Ziemassvētku priekšvakarā "Baby Box" atstāts pirmais pamestais mazulis

Dienu pirms Ziemassvētkiem, 23.decembrī, bērnu slimnīcas izveidotajā Baby Box atrasts pirmais mātes pamestais mazulis, informē portāls www.kasjauns.lv.

FOTO: Aigars Jansons, http://www.ajstudio.lv/

Pamestais ir kāds trīs dienas vecs puisēns. Kā aģentūru LETA informēja slimnīcas dežūrārste Anna Čudere, puisēna māte kopā ar bērnu atstājusi zīmīti, norādot, ka bērniņš dzimis 20.decembrī. Viņa norādījusi gan bērna svaru, saņemtās potes un asins grupu, kā arī pievienojusi autiņbiksīšu komplektus un pudelītes ar ēdienu.
Viņa nav norādījusi iemeslus, kas likuši bērnu atstāt.

Pēc mediķu novērojumiem, zēns ir rūpīgi kopts, viņš bijis ģērbts labās, jaunās drēbītēs, kas liecina, ka vide, no kuras viņš nācis, nav nelabvēlīga.


Pēc mediķu novērojumiem, zēns ir rūpīgi kopts, viņš bijis ģērbts labās, jaunās drēbītēs, kas liecina, ka vide, no kuras viņš nācis, nav nelabvēlīga.
Zēns sākotnēji ievietots jaundzimušo nodaļā, kur mediķi novērtējuši viņa veselības stāvokli un konstatējuši, ka viņam medicīniskā palīdzība nav nepieciešama.
Tagad zēns tiks atdots sociālajiem darbiniekiem, kuri lems par tālāko rīcību.

Jau ziņots, ka Baby Box tika atklāts 8.septembrī.
Atstājot bērnu kastītē, pēc divām minūtēm atskan signāls māsu postenī. Jaundzimušais tiek paņemts, lai veiktu medicīniskās pārbaudes. Pēc tam slimnīca sazinās ar Vidzemes priekšpilsētas bāriņtiesu, lai bērns tiktu nodots bērnunamā un viņam atrastu vecākus.
Kad bērns tur ieguldīts, ārā viņu izņemt vairs nevar, jo durvis automātiski bloķējas. Par to līdzās Baby Box būs informācija, arī Grūtniecības krīzes centra konsultatīvais tālrunis, pa kuru visu diennakti zvanot nelaimē nonākušās sievietes var saņemt psiholoģisku un praktisku palīdzību.

Statistikas par to, cik bieži Latvijā ir gadījumi, kad atkritumos, liftos, kāpņu telpās atrasti dzīvi jaundzimušie, no kuriem vecāki vēlējušies atbrīvoties, nav. Slimnīcas un policija lēš, ka šādi gadījumi ir ne vairāk kā viens gadā. Nedzīvus jaundzimušos atrod biežāk, pat vienu mirušu bērnu reizi pusgadā, liecina Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes dati. Pamestam ārā, jo īpaši aukstā laikā, zīdainim liktenīgas var būt stundas, pat minūtes.

Kā ziņots, pirms vairākiem gadsimtiem negribētos zīdaiņus mātes slepus atstāja pie klosteriem, baznīcām, taču pēdējo desmit gadu laikā virknē valstu, tostarp Vācijā, Čehijā, Ungārijā, Itālijā, Japānā, slimnīcās ierīkoti šādi Baby Box.

Pirmo reizi līdzīgas "ierīces" parādījās jau 12.gadsimtā. Tai laikā kādu pavasari pāvests Inocents III, pastaigājoties pa Tibras upes krastu, redzēja daudzus krastā izskalotus grozus ar tur mirušajiem jaundzimušajiem, kurus vecāki bija pametuši likteņa varā. Redzot šo situāciju, pāvests lika pie baznīcām, klosteriem un slimnīcām izvietot īpašas vietas, kurās mātes bērnus varēja atstāt.

 

Reklāma
Reklāma

Avots: www.kasjauns.lv