Nomiris puisēns, kura slimības simptomi liecināja par tuberkulozi

Vienpadsmit mēnešus vecais mazulis, kura slimības simptomi liecināja par saslimšanu ar tuberkulozi, zaudējis smago cīņu par dzīvību, pagājušajā naktī viņa sirsniņa pārstāja pukstēt, raksta portāls Diena.lv.

FOTO: Inese Stuģe

Kā jau informējām, puisēnu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) nogādāja pirms divām nedēļām aizdomās par saaukstēšanos vai vīrusa infekciju, taču ļoti ātri viņa veselības stāvoklis krasi pasliktinājās, gandrīz nedēļu puisēns pavadīja nemaņā. BKUS mediķi pieļauj, ka zēna stāvoklis nebūtu tik smags, ja vecāki būtu izvēlējušies viņu vakcinēt.

Vecāki dēliņu nevakcinēja ne pret vienu slimību, jo bija iepazinušies ar vairākiem pētījumiem, kas vēstīja par vakcinēšanas sekām. Bērna tēvs portālam Diena.lv norādījis, ka ģimene ir "zaļā dzīvesveida" piekritēji, viņi centās iztikt bez antibiotikām, dzīvot saskaņā ar dabu. Bērna tēvs gan norādīja — vēl nav gala analīzes, ka zēnam patiešām būtu tuberkuloze, un, ka saslimšanai būtu saistība ar nesaņemto poti. "To tā kā negribas siet kopā," viņš sacīja. Tuberkulozes baktērijas klātbūtnes pierādīšana prasa vismaz mēnesi. Visdrīzāk pēc dažām nedēļām būs rezultāti. Taču BKUS ārsti jau pagājušajā nedēļā norādīja — klīniskie simptomi liecina par šo saslimšanu.

Šī nav vienīgā ģimene Latvijā, kura izvēlas nevakcinēt bērnus, arī masu medijos izskan ļoti pretrunīgi viedokļi par vakcinēšanu. 2008.gadā kādā ģimenē pieci bērni saslima ar difteriju, viens no viņiem pat ilgi ārstējās reanimācijā. Neviens no bērniem nebija vakcinēts, jo māte bija iespaidojusies no dažādajiem viedokļiem presē. Pēc nelaimes viņa uzskatīja, ka ļoti kļūdījusies.

BKUS pediatre Linda Eihvalde Dienai norāda, ka BCG vakcīna "neaizsargā pret tuberkulozi vispār, bet aizsargā mazos bērnus — jaundzimušos līdz gadam, līdz trijiem pret smagām tuberkulozes formām kā šī".

Reklāma
Reklāma