Nenovērtētais vitamīns E: būtiskākie ieguvumi veselībai un skaistumam

Pēdējo pāris gadu laikā strauji augusi cilvēku interese par vitamīnu D, kam ir daudz vitāli svarīgu funkciju, taču vitamīnu klāstā ir arī daudzi citi organismam vērtīgi vitamīni.
Ar vitamīnu E bagāti pārtikas produkti ir rieksti: mandeles, zemesrieksti, lazdu rieksti.

FOTO: Publicitātes foto

Ar vitamīnu E bagāti pārtikas produkti ir rieksti: mandeles, zemesrieksti, lazdu rieksti.

Mazāk novērtēts, tomēr veselībai un labam izskatam svarīgs ir vitamīns E, ko mēdz dēvēt par skaistuma vitamīnu un antioksidantu. Aptieku tīkla Apotheka farmaceite Līga Cīrule atgādina, kādas funkcijas veic šis vitamīns un kuros produktos tas dabīgi atrodams.
 

“Nereti cilvēki pievērš uzmanību, vai dzelzs un vitamīna D līmenis ir normas robežās,

 tomēr būtu jārūpējas, lai uzturs ir pietiekami dažāds un tajā sabalansēti ietilptu arī citi vitamīni un minerālvielas. Pavasarī būtu jāstiprina organisms, kas pēc ziemas, iespējams, savārdzis, un būtu jādomā, kā dabīgā veidā uzņemt daudz un dažādu vitamīnu, tostarp vitamīnu E, kas aizsargā šūnas no brīvajiem skābekļa radikāļiem,” saka farmaceite Līga Cīrule. “Ne velti vitamīnu E iekļauj arī kosmētikas līdzekļos – tas nepieciešams veselīgai ādai.”
 

Vitamīna E galvenā funkcija ir aizsargāt šūnu membrānas no brīvajiem skābekļa radikāļiem, kas rodas, kad cilvēka organisms apēsto pārvērš enerģijā. Skābeklis savukārt radikāli ķīmisku procesu rezultātā bojā šūnu membrānas, kas var veicināt sirds un asinsvadu vai pat onkoloģisku slimību attīstību. Vitamīns E iesaistās šajos ķīmiskajos procesos un aizsargā šūnas, tāpēc arī šo vitamīnu sauc par antioksidantu. Brīvie skābekļa radikāļi organismā vairāk rodas, smēķējot, uzturoties piesārņotā gaisā vai esot augsta ultravioletā starojuma ietekmē.

 

Kosmētika, kas satur vitamīnu E, palīdz aizsargāt ādu no ultravioletā starojuma, piesārņojuma izraisītiem bojājumiem un iekaisumu veidošanās.


Pateicoties antioksidatīvajām īpašībām, vitamīns E tiek izmantots arī dermatoloģijā – lokālai lietošanai uz ādas, un tas tiek pievienots dažādiem kosmētikas produktiem: mitrinošiem, pretnovecošanās un sauļošanās krēmiem, dažādiem serumiem u.c. līdzekļiem. Kosmētika, kas satur vitamīnu E, palīdz aizsargāt ādu no ultravioletā starojuma, piesārņojuma izraisītiem bojājumiem un iekaisumu veidošanās.
 

Skaistuma vitamīns uzlabo arī imūnās sistēmas darbību un novērš trombu veidošanos sirds asinsvados. Tomēr jāņem vērā, ka joprojām zinātnieki pēta vitamīna E ieguvumus kardiovaskulāru, onkoloģisku, acu un neirodeģeneratīvu slimību gadījumos. Patlaban nav konkrētu pierādījumu, kas apstiprinātu, ka tieši vitamīna E uzņemšana palīdz aizsargāties no šīm slimībām vai dod kādu labumu cilvēkiem, kuriem jau ir šīs slimības.

Reklāma
Reklāma



Vērtīgākie vitamīna avoti

Vitamīns E neveidojas cilvēka organismā, un tas uzņemams ar pārtiku. Šo taukos šķīstošo vitamīnu nav iespējams dabīgi uzņemt par daudz – organisms to uzglabā un izmanto, kad nepieciešams.

Ar vitamīnu E bagāti pārtikas produkti ir rieksti: mandeles, zemesrieksti, lazdu rieksti. Tāpat tas ir saulespuķu sēklās, tomātos, brokoļos, spinātos, ķirbjos, sparģeļos, avokado, olīvēs, kā arī mango un kivi. Vērtīgas ir tādas eļļas kā kviešu dīgstu, lazdu riekstu, vīnogu kauliņu, linsēklu un mandeļu eļļa. Vitamīns E atrodams tomātu pastā, olas dzeltenumā un lasī, kā arī nelielās devās ietilpst garšvielās: pētersīlī, timiānā, bazilikā, krustnagliņās un spirulīnas pulverī.
 

Sešas idejas, kā dabīgi bagātināt ķermeni ar vitamīnu E
 


• Pārkaisīt salātus, sviestmaizes vai sautējumu ar lobītām saulespuķu sēkliņām, kviešu dīgstiem, baziliku vai timiānu.

• Lietot avokado vai riekstu sviestu kā pavalgu maizītēm vai uzkodām.

• Ikrīta putrai pievienot sauju riekstu vai pankūku cepšanai izmantot mandeļu miltus ierasto kviešu miltu vietā.

• Smūtījam pievienot ēdamkaroti riekstu sviesta vai mango, tādējādi padarot konsistenci krēmīgāku un bagātinot dzērienu ar vērtīgo vitamīnu E.

• Piejaukt spirulīnas pulveri kefīram, jogurtam, smūtijam – neparastās krāsas masu var izmantot kārtojumam, uzbriedinot tajā čijas sēklas, tad glāzē pamīšus liekot mango gabaliņus, iegūto masu, kivi šķēlītes, drupinātus riekstus u.tml.

• Ķermeņa un sejas kopšanai izmantot mandeļu un vīnogu kauliņu eļļu, viegli iemasējot ādā. Tādējādi āda tiks mitrināta un apgādāta ar vitamīnu E.


Ēdot daudzveidīgi un sabalansēti, nevajadzētu trūkt vitamīnam E. Jo krāsaināka maltīte, jo vairāk vitamīnu un minerālvielu cilvēks uzņem. Lai arī vitamīna E deficītu cilvēka organismā novēro ļoti reti, pacientam ar gremošanas traucējumiem vai ar traucētu tauku uzsūkšanos (pankreatīta, celiakijas, cistiskās fibrozes, Krona slimības un retu ģenētisko slimību gadījumā) organismā ir iespējams vitamīna deficīts, tātad šajos gadījumos būtu nepieciešams lietot konkrēto vitamīnu papildus