Bāriņtiesā pieteikusies glābējsilītē atstātās meitenītes mamma

"Rīgas Bāriņtiesā vērsusies sieviete, kura ir pieteikusies kā glābējsilītē atstātās meitenītes mamma," portālam mammam.lv/tetiem.lv stāsta viena no Baby Box — vieta bērna dzīvībai! projekta virzītājām Latvijā Edīte Kaņepāja - Vanaga.

www.babybox.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

www.babybox.lv

Rīgas Bāriņtiesa sievietei ir izstāstījusi, kādi soļi veicami, lai varētu iegūt apstiprinājumu, ka viņa patiesi ir bioloģiskā māte. Brīdī, kad būs pierādījumi (piemēram, DNS analīzes), tiesa lems par maternitātes jautājumu un tikai tajā brīdī Bāriņtiesa izvērtēs iemeslus, kas likuši mātei atstāt bērnu un to, vai viņa var turpināt audzināt bērnu. Bāriņtiesa sargā sievietes identitāti un vairāk informāciju pašlaik nesniedz.

Portāls mammam.lv/tetiem.lv jau rakstīja, ka pirms pusotras nedēļas Bērnu Klīniskās Universitātes slimnīcas glābējsilītē jeb tā saukatjā Babybox tika atstāta jau treša meitenīte. Mazulītei līdzi bija drēbītes, autiņbiksītes, kā arī zīmīte, kas norāda, ka bērniņš dzimis 12.aprīlī un viņas svars piedzimstot bijis 3,08 kilogrami un garums 50 centimetri.

 

Bērnam labakais ir būt kopā ar savu mammu, bet vienlaikus ir jābūt pārliecībai par bērna drošību

 

Reklāma
Reklāma

Esošā kārtība paredz, ka bērns, kas atstāts glābējsilītē, 10 dienu laikā nonāk pirmsadopcijas ģimenē (Labklājības ministrijai ir saraksts ar ģimenēm, kas vēlas adoptēt mazuļus). Pusgadu bāriņtiesa vēro, kā mazulītei klājas šajā ģimenē un, ja viss būs labi, pēc pusgada tiesas procesā tiks lemts par mazuļa nodošanu adopcijai šiem vecākiem. Ja pusgada laikā pārdomās un uzradīsies sieviete, kas mazuli atstājusi, viņai būs jāpierāda, ka viņa ir bērna mamma, pašai apmaksājot DNS analīzes un pēc tam bāriņtiesa lems, vai bērna interesēs ir atgriezties pie savas mammas.

"Tā ir liela drosme no sievietes puses atzīt savu kļūdu un atklāti vērsties pie atbildīgajam institūcijām, lai risinātu situāciju. Ir pāragri spriest, vai sieviete atgūs tiesības audzinat bērnu, bet zinu, ka Bāriņtiesa objektīvi izvērtēs apstākļus un, ja vien būs iespējams, ļaus bērnam būt kopā ar bioloģisko māti. Bērnam labakais ir būt kopā ar savu mammu, bet vienlaikus ir jābūt pārliecībai par bērna drošību," saka Edīte Kaņepāja - Vanaga, vienlaikus aicinot visus iesaistīties un ziedot glābējsilīšu izveidei arī citos Latvijas reģionos. Viņa tic, ka tas iespējams palīdzēs izvairīties no bērnu pamešanas mežā vai miskastē (pēdējo divu nedēļu laikā atrasti trīs miruši jaundizmušie).

Ziedojuma konts:

Latvijas Bērnu fonds
Reģ. Nr.: 40008018725
Konta Nr.:LV42UNLA0002000707402
Banka: A/S „SEB Banka"
Maksājuma mērķis: Baby Box
Plašāka informācija par projektu mājas lapā: www.babybox.lv