīt ES struktūrfondu līdzekļus, jo tieši viņi būs mūsu nākotnes skolotāji, policisti, uzņēmēji un zinātnieki.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Var just, ka partija apzinās, cik dziļa Latvijā ir demogrāfijas krīze un meklē risinājumus tās pārvarēšanai. Programma Trešais bērns ir atbalstāma, tikai izriet loģisks jautājums, kāpēc šī programma jau nedarbojas? Jaunais laiks taču jau šobrīd ir valdošā partija!  

Atbild apvienības Visu Latvijai – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (12. saraksts) izglītības ministra kandidāte Inguna Raituma:

Daži no mūsu priekšlikumiem ir minēti partijas programmā:
- paredzēsim valsts galvojumu jaunām ģimenēm pirmā mājokļa iegādei 30% apmērā no bankas nodrošinājuma. Kredīta parādu dēļ ģimeni neizliks no vienīgā mājokļa, tām nodrošinās valsts atbalstu, lai mājokli varētu īrēt vai samainīt;
- celsim ar nodokli neapliekamo ienākumu minimumu un neapliekamo minimumu par katru apgādājamo - ar pieaugumu par katru nākamo bērnu;
- būtiski paaugstināsim ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamos izdevumus par medicīnas un izglītības pakalpojumiem.
Līdzekļus valsts galvojumam un citiem finansiālajiem bonusiem ņemsim no palielināta nekustamā īpašuma nodokļa dārgajiem un neapdzīvotajiem mājokļiem, progresīvā uzņēmumu ienākuma nodokļa lielajiem ārvalstu uzņēmumiem, kā arī „ēnu ekonomikas” apkarošanas.
Mammam.lv/tetiem.lv komentārs: Faktiski to pašu partija solīja arī pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām. Gribētos konkrētākas atbildes, kas, izskaidrotu, piemēram, kādā veidā apkarot  „ēnu ekonomiku”?


P.S. Lai uzzinātu politisko partiju nostāju jautājumos, kas skar ģimeni, portāls Mammam.lv/Tetiem.lv vienlaikus izsūtīja jautājumus visām politiskajām partijām, kas piedalīsies 2010. gada Saeimas vēlēšanās. Atbildes atsūtīja gandrīz visi, izņemot Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā, apvienību Ražots Latvijā, Saskaņas centru, Zaļo un Zemnieku savienību.
 

Reklāma
Reklāma