Cik ilgi pēc derīguma termiņa beigām var ēst šokolādi?

9. klases skolēns bioloģijas stundā saņēmis uzdevumu noskaidrot, vai var ēst šokolādi pēc tās derīguma termiņa beigām. Lai arī viņš dažādos interneta forumos lasījis, ka drīkst, viņš vēlējās dzirdēt atbildi arī no ekspertiem.
Šokolāde arī pēc derīguma termiņa nebūs bīstama veselībai, bet var ciest tās garšas kvalitāte.

FOTO: Unsplash.com

Šokolāde arī pēc derīguma termiņa nebūs bīstama veselībai, bet var ciest tās garšas kvalitāte.

Pārtikas un veterinārā dienesta  Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Diāna Akopova skaidro, ka šokolāde no mikrobioloģijas viedokļa nav tas produkts, kas ātri bojājas. Un šokolādei var norādīt minimālo derīguma termiņu “ieteicams līdz..”.


“Tas ir datums, līdz kuram produkts nezaudē savas raksturīgās īpašības, kas nozīmē, ka tam nezūd kvalitāte. Bet tas nenozīmē, ka tūlīt, iestājoties tam datumam, šokolāde pārvēršas par sliktu un ka viņu nedrīkst kādā veidā lietot vai tā kļūst kaitīga,” uzsver PVD eksperte.

 


Jebkurā gadījumā vislabāk lietot produktus uzturā, tostarp šokolādi, ražotāja noteiktajā derīguma termiņā, jo tad produkts būs vislabākais un viskvalitatīvākais.

 

Reklāma
Reklāma

Jāmin, ka ir izstrādāti arī Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka, cik ilgi pēc minimālā derīguma termiņa dažādus pārtikas produktus drīkst ziedot galapatērētājiem, Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētajam sociālo pakalpojumu sniedzējam vai reliģiskām organizācijām un, līdz ar to, arī lietot uzturā. Sadaļā “Augu izcelsmes deserti” minēts, ka tos var lietot divus mēnešus pēc tā datuma, kas norādīts uz produkta. Līdz ar to šajos divos mēnešos šokolāde var zaudēt smaržu un garšu, taču bīstama veselībai tā nebūs.


«Pārtikas revidents» ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 21.10.