Pārejam uz vasaras laiku — pagriez pulksteni uz priekšu!

28.martā plkst. 3.00 (naktī no sestdienas uz svētdienu) Latvijā notiks pāreja uz vasaras laiku, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu uz priekšu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Patlaban pavasarī un rudenī pulksteņu rādītājus stundu uz priekšu un atpakaļ griež aptuveni 70 pasaules valstu iedzīvotāji. Latvijā vasaras laiks tika ieviests 1981.gadā. Sākot no 1997.gada, vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas plkst.3:00 līdz oktobra pēdējai svētdienai plkst.4:00.

Ideja par vasaras laiku pirmo reizi radās 18.gadsimta beigās Francijā. Jau toreizējais mērķis bija pēc iespējas vairāk un efektīvāk izmantot dienas gaismu. Plašāk to sāka izmantot 1.Pasaules kara sākumā, kad vasaras laiku sāka lietot arī Vācijā, Lielbritānijā, Īrijā un Francijā, bet lielākā daļa Eiropas valstu vasaras laiku ieviesa 70.gados. No 2002.gada vasaras laiks sākās un beidzās visās ES dalībvalstīs vienlaikus.

Zinātniskie pētījumi liecina, ka pāreja uz vasaras laiku samazina izlietotās enerģijas daudzumu, kā arī samazina ceļu satiksmes negadījumu un izdarīto noziegumu skaitu. Gandrīz ikviens, bet visvairāk ziemeļvalstu iedzīvotāji, izjūt tumšās sezonas depresiju. Gaismas papildus stunda dod gan psiholoģisko un fizisko veselību, gan drošības sajūtu. Tomēr vienlaikus jāatzīst, ka laika grozīšana kaut īslaicīgi, bet tomēr negatīvi ietekmē atsevišķu cilvēku veselības stāvokli, emocionālo labsajūtu, daļai cilvēku traucē bioloģisko ritmu, pašsajūtu, darba spējas.


Pāreja atpakaļ no vasaras laika notiks 2010.gada 31.oktobrī plkst. 4.00 (naktī no sestdienas uz svētdienu), kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu atpakaļ.

 

Avots: www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma