32% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka ēd veselīgi

2009. gada nogalē Latvijas augļkopju asociācijas veiktais pētījums par Latvijas iedzīvotāju augļu un ogu lietošanas paradumiem rāda, ka aptuveni 60% respondentu augļus un ogas lieto uzturā katru dienu, savukārt, apmēram trešdaļa aptaujāto – vismaz reizi nedēļā. Kā liecina iegūtie dati, vairāk kā pusei respondentu augļu un ogu daudzums ēdienkartē saskaņā ar veselīga uztura pamatprincipiem ir nepietiekošs.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pētījumā atklājās, ka Latvijas iedzīvotāju vidū vispopulārākie uzturā lietotie augļi un ogas ir āboli (91%) un zemenes (75%), kam seko bumbieri, banāni, vīnogas, upenes, ķirši un apelsīni (~50%). Lielākā daļa aptaujāto visbiežāk augļus un ogas lieto svaigā veidā – šādi arī ir iespējams uzņemt visvairāk nepieciešamo uzturvielu un vitamīnu, kā arī mājās konservētus. Turpretī rūpnieciski konservētus augļus un ogas lieto visretāk.

Aptaujā  tika uzdots jautājums par ēšanas paradumu atbilstību veselīgam dzīvesveidam. Interesanti, ka 32% daļa respondentu uzskata, ka viņu ēšanas paradumi pilnībā atbilst veselīga uztura ieteikumiem. 42% - ka daļēji atbilst. Nedaudz vairāk kā 60% aptaujāto apgalvo, ka viņu ēšanas paradumi pēdējā pusgada laikā nav mainījušies, kā arī augļu un ogu patēriņš tuvākā gada laikā nemainīsies. Tikai 14% prognozē, ka augļu un ogu patēriņš varētu pieaugt, bet gandrīz viena piektdaļa (18%) norāda, ka tas, iespējams, nedaudz samazināsies.

Uztura speciāliste Natālija Petruhina: „kā liecina aptaujas dati, trešdaļa Latvijas iedzīvotāju lieto augļus un ogas vismaz reizi nedēļā. Tas ir stipri par maz. Augļi un ogas ēdienkartē jāiekļauj katru dienu un ieteicams pat katrā ēdienreizē. Liela nozīme ir arī ēdienkartes dažādībai. Augļu un ogu patēriņš ir atkarīgs no sezonas - lielāks vasarā un rudenī, bet mazāks ziemā un pavasarī. Taču ir nozīmīgi augļus uzturā lietot katru dienu visa gada garumā. Ikdienā ieteicams lietot vismaz 2-4 porcijas augļu, no kuriem vismaz pusi svaigā veidā. Bieži vien cilvēki uzskata, ka veselīgi ēst ir dārgi vai sarežģīti, tomēr tas ir vienkāršāk kā šķiet. Cilvēki, kas uzturā lieto augļus un ogas retāk slimo un retāk cieš no liekā svara problēmām, kas ir pieaugoša problēma visā pasaulē.”

Aptauju veica pētījumu kompānija SIA Data Serviss. Kopumā tika aptaujāti 1208 iedzīvotāji no visas Latvijas.

Reklāma
Reklāma