Rīgā strauji pieaugusi saslimstība ar vīrusu izraisītām caurejām

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Uzņemšanas nodaļā pēdējā  mēneša laikā ir strauji pieaudzis to pacientu skaits, kuri vēršas pēc palīdzības ar akūtām zarnu infekcijām. Pacientiem konstatēti rota un norvolkas jeb noro vīrusi, kas izraisa caureju. Smagākajos gadījumos pacienti pārvesti uz Infektoloģijas centru, bet pārējiem nozīmēta ārstēšanās mājas apstākļos vai ambulatori. Hospitalizēti tiek pacienti, kuriem ir saasinājušās hroniskās slimības.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Rotavīrusa pazīmes ir caureja, sāpes vēdera augšējā daļā, dedzinoša sajūta kuņģa apvidū, rūgtuma sajūta mutē, slikta dūša, paaugstināta temperatūra, nespēks un svīšana. Biežākā komplikācija ir dehidratācija, kuras dēļ var būt ģīboņi un saasināties sirds asinsvadu slimības. Kā norāda Rīgas Austrumu slimnīcas infektologs M. Liepiņš, rota vīrusu infekcijai nav specifiskas ārstēšanas. Slimības gadījumā nepieciešama papildus šķidruma uzņemšana, lai novērstu organisma atūdeņošanos un veicinātu atveseļošanos. Rota vīruss izplatās fekāli orālā, kā arī gaisa pilienu ceļā, ja netiek ievērota personīgā higiēna, kā arī saskarsmē ar citiem cilvēkiem un sadzīves priekšmetiem.

Norovīrusu tautā bieži nosauc arī par “ziemas vemšanu slimību”. Slimību raksturo  slikta dūša, vemšana, caureja, sāpes vēderā, arī galvas sāpes un drudzis. Šis vīruss ir ļoti lipīgs, jo izplatās pat ar mikroskopiskām daļiņām gaisa pilienu ceļā, cieša savstarpējā kontakta rezultātā vai no sadzīves priekšmetiem. Norovīrusu inkubācijas periods ir no 4 līdz 77 stundām (vidēji 36 stundas), bet rotavīrusa - 2 līdz 4 dienas. Caureja parasti ilgst 3 dienas, smagākos gadījumos līdz nedēļai. Infektologs vērš uzmanību uz to, ka epidemioloģiski svarīgs ir fakts, ka norovīrusa gadījumā cilvēks apkārtējos var inficēt vēl 3 dienas pēc atveseļošanās.

Abu vīrusu ārstēšanas pamatprincips ir rehidratācija, t.i., cilvēkam ir jāatgūst organisma zaudētais šķidrums. Var lietot komerciāli pagatavotus līdzekļus, bet līdzīgu var pagatavot arī mājas apstākļos: vienā litrā ūdens izšķīdināt tējkaroti vārāmās sāls un četras tējkarotes cukura.

Svarīgi ir nepakļaut šai infekcijai apkārtējos. Norovīrusu izraisītas slimības profilakses nolūkā ieteicams stingri ievērot personīgo higiēnu, rūpīgi mazgāt un dezinficēt priekšmetus, ar kuriem slimajai personai ir bijusi saskare. Rotavīruss var izdzīvot uz sausām, neapstrādātām virsmām no 6 – 60 dienām. Līdz ar to infektologs atkārtoti atgādina par regulāru roku mazgāšanu, kā arī to, ka sasirgušais citiem vēl ir infekciozs dažas dienas pēc simptomu izzušanas. Īpaši svarīgi ir uzmanīties, strādājot slēgtos kolektīvos un pārtikas apritē. 
 
Informāciju sagatavoja Inguna Potetinova Rīgas Austrumu klīniskā  universitātes slimnīcas preses sekretāre

Izlasi arī!

Nemazgā rokas?  Iepazīsties - Rota vīruss!

Rotavīrusu infekcija, salmoneloze vai kampilobakterioze

Reklāma
Reklāma