Ko drīkst likt uz Ziemassvētku galda cukura diabēta pacienti

Tradicionāli Ziemassvētku galds ir bagātīgi klāts, un pēc senču paražām tiek rūpēts par deviņiem ēdieniem, sākot ar piparkūkām, gaļas un zivju ēdieniem, pīrāgiem un štovētiem kāpostiem, ko nereti papildinām ar kādu žāvētu speķīti. Tomēr, ja ģimenē kādam ir cukura diabēts, tad svētku galda plānošanai ir jāpievērš lielāka uzmanība, jo, kā zināms, cukura līmeni asinīs būtiski ietekmē uzturs, un pareiza ēdienkarte var sniegt lielu ieguldījumu cukura diabēta sekmīgā ārstēšanā. 
Plānojot cukura diabēta pacienta svētku galdu, jāievēro veselīgas ēšanas paradumi, un saldie ēdieni arī svētkos jāatstāj vien kā neliels kārums. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Plānojot cukura diabēta pacienta svētku galdu, jāievēro veselīgas ēšanas paradumi, un saldie ēdieni arī svētkos jāatstāj vien kā neliels kārums. Publicitātes foto.

 

 

Ko tad likt Ziemassvētku galdā cukura diabēta pacientam?

Jautājumu un atbilžu portāls www.MSDpacientiem.lv sadarbībā ar uztura speciālisti Lieni Sondori piedāvā sešas veselīgas receptes cukura diabēta pacienta svētku galdam - apelsīnu sulā štovēti kāposti, sulīgi gards tītara šķiņķa cepetis, deserts ar aprikožu mērci, ķirbju kēkss ar plūmēm, svaigā siera kūka ar šokolādes cepumu maliņu un rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu. Visas receptes iespējams izlasīt šeit

 

"Svētku galdā ierasts pasniegt štovētus kāpostus, kurus tradicionāli papildinām ar kādu žāvētu speķīti, kas, protams, ir garšīgi, bet arī trekni, tāpēc šoreiz gatavojām kāpostus kopā ar svaigi spiestu apelsīnu sulu. Nereti nākas dzirdēt, ka ēdiens bez sāls jau nav nekāds ēdiens, tas neesot garšīgs, tāpēc mēģinājām šīs runas atspēkot, un svētku galdam gatavojām tītara cepeti, un sāls vietā bagātīgi pievienojām dabiskas garšvielas un garšsaknes.

 

Neiztrūkstoša svētku galda sastāvdaļa ir saldie ēdieni un deserti, bet ar mēru, jo deserts ir un paliek deserts – ar savu saldumu un piedevām. Šajos svētkos piedāvājam pagatavot vieglu un gardu biezpiena un bezpiedevu jogurta krēmu, kas papildināts ar aprikožu mērci. Arī ķirbju kēkss ar plūmēm, svaigā siera kūka ar šokolādes cepumu maliņu un rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu svētkus padarīs gardākus," skaidro L.Sondore. 

Reklāma
Reklāma

 

Plānojot cukura diabēta pacienta svētku galdu, jāievēro veselīgas ēšanas paradumi, un saldie ēdieni arī svētkos jāatstāj vien kā neliels kārums. Ziemassvētku galds jāveido pēc šķīvja principa, kur puse šķīvja tiek veltīta dārzeņiem – svaigiem vai salātos (bet bez treknām mērcēm un rūpnieciski gatavotām mērcēm), papildinātiem ar vieglu olīveļļas un citrusaugļu mērci. ¼ šķīvja jāatvēl olbaltumvielas saturošiem produktiem – gaļai, zivīm, piena produktiem, olām, pākšaugiem, bet ¼ šķīvja ogļhidrātiem – cieti saturošiem produktiem. Laba izvēle ir pilngraudu produkti – pilngraudu pasta, brūnie rīsi, dažādi rupja maluma putraimi un graudi.

 

"Gatavošanai vislabākā izvēle ir cepeškrāsns, sautējamie trauki, kuros var ēdienu pagatavot bez liekas taukvielu piedevas," uzsver uztura speciāliste. 

 

Raksts tapis sadarbībā ar sabiedrisko attiecību kompāniju "Divi gani".