Vecgada vakarā gaidāms mēness aptumsums

2009.gada pēdējās dienas, 31.decembra vakarā būs iespējams novērot daļēju Mēness aptumsumu. Aptumsums gaidāms ap deviņiem vakarā un ilgs aptuveni stundu, raksta portāls www.kasjauns.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Daļējā Mēness aptumsuma laikā Pilnmēness diska apakšējā daļā būs novērojams neliels tumšs “robs”, ko radīs Zemes ēna, 30. decembrī raksta Latvijas Avīze. Aptumsums sāksies plkst. 20:53, noslēgsies — plkst. 21:53. Tā kā tumšā zona visas stundas garumā lēnām parādīsies un pazudīs, vislabāk “robs” būs saskatāms šī notikuma vidusdaļā — ap plkst. 21:23.

Pārējā laikā tas nebūs pietiekami neliels, lai to labi saskatītu. Lai arī Mēness aptumsumi nav reti sastopama astronomiska parādība (pasaulē tie notiek vidēji 2-3 reizes gadā), ne visi ir novērojami Latvijā, kā arī pēdējos gados nav bijuši labvēlīgi laika apstākļi. 31.decembra aptumsums nebūs pats lielākais — būs aizsegti tikai 8% no Mēness diametra, bet zīmīgi ir tas, ka būs iespēja to novērot visā tā garumā — no sākuma līdz noslēgumam. Diviem citiem tuvākajiem Latvijā gaidāmajiem Mēness aptumsumiem — 2010. gada 21. decembrī un 2011. gada 15. jūnijā būs  redzamas tikai attiecīgi sākuma daļa (un pēc tam Mēness norietēs) un noslēguma daļa (jo Mēness uzlēks jau aptumsis).

Latvijas iedzīvotājiem pēdējos gados nav veicies ar laika apstākļiem, kā arī pēdējais notikušais aptumsums šī gada 6.augustā bija pusēnas — tāds, kas bez speciālas sagatavošanās nebija novērojams. Lai novērotu Mēness aptumsumu, speciāla sagatavošanās nav nepieciešama. To bez grūtībām būs iespējams novērot arī ar neapbruņotu aci. Protams, ir nepieciešami labvēlīgi laika apstākļi. Aptumsuma laikā Mēness būs vidēji augstu debesīs dienvidaustrumu pusē, tādēļ nevajadzētu būt īpaši grūti atrast piemērotu novērojumu vietu arī pilsētas apstākļos.
 

Avots: www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma