Sieviete pēc, iespējams, mājās veikta aborta, nomirst

Traģisks gadījums norisinājies Krāslavā — kāda divdesmit astoņus gadus veca sieviete mirusi, iespējams, mājās veikta aborta dēļ. Ātrā palīdzība dažu minūšu laikā aizvedusi praktiski noasiņojošo sievieti uz slimnīcu, tomēr viņu vairs nebija iespējams glābt. Pusstundu vēlāk viņa nomira reanimācijas nodaļā, ziņo laikraksts Neatkarīgā Rīta Avīze.

FOTO: Aigars Jansons, http://www.ajstudio.lv/

Policija sākusi izmeklēšanu, un pagaidām neatklāj lietas apstākļus, taču Neatkarīgajai neoficiāli zināms, ka sieviete ar savu vīru, iespējams, centušies pārtraukt jau septiņus mēnešus ilgo grūtniecību, kā rezultātā mirusi gan māte, gan vēl neiznēsātais mazulis.

14. septembra rītā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) saņēma izsaukumu pie kādas ģimenes Krāslavā, kur sievietei it kā palicis slikti. Taču patiesība izrādījās pavisam cita — sieviete esot bijusi septītajā grūtniecības mēnesī un, iespējams, naktī uz otrdienu viņai sākušās priekšlaicīgas dzemdības (ar šādu diagnozi viņa ievietota slimnīcā) vai arī, taču tā pagaidām ir neoficiāla versija, sieviete mēģinājusi pārtraukt grūtniecību un tikt vaļā no gaidāmā bērna.

NMPD speciāliste Laura Bundule Neatkarīgajai apliecināja, ka ātrās palīdzības izsaukums saņemts pulksten 9.59 otrdienas rītā — 28 gadus vecai sievietei palicis slikti ar sirdi. Pulksten desmitos ātrās palīdzības mediķu brigāde izbrauca un jau 10.05 ieradās izsaukuma vietā. "Mediķi tur ieraudzīja gultā gulošu sievieti, apsegtu ar segu, viņa bija bezsamaņā," stāstīja L. Bundule.
Kad mediķi vēlējās tuvāk apskatīt pacienti un pacēla segu, izrādījās, ka viņa guļ asinīs, gultā bija arī nabassaite.

Kad mediķi vēlējās tuvāk apskatīt pacienti un pacēla segu, izrādījās, ka viņa guļ asinīs, gultā bija arī nabassaite.

Ātrā palīdzība sievieti steigšus nogādāja Krāslavas slimnīcā, kur viņa tika ievietota reanimācijas nodaļā. L. Bundule norāda, ka ātrās palīdzības mediķi šajā gadījumā nevar apstiprināt sievietes nāves cēloni, lai gan ārstiem ir informācija, ka viņa pēcāk mirusi slimnīcā. Tāpat nav iespējams pašlaik pateikt, vai tiešām tas ir saistīts ar mākslīgu grūtniecības pārtraukšanu. To ātrā palīdzība atturas komentēt, jo viņu galvenais uzdevums bijis pēc iespējas ātrāk nogādāt slimnīcā sievieti.

Krāslavas slimnīcas galvenā ārsta vietniece Jeļena Ogorelova Neatkarīgajai pastāstīja, ka sieviete uz slimnīcu tika atvesta ļoti smagā stāvoklī, gandrīz mirusi — viņa praktiski mājās noasiņoja. Kādu iemeslu dēļ — ārste atturas komentēt, jo to vērtēs policija. "Diemžēl glābt vairs nebija iespējams, viņa bija zaudējusi kritiski daudz asiņu, pulsa nebija, asinsspiediena nebija... Protams, ka viņai varētu palīdzēt, ja laikus būtu vērsušies pēc palīdzības!" saka ārste. Un ja būtu vēlēšanās saņemt šādu palīdzību. Viņa vienkārši mājās noasiņoja... Pēc ārstes teiktā, viņas dzīvesbiedrs, kas arī izsauca ātros, stāstīja, ka neviens neesot zinājis, ka viņa ir stāvoklī. Nolaidīgi novēlotā vēršanās pēc palīdzības pie ārstiem zināmā mērā norāda, ka ģimene kaut ko centās slēpt, tikai attapās pārāk vēlu.

Krāslavas policijas iecirkņa priekšnieks Ivars Jakušonoks Neatkarīgajai apliecināja, ka ir sākta izmeklēšana, taču lietas apstākļus sīkāk neatklāja. Viņš norādīja, ka sievietes mirstīgās atliekas nosūtītas uz tiesu medicīnisko ekspertīzi, un no tās būs atkarīga policijas tālākā rīcība. Par to, kas varētu būt noticis šajā ģimenē, policija klusē, tāpat kā par to, vai policija atradusi nedzimušā bērna mirstīgās atliekas un vai pastāv iespēja, ka šis bērns varētu būt nogalināts. Neoficiāla informācija liecina, ka viņš varētu būt nožņaugts.

Tiesu medicīnas eksperti Daugavpilī Neatkarīgajai apliecināja, ka tiks veikta histoloģiskā izmeklēšana, audu paraugs nosūtīts uz Rīgu, tomēr rezultāti varētu būt tikai apmēram pēc mēneša. Ja arī, iespējams, kaut kādu iemeslu dēļ bija priekšlaicīgas dzemdības, nav skaidrs, kāpēc sievietei nav laikus sniegta palīdzība, jo mediķi apliecina: viņu varēja glābt.

Bez mammas palikuši divi maziņi bērni. Krāslavas bāriņtiesas priekšsēdētāja sarunā ar Neatkarīgo stāstīja, ka viņus jau agrāk audzināja vecvecāki — māte ar dzīvesdraugu dzīvojusi atsevišķi. Visticamāk, vecvecākiem pār bērniem tiks nodibināta aizbildnība. Līdz šim ģimene nebija nonākusi dienestu redzeslokā.

Reklāma
Reklāma

 

Avots: www.nra.lv