Intervija ar slaveno diētas ārstu Dikānu, viesojoties Latvijā: "Man patīk sievietes ar kuplām krūtīm!" + RECEPTE

Pasaulslavenais franču dietologs Pjērs Dikāns sarunā ar modes mākslinieku Dāvidu atklāj, ka viņa slavenā Dikāna diēta pirms 45 gadiem aizsākās kā nejaušība.

Pasaulslavenais franču dietologs Pjērs Dikāns stāsta par to, kādas redz latviešu sievietes, kā arī runā par dzīvi kopumā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pasaulslavenais franču dietologs Pjērs Dikāns stāsta par to, kādas redz latviešu sievietes, kā arī runā par dzīvi kopumā.

 

Pjērs Dikāns jau 45 gadus veiksmīgi darbojas klīniskās dietoloģijas sfērā, palīdzot mainīt cilvēku ēšanas paradumus, lai liekais svars tiktu zaudēts uz neatgriešanos. Viņš sarakstījis 19 uzturam veltītas grāmatas, kuras tulkotas vairāk nekā 25 valodās. Grāmata “Dikāna diēta”, kurā aprakstīti par gaļēdāju diētu dēvētās Dikāna diētas pamatprincipi, jau pirms vairākiem gadiem kļuvusi par bestselleru, un tā ir izdota arī Latvijā. Nupat Pjērs Dikāns pirmoreiz viesojās Latvijā, un vizītes laikā apmeklēja svara korekcijas centru “Vitalitātes akadēmija” Aizputē, kas nu kļuvusi par pirmo centru pasaulē, kurā Dikāns veidos svara korekcijas programmas.

 

Vai tev jau ir izveidojies viedoklis par Latvijas sievietēm?
Tās Latvijas sievietes, ko dažu stundu laikā pēc ierašanās Rīgā esmu redzējis, bija skaistas. Izteiktus aptaukošanās gadījumus pagaidām nemanīju. Amerikā šāda tendence jau lidostā ir ievērojama.
Varbūt laukos sievietes ir apaļīgākas?

 

Gluži otrādi. Laukos sievietes fiziski strādā un ir slaidākas.
Ko tad es te daru?

 

Kādēļ ieradies Latvijā?
Atbraucu, lai Aizputē apmeklētu tievēšanas kompleksu “Vitalitātes akadēmija”. Tas ir pirmais centrs, kur personīgi dalīšos pieredzē ar pacientiem manis izstrādātās un 45 gadu laikā pilnveidotās metodikas panākumos. Šī man ir pirmā viesošanās Latvijā un Baltijā, bet noteikti nebūs pēdējā.

 

Latvieši allaž ēduši treknus ēdienus, bet vismaz manos senčos sievietes vienmēr bijušas lieliskā formā – bez liekā svara, turklāt nodzīvojušas garu mūžu, pat ap 100 gadiem. Ar ko tas izskaidrojams?
Mūsdienās nevis produkti ir vainīgi, bet gan dzīvesveids, kas šobrīd nav humāns, ja tā var teikt. Mūsu apmērus ietekmē tas, kā ēdam, kā patērējam pārtiku, kāda tā ir un cik daudz kustamies.

 

Kā tev garšoja pusdienas Rīgā? Ko izvēlējies?
Ēdu siļķes fileju, jūras ķemmītes, lapu salātus. Ļoti garšīgi!

 

Vai neterorizē savu ģimeni? Nav tā, ka sieva un bērni mājās sēž pusbadā?
Kad TV žurnālisti bija atnākuši ielūkoties, kas ir ledusskapī uztura speciālistam, viņi bija pārsteigti, ka tur ir viss tas pats, kas pārējiem cilvēkiem.

 

Pat desa?
Nē, desas gan nav. Man desa vienkārši negaršo.

Pjērs Dikāns Dikāna receptes

Nosauc trīs produktus, ar ko cilvēki mūsdienās visvairāk grēko.
Nosaukšu divus. Mūsdienu baltie milti, kas ir ģenētiski modificēti, un cukurs.

