Piepildi kāda smagi slima, maza bērniņa sapni!

Labdarības akcija Dāvāsim sapni! jau piekto gadu aicina piepildīt smagi slimu bērnu sapņus un sniegt atbalstu Bērnu paliatīvās aprūpes biedrībai. Līdz 2010. gada 28.februārim ikviens var palīdzēt piepildīt neizārstējami slimu bērnu sapņus, ziedojot labdarības portālā Ziedot.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

„Kvēlāko sapni — būt veselam — nespēj piepildīt neviens. Tomēr bērniem ir arī citi sapņi, cerības un klusas ilgas, kas lolotas un vien šķietami neaizsniedzamas. Mūsu spēkos ir darīt bērnus ļoti laimīgus, kādu no sapņiem padarot par īstenību,” skaidro Agita Lazdiņa, Šveices farmācijas kompānijas Mepha izpilddirektore un Dāvāsim sapni! iniciatore. „Tādēļ mēs jau piekto gadu piedalāmies labdarības akcijā, un ikviens piepildītais sapnis ir apliecinājums — brīnumi notiek. To radītais prieks dod spēku bērnam, vecākiem, tuviniekiem. Šīm ģimenēm līdzcilvēku atbalsts un sapratne nozīmē ļoti daudz.”

Labdarības akcija Dāvāsim sapni!

Šogad bērnu sapņi ir īpaši dažādi — fantāzijas mijas ar praktiski nepieciešamām lietām. Piemēram, dators bērnam ilgstoši atrodoties slimnīcā ļaus vairāk sazināties ar draugiem un palīdzēs nejusties vientuļam. Arī mājās tas ir neaizstājams palīgs bērnam, ja viņa funkcionēt spējas ir stipri ierobežotas. Savukārt Laumai vislabākais iepriecinājums būtu atpūta kopā ar savu ģimeni pie Latvijas meža laumiņām...

Maksims un Diāna saņems speciāli pielāgotus, ērtus ratus bērniem ar īpašām vajadzībām un Sindija (9 mēneši) sapņos saldus sapnīšus jaunā gultiņā.


Četrpadsmit bērnu loloto sapņu piepildījums dāvās prieku ilgam laikam. Sešgadnieki Lauma, Katrīna un  Maksis tiksies ar saviem iemīļotajiem pasaku tēliem — Karlsonu, meža laumiņām un pat dosies ceļojumā uz Disnejlendu. Sešgadīgais Patriks satiks draugus, piedaloties nometnē. Elīza (13), Jānis (9), Valērija (7) un Einārs (14) iegūs sen kārotu dāvanu — datoru, lai varētu sazināties ar draugiem un spēlēt spēles. Desmitgadīgais Raivo tiks pie Playstation 2. Mariana (2 gadi) un Katrīna (11 mēneši) skaisti pavadīs laiku ar saviem mīļajiem, atpūšoties ģimenes lokā. Savukārt, Maksims (3) un Diāna (1) saņems speciāli pielāgotus, ērtus ratus bērniem ar īpašām vajadzībām un Sindija (9 mēneši) sapņos saldus sapnīšus jaunā gultiņā.

Pārējos labdarības akcijā Dāvāsim sapni! iegūtos ziedojumus biedrība veltīs trīs dienu atpūtas nometnes organizēšanai 10 smagi slimiem bērniem ar ģimenēm. Kā arī nodos bērnu paliatīvās mājas aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai mājās — nepieciešamās specifiskās medicīniskās aparatūras un aprūpes piederumu, speciālu enterālo barošanas maisījumu iegādei, kā arī nodrošinot paliatīvās aprūpes profesionāļu nokļūšanu mājas vizītēs pie neizārstējami slimajiem bērniem.
Lai realizētu izvirzītos mērķus, nepieciešami 30 000 lati no kuriem 5 000 latu tiks izlietoti bērnu sapņu piepildīšanai, 10 000 latu nometnes organizēšanai, savukārt bērnu paliatīvās aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai mājās smagi slimiem bērniem — vismaz 15 000 LVL gadā.

Reklāma
Reklāma


Paliatīvā aprūpe
Paliatīvā aprūpe ir neizārstējami slimu bērnu aprūpe, kad radikālās terapijas iespējas ir izsmeltas. Tā ietver sevī slimības simptomu kontroli, psiholoģisku, sociālu un garīgu atbalstu pacientam un viņa tuviniekiem slimības laikā, kā arī atbalstu ģimenei sērošanas periodā.

Paliatīvā mājas aprūpe ir pieejama Rīgā un Rīgas rajonā dzīvojošiem bērniem 24 stundas diennaktī un septiņas dienas nedēļā. Pacientiem no citiem Latvijas novadiem paliatīvās komandas profesionāļi — ārsti, māsas, psihoterapeits, sociālais darbinieks un kapelāns — sniedz diennakts telefoniskās konsultācijas, kā arī ambulatoras konsultācijas paliatīvās aprūpes dienesta telpās.

Pēc BPAB statistikas datiem, 2009.gadā paliatīvo mājas aprūpi saņēmuši jau 113 pacienti un viņu ģimenes locekļi, slimnīcā — 165. Bērnu paliatīvās aprūpes pakalpojums sniedz iespēju smagi slimiem bērniem atrasties mājās pie mammas, tēta, brāļiem un māsām, nevis ilgstoši uzturēties  slimnīcā.

Līdz šim paveiktais
Lai pievērstu sabiedrības uzmanību bērnu paliatīvās aprūpes pakalpojuma nepieciešamībai mūsu valstī, 2005.gadā uzsākts labdarības projekts Dāvā sapni!, kura galvenā ideja ir neizārstējami slimu bērnu sapņu piepildīšana, kā arī atbalsts bērnu paliatīvās aprūpes nodrošināšanai mājās. Iepriekšējo gadu laikā piepildīti 45 bērnu sapņi, notikušas trīs atpūtas nometnes ģimenēm, kā arī sarūpēta speciālā barošanas pārtika, skābekļa aparāti, mākslīgās plaušu ventilācijas aparāti, inhalatori un cita medicīniskā aparatūra, dodot iespēju slimajiem bērniem atrasties mājās, nevis ilgstoši uzturēties slimnīcā.


Vairāk informācijas par akcijas norisi var iegūt akcijas mājas lapā www.davasapni.lv.

Informāciju sagatavoja: Elīna Kalniņa, Dāvāsim sapni! projekta koordinatore