Bērnu slimnīcas glābējsilītē atstāts jau trešais bērniņš

Šodien Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas izveidotajā Glābējsilītē ievietots jau trešais bērniņš. Mazulīte dzimusi 12. aprīlī. Bērniņš ir vesels, kopts, tam līdzi ieliktas drēbītes un autiņbiksītes, ziņo nacionālais ziņu portāls www.kasjauns.lv.

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Meitenīte ir četras dienas veca, viņas svars piedzimstot bijis 3,08 kilogrami un garums 50 centimetri. Persona, kura ievietoja mazuli, atstājusi zīmīti, norādot, ka bērniņš dzimis 12.aprīlī. Norādīts gan mazulītes svars un garums, gan arī pievienots autiņbiksīšu komplekts un drēbītes. Meitenīte patlaban ir ievietota Bērnu slimnīcas 19.jaundzimušo nodaļā. Par notikušo ir informētas visas atbildīgās institūcijas.

Par atrasto mazuli Bērnu slimnīca ir ziņojusi atbildīgajam institūcijām, valsts policijai un slimnīcas sociālajam dienestam. 10 dienu laikā meitenīte varētu nonākt pirmsadopcijas ģimenē (Labklājības ministrijai ir saraksts ar ģimenēm, kas vēlas adoptēt mazuļus). Pusgadu bāriņtiesa vēros, kā mazulītei klājas šajā ģimenē un, ja viss būs labi, pēc pusgada tiesas procesā tiks lemts par mazuļa nodošanu adopcijai šiem vecākiem. Ja pusgada laikā pārdomās un uzradīsies sieviete, kas mazuli atstājusi, viņai būs jāpierāda, ka viņa ir bērna mamma, pašai apmaksājot DNS analīzes un pēc tam bāriņtiesa lems, vai bērna interesēs ir atgriezties pie savas mammas.

 

Iespējams, šo divu zīdaiņu dzīvības būtu glābtas, ja arī Latvijas reģionos būtu šādas glabējsilītes, kurā mamma var anonīmi bērnu atstāt.

Reklāma
Reklāma

"Pasaules pieredze liecina, ka sievietes, kas atstājušas savus mazuļus glābējsilītē, ļoti reti kad pārdomā. Un, ja tā, tad sieviete kopā ar bērnu parasti noliek arī bērna dzimšanas apliecību, kas ļauj viņu atrast. Tas ir kā sauciens pēc palīdzības, ja sieviete pati nespēj par mazuli parūpēties," stāsta viena no Baby Box — vieta bērna dzīvībai! projekta virzītājām Latvijā Edīte Kaņepāja Vanaga. Glābējsilītes izveidotāji ir pārliecināti, ka tādas vietas ir nepieciešamas Latvijas reģionos. Jau tuvākajā laikā būs skaidri zināms, kurā pilsētā tiks uzstādīta nākamā glābējsilīte, jo patlaban, pateicoties sabiedrības atbalstam, ir saziedoti nedaudz vairāk kār 4000 latu, kuri tiks izlietoti glābējsilītes izveidei kādā reģionālajā pilsētā. Jāatgādina, ka nesen Liepājā un Limbažos tika atrasti miruši jaundzimušie. Iespējams, šo divu zīdaiņu dzīvības būtu glābtas, ja arī Latvijas reģionos būtu šādas glabējsilītes, kurā mamma var anonīmi bērnu atstāt.

Ziņu aģentūras LETA ziņo, ka Rīgas Dzemdību namā šogad pēc dzemdībām mātes ir pametušas divus bērnus, pērn tādi bija seši gadījumi.
Tai pat laikā medicīnas iestādē norādīja, ka vēl sešas mātes kārto dokumentus un vēlas atteikties no bērniem, 2009.gadā no jaundzimušajiem atteicās 25 sievietes.

Kā atbalstīt Baby box izveidi Latvijas reģionos?
Vai sieviete no Jelgavas, Daugavpils vai Liepājas brauks uz Rīgu? Iespējams, lai neuzņemtos nāves grēku, viņa posīsies tālajā ceļā, bet visticamākais, ka nē. Ne velti citās valstīs plānots izvietot Baby Box vietas pilsētās pa visu valsti. Čehijā šobrīd ir ap 20 Baby Box, bet iecerēts izveidot 70 vietas pa vienai katra rajona centrā. Vācijā ir vairāk nekā 75 Baby Klappe...

Mūsu sākotnējais mērķis ir viena glābējsilīte katrā reģionā —  Zemgalē, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē.

Aicinām ziedot visus, kuri nav vienaldzīgi un vēlas izglābt kaut viena mazuļa dzīvību!

Ziedojuma konts:

Latvijas Bērnu fonds
Reģ. Nr.: 40008018725
Konta Nr.:LV42UNLA0002000707402
Banka: A/S „SEB Banka"
Maksājuma mērķis: Baby Box

Materiāls publicēts sadarbībā ar nacionālo ziņu portālu www.kasjauns.lv