 

Arī šokolāde?
Šokolādē ir tauki, kas tik ātri nesašķeļas. Tāpēc šokolādi var ēst.

 

Pastāsti, kā nonāci līdz diētas radīšanai. Varbūt pats bērnībā biji apaļš puisītis?
Man pašam nav bijušas problēmas ar svaru, arī tuviniekiem nebija. Pēc medicīnas studiju pabeigšanas kādu laiku nostrādāju, ārstējot visus pēc kārtas. Pēc tam pievērsos neiroloģijai, un reiz pie manis atnāca kāds pacients, kas man ļoti uzticējās it visā. Viņš cieta no liekā svara un lūdza, vai varu viņam izveidot diētu. Jebkādu, tikai lai neņemu viņam nost gaļu. Es atbildēju: „Labi! Tad ēd tikai gaļu un dzer daudz ūdens.” Mans pacients notievēja. Pēc šā gadījuma, kad cilvēks bija laimīgs un apmierināts, nu jau 45 gadus ar to nodarbojos. Tā tas viss sākās.

 

Kā joks?!
Tā sanāk. Bet tas noteikti nebija ļauns joks. Tā bija vienkārši atbilde uz dullo, lai nomierinātu pacientu. Kad redzēju, ka šī diēta strādā, sāku šo jomu pētīt un nonācu līdz Dikāna diētai.

 

Kādi ir tavi vaļasprieki?
Jaunībā ļoti labi zīmēju. Kad bija jāizvēlas nākotnes profesija, gribēju būt gan gleznotājs, gan ārsts. Mamma teica: „Ja būsi ārsts, vienmēr varēsi nodarboties arī ar mākslu. Bet, ja būsi mākslinieks, ar medicīnu nekas nesanāks. Doma kļūt par ārstu radās jau 12 gadu vecumā, tomēr šaubījos, vai izdosies. Bērnībā man bija neizsakāmi bail no špricēm. Tad mamma man atnesa lielu gaļas gabalu, iedeva šprices un iemācīja durt gaļā. Kopš tā laika bailes pazuda. Pēc tam ar mazu somiņu staigāju apkārt, piedāvājot iedurt visiem, kurus nepieciešams padakterēt. Tomēr zīmēšanu aizvien esmu paturējis un daru to.

 

Ko zīmē?
Man patīk zīmēt ar tinti un veidot kolāžas.

 

Runā, ka, pateicoties savai diētai, esi kļuvis par miljonāru. Ar kādu auto brauc?
Ar metro vai taksometru. Parīzē vispār nepārvietojos ar automašīnu. Lai pagūtu laikā, visbiežāk braucu ar metro.

 

Bet varbūt tev ir sapņu auto?
Man ir Porsche, taču to nelietoju. Jau kopš 25 gadu vecuma man ir tikai Porsche, bet, kopš esmu precējies, atdevu auto dēlam. Kā zināms, ja tev ir poršs, satiec daudz skaistu sieviešu...

 

Sieva greizsirdīga? Bet tavas klientes taču arī lielākoties ir sievietes, vai ne?!
Sievai nav jāuztraucas. Mana kundze ir ļoti skaista, ar brīnišķīgām zilām acīm. Viņa nestrādā, rūpējas par māju, ģimeni, bērniem... par mani. Viņa ir četrus gadus jaunāka, esam precējušies jau 33 gadus. Mums ir dēls, kas piedzima, kad man bija 42 gadi, un meita, kura pasaulē nāca, kad biju jau 47 gadus vecs.

80% manu klientu un diētas sekotāju ir sievietes. Tā tas ir. Nesen meita man paziņoja: „Vai zini, ko ieraudzīju internetā?! Kāda sieviete ir izveidojusi mājaslapu ar nosaukumu “Es gribu precēt dakteri Dikānu”. Protams, viņa to pastāstīja mammai. Nācās pēc tam sievai skaidrot, ka es neko tādu nezinu, ka nepazīstu to sievieti. (Smejas.)

