Vai kalsnam vīrietim maz ir iespējams pieņemties svarā?

Uztura speciālistiem visbiešāk jautā, kā notievēt. Tomēr pa laikam izskan arī jautājums - kā kalsnam vīrietim pieņemties svarā. Vai tas maz ir iespējams?

Smalkmaizītes un pīrādziņi - vai tiešām vienīgais ceļš, kā tikt pie lielāka svara?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Smalkmaizītes un pīrādziņi - vai tiešām vienīgais ceļš, kā tikt pie lielāka svara?

Jautājums par draugu - viņš ir ļoti neapmierināts ar savu izskatu, ļoti kalsns. Aptuveni 1,80 m, sver ~60 kg. Sirds slimnieks. Sports - nekādā ziņā, ārsts kategoriski aizliedza. Vairogdziedzeris perfektā kārtībā, nevar saprast, kas pa vainu - ēd kā zirgs, visu un ļoti bieži. Kas pa vainu varētu būt un ko darīt, lai tas svars kaut pa dažiem kilogramiem kļūtu lielāks? Ceram kaut uz krikumiņu tauku slānīša, lai ziemā tik traki nesalst.

 

Atbild uztura speciāliste Ksenija Andrijanova:

"Būtu ieteicams detalizētāk izpētīt Jūsu drauga ēdienkarti, jo „ēd kā zirgs” ir subjektīvs jēdziens – kas vienam liekas daudz un sniedz ilgstošu sāta sajūtu, otram maza porcija vien ir. Lai pieņemtos svarā, nepieciešams palielināt uzturā kaloriju daudzumu, īpaši olbaltumvielu daudzumu. Tas nenozīmē, ka jāķeras klāt fast food un citiem svaru veicinošajiem produktiem – tas var negatīvi ietekmēt holesterīna daudzumu asinīs. Kaloriju daudzumu mēs palielinām, sākot ēst biežāk.

 

Reklāma
Reklāma

Nepieciešamas 5 ēdienreizes dienā – brokastis, otrās brokastis, pusdienas, launags, vakariņas. Kā jau minēju, jāliek uzsvars uz olbaltumvielu ēdieniem, un tie ir: piens, piena produkti (biezpiens, siers, skābpiena dzērieni), liesā gaļa, zivis, olas, pākšaugi. Ļoti ērts olbaltumvielu avots ir produkts „Piena Spēks”, ko var atrast lielveikalu tīklos. Iekļaujiet ēdienkartē riekstus, žāvētus augļus, tumšo šokolādi, pilngraudu produktus. Nepieciešams pieturēties pie veselīga uztura pamatprincipiem kopumā.

 

Runājot par sportu, kas ir kategoriski aizliegts, es ieteiktu atkārtoti konsultēties ar ārstu. Izvērtējot diagnozi, iespējams, ar atrast sporta veidu, kas ir piemērots pie attiecīgās saslimšanas, teiksim, nenogurdinoša pelde baseinā, mērena riteņbraukšana utt."