3 mazulim piemērotas vakariņu receptes. Iesaka blogere Laura Grēviņa un uztura speciāliste Guna Rijkure

Vesela sirds, ass prāts, laba redze un stipri zobi – tās ir lieliskas veselības pazīmes, ko savam bērnam novēlētu visi vecāki. Tāpēc mazulim ir vajadzīgas polinepiesātinātās taukskābes. Labās taukskābes saturošas receptes mamma Laura Grēviņa un uztura speciāliste Guna Rijkure.

FOTO: Shutterstock.com

Labās taukskābes rūpējas par sirds un acu veselību, ir galvenais “būvmateriāls” veiksmīgai šūnu un smadzeņu attīstībai, turklāt bez tām organisms nespēj absorbēt A, D, E un K vitamīnus. Daļu taukvielu organisms spēj saražot pats, taču Omega-3 un Omega-6 taukskābes ir izņēmums, un tās jāuzņem kopā ar atbilstošu uzturu. 1–3 gadus vecam bērnam dienā jāuzņem līdz pat 3 reizēm vairāk neaizstājamo taukskābju nekā pieaugušajam. Tāpēc, iedvesmojot vecākus gatavot veselīgas, uzturvielām bagātas un mazulim piemērotas maltītes, kampaņas “Mazais nav lielais” vēstnese Laura Grēviņa un uztura speciāliste Guna Rijkure piedāvā trīs praktiskas un viegli pagatavojamas vakariņu receptes. 

 

Ja mazulis neuzņem pietiekamu daudzumu neaizstājamo taukskābju, var tikt kavēta viņa garīgā un fiziskā attīstība, kā arī novājinās imunitāte un bērna spēja cīnīties pret saslimšanām.

 

Ja mazulis neuzņem pietiekamu daudzumu neaizstājamo taukskābju, var tikt kavēta viņa garīgā un fiziskā attīstība, kā arī novājinās imunitāte un bērna spēja cīnīties pret saslimšanām. 1–3 gadus vecam bērnam dienā jāuzņem aptuveni 700 mg Omega-3 un 7000 mg Omega-6. Kopējais nepieciešamo taukskābju daudzums jāuzņem pāris dienu vai nedēļas laikā, tāpēc arī tad, ja kādu dienu mazulis nav uzņēmis ieteicamo dienas devu, nav pamata satraukumam. Tomēr būtiski neaizmirst, ka tieši labie tauki asina bērna prātu un redzi, kā arī rūpējas par veselu sirdi un šūnu attīstību. Kampaņas “Mazais nav lielais” vēstnese Laura Grēviņa, sadarbojoties ar uztura speciālisti Gunu Rijkuri, piedāvā trīs vienkāršas un ātri pagatavojamas vakariņu maltītes, kas atvases uzturu papildina ar viņa attīstībā neaizstājamajām taukskābēm. 

 

DĀRZEŅU KOKTEILIS

2 porcijas

Sastāvdaļas: 
1 banāns
1/2 avokado
150 g saldētu vai svaigu ogu
100 g sarīvētu vai sīki sakapātu dārzeņu (spināti, ziedkāposts, cukīni)
1 ēd. k. kaņepju sēkliņu
250 ml Aptamil3 piena maisījuma vai 250 ml Aptamil Kindermilch 1+

Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sablendē.

 

MAKARONU UN DĀRZEŅU SACEPUMS

Reklāma
Reklāma


Visai ģimenei (4 porcijas)

Sastāvdaļas: 
6 ķiršu tomātiņi
1 ķiploka daiviņa
1 maza brokoļa galviņa
1 maza ziedkāposta galviņa
150 g cukīni
250 g pilngraudu makaronu
50 g Parmas siera
1 tējkarote oregano
Šķipsniņa sāls


Pagatavošana:

  • Uzsilda krāsni līdz 190°C.
  • Sagriež gabaliņos tomātus un cukīni. Brokoli un ziedkāpostu sadala mazākās “rozetītēs”. Visus dārzeņus apslaka ar olīveļļu un pārber ar garšvielām. 
  • Uzvāra makaronus un nokāš.
  • Visu liek cepamajā traukā kopā ar dārzeņiem, pārkaisa ar sieru un cep 10-15  minūtes.



ĶIRBJU BIEZZUPA AR KUKURŪZU, TURKU ZIRŅIEM UN ĶIRBJU SĒKLIŅĀM


Visai ģimenei (4 porcijas)


Sastāvdaļas: 
800 g ķirbja
1 l dārzeņu buljona
1 mazs sīpols
4 burkāni
200 g turku zirņu (vārīti vai konservēti)
200 g konservētas kukurūzas
Šķipsniņa kurkumas
½ tējk. timiāna
Šķipsniņa sāls
Šķipsniņa malti melnie pipari
50 g ķirbju sēkliņas
4 mērkarotes Aptamil3 piena maisījuma
 

Pagatavošana:

  • Sīki sakapā sīpolu. Ķirbi un burkānu sagriež kubiņos.
  • Lielā katlā sakarsē eļļu. Apcep sīpolu ar garšvielām. Pievieno dārzeņus un buljonu. Uzvāra buljonu, pēc tam samazina uguni, un sautē, kamēr dārzeņi mīksti (aptuveni 15 minūtes).
  • Pievieno kukurūzu un zirņus, silda vēl aptuveni 3 minūtes.
  • Zupai ļauj atdzist līdz ēšanas temperatūrai (~ 37°C), pievieno 4 mērkarotes Aptamil3 piena maisījuma un samaisa.