Latvijā meklē surogātmāti. Sola 7000 eiro

Laikraksta Diena otrdienas numurā ar sludinājuma palīdzību kāds Eiropas pāris Latvijā meklē surogātmāti, vēsta portāls www.apollo.lv

Sludinājuma foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sludinājuma foto.

Sludinājuma autori norāda vien to, ka sievietei jābūt pieaugušai un izsaka vēlmi ar viņu tikties Rīgā. Sludinājuma izvietotāji savu vārdu nav minējuši.
Par bērna iznēsāšanu surogātmātei sola 7000 eiro atlīdzību.

Kā ziņo nacionālo ziņu portāls www.kasjauns.lv, bērna iegūšana, izmantojot surogātmāti, Latvijas likumos nav noteikta.
Civillikums paredz, ka par bērna māti var kļūt tikai tā sieviete, kura ir dzemdējusi, un likumā bērna iegūšana ar surogātmātes starpniecību nav noteikta. Tas gan neliedz sievietei doties uz tām valstīm, kur surogātmātes izmantošana ir atļauta.

Surogātmāšu sniegto pakalpojumu juridiskie aspekti ir ļoti sarežģīti, un lielākajā daļā pasaules valstu šis jautājums nav sakārtots.

Ja sieviete piedzemdē bērnu un vēlas pārdot to citai personai, par šādu darbību jau iestājas kriminālatbildība.

Jautājumu par surogātmātes izmantošanu ministrija plānojot aktualizēt, apkopojot ekspertu viedokļus un nepieciešamības gadījumā, rosinot izmaiņas likumos.

Reklāma
Reklāma


Pastāv divi surogātmāšu jeb aizstājējmāšu tipi — tradicionālās surogātmātes, kuras iznēsā savu bioloģisko bērnu, kurš pēc piedzimšanas tiek atdots svešiem vecākiem, un mātes, kuru dzemdē tiek implantēts embrijs ar svešu ģenētisko materiālu.
Izšķir arī altruistiskās surogātmātes, kuras par bērna iznēsāšanu atlīdzību nesaņem, un komerciālās surogātmātes, kurām potenciālie vecāki grūtniecību apmaksā.
Surogātmāšu sniegto pakalpojumu juridiskie aspekti ir ļoti sarežģīti, un lielākajā daļā pasaules valstu šis jautājums nav sakārtots, jo lielākoties pastāv noklusēts pieņēmums, ka bērna juridiskā māte ir sieviete, kas viņu dzemdējusi.

Dažās pasaules valstīs, piemēram, atsevišķos ASV štatos, Gruzijā, Indijā, Izraēlā, Lielbritānijā un Ukrainā, komerciālo surogātmāšu izmantošana ir atļauta, ziņo BNS. Piemēram, Indijā, zemo izmaksu un augtās medicīniskās kvalitātes dēļ izveidojusies pat sava veida surogātmāšu industrija, un šī valsts kļuvusi par medicīniskā tūrisma galamērķi. Lai novērstu juridiskus pārpratumus, dažās no šīm valstīm tiesa jau pirms bērna piedzimšanas izdod rīkojumu, ka dzimšanas apliecībā rakstāmi plānoto vecāku vārdi, vai arī ir noteikti citi — finansiāli vai sociāli — ierobežojumi.
Atsevišķās valstīs, piemēram, Beļģijā, Francijā, Kanādā, Nīderlandē, Saūda Arābijā, Ungārijā un dažos ASV un Austrālijas štatos, komerciālo surogātmāšu pakalpojumi ir aizliegti ar likumu, tiek uzskatīti par kriminālnoziegumu vai arī šajā jomā noslēgtie līgumi netiek uzskatīti par spēkā esošiem.
Taču lielā daļā valstu, tostarp Latvijā, šis jautājums likumos nav noteikts.
Par surogātmātēm Latvijā un pasaulē vairāk lasi rakstā Surogātmātes: dzīvie inkubatori vai laimes nesējas?