Atklāj Aritmoloģijas nodaļu sirds slimniekiem

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā ir izveidota Aritmoloģijas nodaļa. Tās darbības mērķis ir sirds ritma traucējumu diagnostika un ārstēšana. Jauno nodaļu vadīs kardiologs Jurijs Verbovenko.

FOTO: Aleksandrs Ivanovs

Sirds ritma traucējumi (aritmijas) ir bieži sastopama problēma. To spektrs ir ļoti plašs - no nelieliem „sirds kūleņiem” līdz fatālām aritmijām, kas noved līdz letālam iznākumam dažu minūšu laikā. Ārstējoties jaunajā nodaļā būs pieejams plašs diagnostisko metožu klāsts - labi pazīstamā elektrokardiogramma (EKG) un EKG ilgstošā reģistrācija (Holtera monitorēšana), un dažādu veidu elektrofizioloģiski izmeklējumi, tostarp sirds zondēšana. Paralēli medikamentozajai terapijai dr. Verbovenko kā ārstēšanas metodi izceļ elektrokardiostimulatoru (EKS), kardioverteru-defibrilātoru (IKD) implantācijas un aritmiju anatomisko cēloņu likvidāciju ar katetra ablācijas palīdzību.

Pacienti aritmologu pakalpojumus varēs saņemt ne tikai neatliekamā kārtā, bet arī vēršoties dienas stacionārā.

Gadījumos, kad pacientam attīstās lēna sirdsdarbība (bradikardija) vai pastāv sirds apstāšanās draudi, viens no drošākajiem ārstēšanas veidiem, brīžiem pat vienīgais, ir EKS implantācija, ko parasti veic vietējā anestēzijā. Šādu aparātu kalpošanas laiks svārstās no 7 līdz 10 gadiem. Dr. Verbovenko uzsver, ka pēc EKS implantācijas īpaši svarīgi ir regulāri (1-2 reizes gadā) pacientam veikt ierīces pārbaudi. Vissmagākajai slimnieku kategorijai ar izteiktiem sirds funkcijas traucējumiem pēc pārciestiem miokarda infarktiem un citām nopietnām sirds slimībām ir paaugstināts pēkšņas nāves risks. Šiem pacientiem tiek piedāvāta savlaicīga IKD implantācija kā efektīvs ārstēšanas veids. Šie aparāti ir spējīgi atpazīt un novērst praktiski visus dzīvībai bīstamos ritma traucējumus. Jaunākie modeļi, izmantojot ierastos mobilos (GSM) sakarus, var nosūtīt informāciju ārstējošajam ārstam, ziņojot par notikumiem ar pacientu.

Ārsti atgādina, ka savlaicīgi uzsākta slimības ārstēšana ir gan finansiāli lētāka, gan arī ļauj sasniegt labākus rezultātus.

Reklāma
Reklāma

Pirmās šāda veida operācijas Rīgas Austrumu slimnīcā tika veiktas vēl pirms oficiālās nodaļas atklāšanas, un kā norāda dr. Verbovenko, šī būs viena no galvenajām nākotnē attīstāmajām ārstniecības metodēm jaunajā nodaļā. Pēc ārsta teiktā, īpaša uzmanība tiks veltīta arī savlaicīgai sirds aritmijas atklāšanai, lai pašā saknē izslēgtu tās rašanās iespējamību.
Pacienti aritmologu pakalpojumus varēs saņemt ne tikai neatliekamā kārtā, bet arī vēršoties dienas stacionārā. Tas tika izveidots, lai nāktu pretim pacientiem un padarītu ārstniecības pakalpojumus pieejamākus laikā, kad valsts apmaksāta plānveida stacionārā palīdzība ir ierobežota. Pacientiem tas nozīmē ātrāku pakalpojumu pieejamību un zemākas izmaksas, jo ārstēšanās dienas stacionārā ar nosūtījumu maksā 5 latus par gultas dienu. Dienas stacionārs ir iespēja cilvēkiem, kuri finansiālu apsvērumu dēļ ārstēšanos līdz šim ir atlikuši. Ārsti atgādina, ka savlaicīgi uzsākta slimības ārstēšana ir gan finansiāli lētāka, gan arī ļauj sasniegt labākus rezultātus.