 

Darbā ir bijušas kādas amizantas situācijas?
Reiz sēdēju savā kabinetā, pie manis ienāca sveša sieviete uz pirmo vizīti. Viņa pavēsta, ka viņu sauc Maija, un es izsaucos: „Mana meita arī ir Maija, jo esmu liels Pablo Pikaso fans. Tā kā Pikaso savu meitu bija nosaucis par Maiju, es arī izlēmu, ka tādu vārdu došu savai meitai.” Un kā jūs domājat, ko šī sieviete man paziņoja? Viņa teica: „Es esmu tā Maija, par kuru runājat.”

 

Kurš kuram lūdza autogrāfu?
Tajā reizē neviens. Bet mēs sākām uzturēt kontaktus un sarakstīties.

 

Nav noslēpums, ka ar tavu diētu slaidumu uztur arī citas slavenības. Lasīju, ka Kembridžas hercogiene Dikāna diētu ievēroja pirms kāzām ar princi Viljamu, lai savā kāzu kleitā izskatītos satriecoši slaida. Kuras slavenības vēl ir tavu klientu sarakstā?
Pacientus, kas apmeklē mani individuāli, nedrīkstu atklāt. Bet dzirdēju, ka franču politiķis Fransuā Olands ir nopircis grāmatu par sešiem eiro un nometis vairāk nekā desmit kilogramu.

 

Vēl jau arī Holivudas dīva Dženifera Lopesa. Klātienē esi kādreiz ar viņu ticies?
Nē, bet vēlētos, protams. Domāju, ka kādudien tas arī notiks. Viņa ir ļoti skaista sieviete.

 

Reklāma
Reklāma

Man ir jautājums – kā iespējams šo sievieti turēt diētas rāmjos, neskarot viņas lielo dibenu?
Atbilde ir pavisam vienkārša. Dabā ir vairāki sieviešu ķermeņa uzbūves tipi. (Sāk skicēt uz papīra.) Skaties, šīs ir sievietes, kurām ir platāki pleci un lielākas krūtis, tievas kājas, un tādas, kam augums ir vienādās proporcijās. Bet ir arī sievietes ar kuplāku, platāku apakšpusi – ciskām, gurniem un dibenu. Kā Dženifera Lopesa. Šim auguma tipam diēta vienkārši neatņem dibenu. Šā ķermeņa tipa cilvēkiem, kam ir ļoti lielas problēmas un dibens ir apgrūtinoši liels, to var risināt ķirurģiski.

 

Kurš tips tev pašam visvairāk tīkams?
Man patīk sievietes ar kuplām krūtīm.

 

Tagad pasaulē populāra tendence ir dibenu implanti. Uzskatāmākais piemērs ir Kima Kardašjana. Bet Krievijā populāra ir koriģējošā veļa, kas uzpūš milzīgas pakaļas. Man metas šķērmi, uz šīm sievietēm skatoties. Izskatās kā kentauri.
Nebiju ievērojis, ka tā ir tik izplatīta tendence. Manuprāt, tie drīzāk ir reti izņēmumi. Acīmredzot sievietes šādi rīkojas, cerot iegūt vīriešu uzmanību.

 

Man bija pazīstams pāris, kam nevarēja būt bērni. Abi veica pārbaudes, taisīja analīzes, un atklājās, ka vīram kaut kas nav kārtībā ar PH līmeni. Tagad viņiem ir trīs bērni, tikai pateicoties diētai, ko ārsti bija ieteikuši. Vai arī pie tevis nāk ģimenes ar neauglības problēmām?
Jā, man ir bijušas situācijas, kad diēta ir palīdzējusi cilvēkiem tikt pie bērna. Diēta stabilizē organismu un hormonu līmeni.


Kāda ir tava attieksme pret ķīniešu kapsulām, ko dzerot īsā laikā varot zaudēt pat desmit kilogramus?
Noteikti neticu, jo šādi brīnumi nepastāv. Svara zudums tomēr ir saistīts ar zināmu darbu, kas jāiegulda. Interesanti, ka šobrīd lielākā daļa populācijas, kas vissmagāk cieš no aptaukošanās, ir ķīnieši.

