Nav pierādīts, ka cilvēkam obligāti ir jāēd tieši gaļa. Uzturspeciālistes Evas Katajas padomi

Arvien plašāku atsaucību sabiedrībā gūst uzskats, ka cilvēks uzturā var iztikt bez gaļas vai dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem kopumā. Lai kāda arī būtu izvēle, katram ir jāseko līdzi sava uztura pilnvērtīgumam un veselībai, pievēršot uzmanību noteiktām lietām.

Arī bez gaļas ir dzīve.

FOTO: Shutterstock.com

Arī bez gaļas ir dzīve.

Kā norāda Rīgas Stradiņa universitātes uztura speciāliste Eva Kataja, “nekur nav pierādīts un teikts, ka cilvēkam obligāti ir jāēd tieši gaļa. Tas, ka dzelzs, vitamīns B12 un citas uzturvielas, kas ir gaļā, ir absolūti nepieciešamas, gan ir fakts, bet, ja tās regulāri uzņem citos veidos – ar uztura bagātinātājiem vai bagātinātiem augu valsts produktiem, visam vajadzētu būt kārtībā”.


Tiesa, E.Kataja piebilst: “Drošības pēc es ieteiktu visiem “jaunajiem” veģetāriešiem un vegāniem pakonsultēties ar uztura speciālistu un nodot asinsanalīzes, lai pārliecinātos, vai esošais uzturs ir optimāls, un lai neiedzīvotos uzturvielu deficītā.”


“Tiesa, ir gadījumi, kad pastāv lielāki anēmijas riski, piemēram, jaunām sievietēm, topošajām māmiņām, zīdaiņiem un maziem bērniem, kā arī veciem cilvēkiem. Ja ir kādas hroniskas slimības, piemēram, iekaisīgo zarnu slimības, tad arī būs jādomā, kā papildus apgādāt organismu ar dzelzi. Bet dzelzs var trūkt arī tiem, kas gaļu ēd. Nevar cilvēkam piespiest ēst gaļu, ja viņš to nevēlas, bet sakārtot ēdienkarti tā, lai organisms neciestu un spētu normāli funkcionēt, gan ir iespējams,” uzsver Kataja, atgādinot, ka “liela daļa cilvēku ēd gaļu un tās izstrādājums par daudz, kas rada atkal citas veselības problēmas. Mazsvarīgs nav arī jautājums par gaļas kvalitāti, kas ir cita tēma”.

Nevar cilvēkam piespiest ēst gaļu, ja viņš to nevēlas, bet sakārtot ēdienkarti tā, lai organisms neciestu un spētu normāli funkcionēt, gan ir iespējams

Nereti ir dzirdēts, ka piena lietošana uzturā nevis ļauj uzņemt kalciju, bet drīzāk dara pretējo – to no organisma izskalo. Te Eva Kataja gan norāda: “Par to, ka piens skalo ārā kalciju, nav nopietnu pētījumu, bet, ja pienu dzert negribas, neviens nespiež. Uz augu valsts produktiem bāzētie piena dzērieni ir pielāgoti govs piena sastāvam, proti, bagātināti ar to pašu kalciju, B12 vitamīnu un D vitamīnu. Tāpēc dzerot šos dzērienus vajadzīgās uzturvielas tiek uzņemtas.”
 

Reklāma
Reklāma

“Neatkarīgi no ēstajiem pārtikas produktiem, visiem vegāniem ieteicams papildus lietot B12 vitamīnu un citus vitamīnus, piemēram, D vitamīnu, vai minerālvielas, piemēram, dzelzi, pēc nepieciešamības,” noslēgumā atgādina uztura speciāliste.