Vairāk kā 70% cilvēku domā, ka saviem spēkiem nevar samazināt lieko svaru

Vairāk kā 70% cilvēku ar lieko svaru uzskata, ka paši saviem spēkiem nevar samazināt svaru līdz vēlamajam līmenim – šādi dati atklājas www.vieglaks.lv divus gadus ilgušajā aptaujā, kurā piedalījās 1264 respondentu. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vairāk kā  pusei personu, kuras mājas lapā vieglaks.lv aizpildīja anketu, ķermeņa svars bija virs 90 kilogramiem, 40% - svars no 100 līdz 200 un vairāk kilogramiem. Aptaujā pārsvarā piedalījās sievietes (92%) no dažādiem Latvijas reģioniem - 33% respondentu atzīmēja, ka ir Rīgas iedzīvotāji, Latvijas pilsētās un mazpilsētās dzīvo, attiecīgi 47% un 22%, bet 31% dzīvo laukos.

Gandrīz puse no aptaujas dalībniekiem atzīst, ka svara samazināšanas mēģinājumi ir bijuši vairākas reizes gadā, bet 22% nepārtraukti ierobežo sevi, cenšoties mazināt ķermeņa svaru.

Reklāma
Reklāma


Ir daudz iemeslu, kas ietekmē ķermeņa svaru – iedzimtība, slimības, dzīvesveids utt. Bet visam pamatā ir psiholoģiskie faktori, kas nosaka mūsu rīcību ikvienā gadījumā. Tie ietekmē arī cilvēka ēšanas paradumus. Iespējams, ka ir brīži, kad apēdam savu apkārtējo vidi – stresu, dusmas, emocionālos izaicinājumus. Varbūt tādā veidā cīnāmies ar mīlestības trūkumu, neaizsargātību... Te vietā ir jautājums sev – vai vienmēr ēdu tad, kad ir izsalkums vai, tomēr, ēdiens pilda citas funkcijas, piemēram, darbojas kā mierinātājs vai garastāvokļa uzlabotājs.

Vēlmi zaudēt lieko svaru pamudina pašsajūta – to atzīst 62% respondentu, 12% atzīst, ka tie ir citu cilvēku komentāri par viņu izskatu, bet 7% norāda, ka cita cilvēka piemērs ir kā motivācija mēģināt svaru samazināt arī pašam. Gandrīz puse respondentu atzīst, ka liekais svars viņiem izraisa nepatiku pret sevi, bet 19% izjūt psiholoģisku diskomfortu. Nepatiku doties sabiedrībā izjūt gandrīz 9% aptaujāto...

Lielākais aptaujas dalībnieku īpatsvars atzīmē, ka svara samazināšanai izmantojuši diētas - 30,3%, bet 20,9% izmantojuši Svara vērotāju metodi. Tikai 14,4 % svara mazināšanai tika izmantojuši fiziskās nodarbības. Bet 10,3% svara samazināšanai izmantoja dabiskus līdzekļus (piem. tējas, kapsulas u.c.) Aptauja atklāj, ka pieaugot vecumam mazinās to cilvēku skaits, kas svara samazināšanas nolūkam ir izmantojuši fiziskas nodarbības.

Aptaujājot par liekā svara rašanās iemesliem, 28% atzīmē vielmaiņas problēmas, 29% neveselīgus ēšanas paradumus, bet  15,2% atbildējušo domā, ka nozīme ir sāta sajūtas trūkumam. Tikai 11,3% respondentu uzskata, ka liekā svara rašanos veicina nepietiekama fiziskā aktivitāte.

Kaut ikdienā tas netiek īstenots, trešdaļa (34,1%) atbildējušo kā efektīvāko metodi svara samazināšanai ir atzīmējuši fiziskās nodarbības. Bet vairāk kā ceturtā daļa (27%) no respondentu domā, ka efektīvākā svara samazināšanas metode ir ķirurģiska operācija, t.i. bariatriskā ķirurģija. 

Aptaujas rezultāti liecina, ka ir jārīkojas. Tieši tādēļ no 2010.gada februāra www.vieglaks.lv sniedz iespēju katram, kura ķermeņa masas indekss pārsniedz 35, bez maksas apmeklēt individuālu psihoterapeita konsultāciju. Pieteikties uz konsultāciju pie psihoterapeites Baibas Purvlīces var www.vieglaks.lv.  

Vieglaks.lv ir veidots, lai sniegtu atbalstu un palīdzētu atrast risinājumu katram cilvēkam, kurš cieš no aptaukošanās.  
 

Informāciju sagatavoja

Edīte Kaņepāja - Vanaga