 

Es arī dzīvoju kādu laiku Šanhajā un redzēju, ka daudzi ķīnieši ir resni. Viņi daudz ēd. Bet, salīdzinot ar Ķīnu, Latvijā ir slikta demogrāfiskā situācija. Kādus produktus tu ieteiktu mūsu vīriešiem libido celšanai? Varbūt sievietēm ir tikai viens pareizais ierocis, un tā ir lūpukrāsa?!
Lūpukrāsa ir noderīga lieta. Bet vīriešiem dzimumspēju palielina kajēnas pipari, mazās devās ingvers un japāņu aļģes.

 

Tās, kurās tin suši?
Nē, citas. Vēl palīdz arī žeņšeņs, magoņu sēklas un karalisko bišu medus.

 

Cilvēki Francijā tevi atpazīst, kad ej pa ielu?
Jā, un ne tikai Francijā, bet arī Krievijā, Turcijā un Brazīlijā. Tās ir valstis, kurās visbiežāk viesojos. Gada laikā apceļoju desmit līdz divpadsmit valstis. Bet esmu ārsts, nevis dizainers kā tu, tāpēc tā uzmanība izpaužas nedaudz citādi un retāk ir lūgumi iedot autogrāfu vai uztaisīt pašbildi. Piemēram, pirms dažām nedēļām braucu ar metro. Todien kāds pasažieris man pēkšņi paziņoja: „Šodien sākšu ievērot jūsu diētu!”

 

Tava grāmata ir tulkota ļoti daudzās valodās un daudzviet ir bestsellers. Bet grāmatu par Vinniju Pūku... ehhh, nu nav izdevies pārsist. Tu raksti padomus, kā cilvēkiem notievēt, bet Vinnijs Pūks taču ir resns. Tev neskauž?
Ne jau visi vēlas būt slaidi. Esmu lasījis arī vienu bestselleru, kura nosaukums ir “Vīrieši dod priekšroku apaļīgām sievietēm”.
Protams, Vinnija Pūka panākumi ir saistīti ar šā tēla vizuālo veidolu. Bērniem taču patīk viss, kas ir apaļš un mīļš. Tā ir simbolika. Ejot gulēt, bērns ņems blakus mīļu, apaļu, pūkainu mantiņu, nevis koka klucīti. Un arī daudzi vīrieši neizvēlas kārnās...

 

Paldies par viesmīlību restorānam Kolonāde. Mūsu stāsti Brīvības bulvārī 26.

 

DIKĀNA RECEPTE

Vistas zupa ar šapminjoniem

Sagatavošana: 20 minūtes

Vārīšana: 15 minūtes

Paredzēts četrām personām

 

Nepieciešamie produkti:

250 g ceptas visas filejas

100 g šampinjonu

1 ķiploka daiviņa

1 ēdamkarote koriandra lapiņu

1 tējkarote maltu melno piparu

1 l mājputnu buljona ar zemu tauku saturu

2 ēdamkarotes nuoc-mam mērces

2 šalotes

 

Pagatavošana:

Šampinjonus sagriež šķēlītēs. Ķiploku, koriandru un melnos piparus samaļ biezenī. 

Ieeļlotā un ar papīra dvieli nosusinātā pannā uz vidējas uguns 1 minūti cep šampinjonus un garšvielas. Noņem no uguns un noliek malā. 

Katliņā uzvāra buljonu, pievieno sēnes, nuoc-mam mērci un ķiploku biezeni. Uzliek vāku un sautē 5 minūtes.

Sagriež vistas fileju un pievieno gatavajai mērcei. Pāris minūšu sautē. Rotā ar sasmalcinātām šalotēm. 

 

 

Teksts: Inta Mengiša

Foto: Rojs Maizītis

Avots: www.kasjauns.lv