Neredzīgi bērni ekspedīcijā pēc balsīm atpazinuši 45 putnu sugas!

Neredzīgi bērni kopā ar putnu pētnieku Kasparu Funtu vienas dienas laikā spējuši saklausīt un identificēt 45 no Latvijā līdz šim sastaptajām 343 putnu sugām.

Vienreiz identificējot putna balsi, Stradmuižas bērni precīzi mācēja to mācēja atpazīt arī citās vietās.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vienreiz identificējot putna balsi, Stradmuižas bērni precīzi mācēja to mācēja atpazīt arī citās vietās.

Nedēļas nogalē desmit Strazdmuižas skolas audzēkņi devās īpašā putnu atpazīšanas ekspedīcijā projekta „Ejam dabā!” ietvaros, kuru kā dāvanu mācību gada noslēgumā organizēja Ideju foruma  digitālā bibliotēka sadarbībā ar kustību par atpūtu dabā Mammadaba.

Pie foto: 4. klases skolniece Līva spēj precīzi izsvilpot gandrīz visu Latvijas putnu dziesmas.

Putnu balsu klausīšanās braucienā bērni un jaunieši klausījās un mācījās pazīt meža, lauku un ūdeņu putnu balsis Ķemeru nacionālajā parka mežā, Kaņiera un Engures ezerā, Bērzciema jūrmalā un Slampes laukos. Putnu pazinējs Kaspars Funts pa ceļam atskaņoja bērniem audiofailus ar putnu balsīm un mācīja atpazīt gandrīz visas Latvijā mītošās putnu sugas.
„Nekad nebiju domājusi, ka Latvijas mežos dzīvo tik daudz putnu. Katrs trallinātājs ir pilnīgi citāds. Bieži balsis ir mānīgas un skaļš dziedājums izrādās ir pavisam mazam putnam. Lai arī neesmu to redzējusi, nereti gadās, ka pēc balss spēju noteikt arī tā krāsu. Ikdienā mēs nepievēršam apkārtējiem putniem vērību, bet arī Rīgas pilsētas centrā, ja ieklausās, var sadzirdēt vairākus desmitus dažādu putnu sugu,” norāda Elīze Strazdiņa, Strazdmuižas neredzīgo un vājredzīgo internātskolas 10. klases skolniece. Tāpat Elīze atzinīgi novērtē AS „Latvijas Valsts meži” pieliktās pūles, jo Mammadaba atpūtas vietās ir īpaši pārdomāts reljefs un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām tur ir viegli pārvietoties.

 

Reklāma
Reklāma

Pie foto: Mazais Edijs ierakstīja putnu balsis, lai vēlāk veidotu savu audio kartotēku un paņemtu mežu līdzi uz Rīgu.

Ideju foruma digitālā bibliotēka sadarbībā ar putnu pētnieku Kasparu Funtu ir izveidojusi arī putnu vērošanai veltītu grāmatu izlasi “Putni ir visur, mācies tos pazīt un saprast!” Līdz ar putnu balsu audioierakstiem izlasē apkopots ieteicamais putnu vērotāja “obligātās literatūras” komplekts – kopumā 16 vērtīgas grāmatas par Latvijas putniem.
„Neredzīgiem cilvēkiem un ļaudīm ar redzes traucējumiem ir daudz asāka dzirde un krietni labāka spēja atminēties skaņas. Biju ļoti pārsteigts, ka vienreiz identificējot kāda putna balsi, bērni to varēja uzreiz atpazīt arī citās vietās. Viņu putnu balsu saklausīšanas un atpazīšanas spēja noteikti pārsteigtu ikvienu pieredzējušu putnu vērotāju,” priecīgi pārsteigts par ekskursijas dalībniekiem bija putnu pazinējs Kaspars Funts.
„Putnu balsis skan daudzos diapazonos un palīdz ikviena bērna attīstības procesā, īpaši svarīga šāda terapija ir bērniem ar īpašām vajadzībām. Arī neorganizējot īpašas ekspedīcijas, ikviens var iemācīties atpazīt Latvijas putnus E-bibliotēkā. Vienreizēji, ka Strazdmuižas bērni tik ātri spēj uztvert un atpazīt putnu dažādās balsis. Interesanti, ka daži māk precīzi atdarināt putnu balsis, par to brīnījās pat Kaspars Funts,” stāsta Liene Jackeviča, ekskursijas dalībniece un E-bibliotēkas projektu direktore.
E-bibliotēka ir bezmaksas digitālā bibliotēka, kas veidota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, un šobrīd tajā ir lasāmas vairāk nekā 4400 grāmatas, klausāmas vairāk nekā 1200 audio grāmatas, skatāmi 440 videoieraksti un 1140 attēli. Taču, lai aktualizētu informācija pieejamības jautājumus, E-bibliotēka izveidojusi īpašu projektu „Viena telpa”, kura ietvaros ne tikai tiks rīkoti dažādi pasākumi, kuri cilvēkiem ar īpašām vajadzībām informāciju dara pieejamāku, bet arī ikvienam interesentam ir iespēja izbaudīt uzziņas vakuuma simulāciju.

Informāciju sagatavojusi: Liene Jackeviča, biedrības Ideju Forums projektu direktore