Linda Leen: „Šķiroties nevar iztikt bez upuriem”

„Mīlestība, kas prasa pārāk daudz no cilvēka, nav mīlestība, bet atkarība. Tu sevi, visu savu būtību, spēku un vēlmes noliec uz ziedošanās altāra,” intervijā žurnālam Una pārdomās par mīlestību, attiecību veidošanos un šķiršanos stāsta dziedātāja Linda Leen.
 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tev ir bijušas trīs ilgstošas attiecības. Kā tev pašai liekas, kāpēc nav sanācis ilgstošāk?
Kāpēc tu domā, ka trīs? Labi, tas tik un tā ir neatbildams jautājums. Tas ir tāpat, kā pajautāt, kāpēc nenodzīvoji vēl desmit gadu ilgāk? Tāpēc, ka nenodzīvoji un viss. Man liekas, ka sieviete un vīrietis viens otru līdz galam nekad nesapratīs. No psihoterapijas zelta fondiem zināms, ka ir dažādi sieviešu un vīriešu attiecību modeļi — māte un dēls, tēvs un meita, bet visgrūtāk realizējamais modelis ir vīrietis un sieviete. Tāpēc, ka tie ir pretpoli, un viņi ir līdzvērtīgās attiecībās. Visos citos attiecību veidos ir skaidra varas sadale. Starp vīrieti un sievieti varu definē dažādi apstākļi – vai nu nauda, vai „viens mīl vairāk”, jebkurā gadījumā vara pāriet cilvēka rokās, kam ir varas atslēga. Bet vīrietim un sievietei ar piebildi, ka viņi ri pilnīgi veseli emocionālā ziņā, nemaz nav tik viegli dzīvot kopā, sasniegt mērķus un realizēties. (..)

Daudzām manām draudzenēm šobrīd dzimst bērni, un redzu, cik tas ir skaisti, bet arī grūti. Bērni ir vislielākais pārbaudījums mīlestībā, kuru ļoti daudzi neiztur.

Kad tev ziemā vienā intervijā jautāja, vai tu proti šķirties, tu atbildēji: „Nē, man tas padodas ļoti grūti. Man divreiz dzīvē nācies beigt nopietnas attiecības, un tas bija ilgi, mokoši un zem katras sievietes pašcieņas. Ļoti pieķeros cilvēkiem, tāpēc ļoti grūti viņus atlaist.” Vai tagad esi iemācījusies atlaist cilvēkus, noskurināties un iet tālāk?
Ir teiciens: „Easy come, easy go!” Ja lietas neko īpašu nenozīmē, tad tikpat viegli no tām var šķirties. Ja bērnībā atņem mīļāko mantu, bērnam šķiet, ka tiek atņemta visa pasaule. Bērns saka: „Es gribu balonu!” Tā ir viņa lielākā vēlme, viņš spriež – ja to nedabūšu, diena nebūs izdevusies, vispār nav vērts dzīvot! Tāpat arī pieaugušajiem. Es neredzu iespēju, kā var atvadīties no ļoti svarīgām attiecībām bez upuriem. Un upuri ir šīs sāpes. (..)

Agrāk nedomāji, ka ap gadiem trīsdesmit tev būs ģimene un bērni?
Nē. Es pat nezinu, vai tagad sapņoju par ģimeni. Patiesībā mēs varam iztikt bez ļoti daudzām lietām, cits jautājums — vai gribam? Ir ļoti labi vēlēties to, ko varam pacelt. Daudzām manām draudzenēm šobrīd dzimst bērni, un redzu, cik tas ir skaisti, bet arī grūti. Bērni ir vislielākais pārbaudījums mīlestībā, kuru ļoti daudzi neiztur. Varbūt viņi pat paliek kopā, bet kvalitāte kļūst apšaubāma. Teikšu vēlreiz — es neko no tā visa negribu par katru cenu! Nav jēgas sevi saplēst gabalos un būt bez nerviem un veselības. Vēlos harmoniju visās dzīves sfērās. Bet, ja kādam tas viss jau ir, bet viņš nav laimīgs, varbūt viņš ir nepateicīgs?
 

Pilnu interviju ar Lindu Leen lasi jaunākajā — jūlija — žurnālā Una.

Reklāma
Reklāma

Autore: Lauma Lūse, žurnāls Una

Foto: Gatis Rozenfelds