Šogad rīdziniekiem Ziemassvētku pabalsts tiks izmaksāts janvārī; tad arī tiek svinēti pareizticīgo Ziemassvētki

Tiem rīdziniekiem, kuri nav pareizticīgie un ietilpst īpašās Rīgas iedzīvotāju kategorijās, šogad ikgadadējais pabalsts pārtikas iegādei jeb Ziemassvētku galda sarūpēšanai nebūs, bet to varēs saņemt nākamajā gadā. Pieteikšanās no 2.janvāra. Tieši janvārī arī tiek svinēti pareizticīgo Ziemassvētki un Starij - Novij god (Vecais - Jaunais gads). 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

 

Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice norādīja, ka ik gadu vienreizējais pārtikas pabalsts, kas līdz šim bija ap 30 latu, tika izmaksāts decembrī - ar mērķi, ka tas ļaus konkrēto kategoriju iedzīvotāju grupām uzklāt pieklājīgu svētku galdu. 

 

Šogad situācija ir citāda, pabalstam 45 eiro apmērā varēs pieteikties no nākamā gada 2.janvāra līdz pat 30.aprīlim. Tas esot saistīts ar pāreju no lata uz eiro.

 

"Lai cilvēkiem nejauktu galvu," pabalsta izmaksas kārtības maiņu portālam mammamuntetiem.lv komentēja L.Brice. Domes departamenta pārstāve atzīmēja, ka cilvēkiem, saņemot pabalstu, var rasties problēmas ar tā iztērēšanu, jo jau no 2014.gada 1.janvāra Latvijā notiek pāreja uz eiro.

 

Jāatzīmē gan, ka ar latiem jebkurā pakalpojumu vietā varēs norēķināties vēl 2 nedēļas pēc 1.janvāra, bet mainīt latus pret eiro varēs visu mūžu.

 

Tas, protams, priecē, ka pārtiku šogad varēs iegādāties par 1,63 latiem vairāk nekā iepriekš, un tomēr - vai daudziem Rīgas iedzīvotājiem netiks liegta iespēja panašķēties pie bagātīgāka galda nekā ikdienā?


Uz mammamuntetiem.lv jautājumu, vai pabalsta izmaksa janvārī nav saistīta ar Rīgas domes vadības labvēlīgāku attieksmi pret rīdziniekiem - nelatviešiem, kas Ziemassvētkus un Jauno gadu, svin janvārī, L.Brice pārliecinoši atbildēja: "Nu ko Jūs! Tas ir tikai un vienīgi saistīts ar pāreju uz eiro un tikai cilvēku ērtībai, turklāt pabalsts būs nedaudz lielāks nekā iepriekšējos gadus." 

 

Pareizticīgie Ziemassvētkus svin 6.,7.janvārī, bet Starij Novij god - no 12.uz 13.janvāri. 

 

Tas, protams, priecē, ka pārtiku šogad varēs iegādāties par 1,63 latiem vairāk nekā iepriekš, un tomēr - vai daudziem Rīgas iedzīvotājiem netiks liegta iespēja panašķēties pie bagātīgāka galda nekā ikdienā? Lai gan Rīgā dzīvo ap 60% nelatviešu, kas patiešām Ziemassvētkus svin janvārī, tomēr lielākā daļa kristīgās un arī nekristīgās pasaules Ziemassvētku eglīti iededz 24., 25. un 26.decembrī.

 

L.Brice arī atzīmē, ka pašai arī patīkot, ka vēl pēc svētkiem maciņā ir atrodama nauda, tādējādi mierinot, ka pabalstu varēs saņemt pat līdz aprīļa beigām. Viņa arī lūdz iedzīvotājus uzreiz neskriet 2.janvārī, lai pieteiktos pabalstam, būšot garas rindas.

 

Kas varēs saņemt pabalstu un kas jādara?

Reklāma
Reklāma

Lai  saņemtu vienreizēju materiālu pabalstu pārtikas iegādei, Rīgas iedzīvotāji no nākamā gada 2. janvāra varēs vērsties ar iesniegumu Rīgas Sociālajā dienestā.

Pabalsts 45 eiro (31,63 latu) apmērā tiek piešķirts rīdziniekiem, kuri deklarējuši pamata dzīvesvietu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā ne mazāk kā 12 mēnešus pirms pabalsta pieprasīšanas.

 

 

Tiesības saņemt pabalstu ir:

• bērnam invalīdam vai ar celiakiju slimam bērnam, kuram nav noteikta invaliditāte un kas saņem valsts atbalstu;

• atsevišķi dzīvojošam vai ģimenē, kurā nav nevienas darbspējīgas personas, valsts vecuma pensijas saņēmējam, invaliditātes pensijas saņēmējam un sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējam, ja ģimenes (personas) pēdējo trīs mēnešu vidējie ienākumi nepārsniedz 257 eiro ( aptuveni 180 latus) katram ģimenes loceklim mēnesī;

• valsts vecuma pensijas saņēmējam, invaliditātes pensijas saņēmējam un sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējam, kas dzīvo ģimenē, kura normatīvo aktu kārtībā atzīta par trūcīgu.

 

 

Lai saņemtu pabalstu, persona vai viņas likumīgais pārstāvis līdz 2014.gada 30.aprīlim vēršas Rīgas Sociālajā dienestā, uzrāda personu apliecinošu dokumentu, iesniedz iesniegumu, aizpilda un paraksta iztikas līdzekļu deklarāciju, ja nav spēkā esošas iztikas līdzekļu deklarācijas.

 

Pabalsts bērnam invalīdam vai ar celiakiju slimam bērnam tiek piešķirts bez ģimenes ienākumu un materiālā stāvokļa izvērtēšanas. Mutvārdu iesniegumu tūlīt pēc tā saņemšanas Rīgas Sociālā dienesta sociālā darba speciālists noformē rakstveidā un persona to paraksta.

Pabalsts tiek izmaksāts, pārskaitot personas norādītajā norēķinu kontā vai izmaksājot personai skaidrā naudā.

 

Laikā no 2012. gada 5. decembra līdz 2013. gada 31. martam pabalsts pārtikas iegādei izmaksāts 22 685 rīdziniekiem 804 780 latu apmērā.

 

Neskaidrību gadījumos informāciju var iegūt, zvanot uz Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055.

 

Autore: mammamuntetiem.lv redaktore Aija Rutka.