Sievietes un vīns: vai tiešām tik nevainīga kombinācija?

Vīnu - dievu dzērienu, allaž apņēmusi mītiska aura, turklāt daudz runāts par tā spēju uzlabot veselību. Taču ir daudz kas būtisks, kas sievietēm būtu jāzina par šo dzērienu, par to raksta portāls  www.kasjauns.lv.
Pēdējos gados palielināts vīna patēriņš tiek saistīts ar augstāku izglītības līmeni un ieņemamo amatu, secināts ASV veiktā pētījumā.

FOTO: Agnis Šmits

Pēdējos gados "palielināts vīna patēriņš tiek saistīts ar augstāku izglītības līmeni un ieņemamo amatu", secināts ASV veiktā pētījumā.

 

Stress un vīna glāze

Viena vīna glāze vakarā, varbūt divas vai pat puse pudeles... Kas gan tur tik traks? Nav noslēpums, ka daudzas sievietes iemalko nedaudz vīna, lai tiktu galā ar ikdienas stresu vai spētu vieglāk atraisīties sabiedrībā. Tas tiek uztverts kā izsmalcināta piedeva maltītei un pat veselības stiprinātājs. Tas vīnu ļauj viegli iemīlēt, bet dažos gadījumos - arī pārspīlēt ar tā lietošanu. 

 

Daudzi citi alkoholiskie dzērieni izraisa visai nepievilcīgas asociācijas, piemēram, ar alus vēderiem un viskija iesārtinātiem deguniem. Turpretī vīna baudītāji varētu likties kā īsti veselīguma paraugi, ko apstiprina arī pētījumi. "Sievietes, kuras dzer vīnu, biežāk sporto, veselīgāk ēd un vairāk rūpējas par savu izskatu," norāda Ziemeļdakotas Medicīnas un veselības zinātņu augstskolas pasniedzēja Šērona Vilsneka.

 

Vīns un slaids viduklis

Ja regulāra vīna malkotāja vēlētos attaisnot savu ieradumu, viņa varētu atsaukties uz daudziem pētījumiem. Piemēram, sieviešu vidū neliela vīna daudzuma uzņemšana tiek saistīta ar slaidāku vidukli, zemāku asinsspiedienu, augstākiem ienākumiem un pat labāku seksuālo dzīvi. Nav brīnums, ka sievietes dod priekšroku tieši tam, kamēr vīrieši vislabprātāk iedzer alu. Nesenā aptaujā noskaidrojās, ka vairāk nekā puse amerikāņu sieviešu dotu priekšroku vīnam, ja visu atlikušo mūžu varētu dzert tikai viena veida alkoholisko dzērienu.

 

Neizvēlies stiprinātos vīnus! Sievietes ķermenī ir vairāk tauku nekā vīriešiem, tāpēc organismam ir grūtāk absorbēt alkoholu. Foto:Agnis Šmits.

 

Precēta, ar karjeru - izvēlas vīnu

Turklāt eksperti novērojuši šādu tendenci: lielākā daļa vīna cienītāju ir precējušās karjeristes, kas cīnās ar stresu. Pēdējos gados "palielināts vīna patēriņš tiek saistīts ar augstāku izglītības līmeni un ieņemamo amatu", uzsver Setona Hola universitātes asociētais profesors Amadu Džekijs Kaba. Gandrīz visām vīna mīļotājām ASV ir augstākā izglītība, 35% no tām - maģistra grāds. Augstāk izglītoto sieviešu vidū ir visvairāk tādu, kas vīnu iemalko teju katru dienu. "Daudzām sievietēm vīna iedzeršana pēc nogurdinošas dienas kļuvusi tikpat ierasta kā salātu pagatavošana pie pusdienām," stāsta psiholoģe Džūlija Bārnsa, kura specializējas atkarību jautājumos. "Viņu mājās vienmēr atrodas kāda pudele."

 

sieviešu vidū neliela vīna daudzuma uzņemšana tiek saistīta ar slaidāku vidukli, zemāku asinsspiedienu, augstākiem ienākumiem un pat labāku seksuālo dzīvi

 

Vīns pie ēdiena vairs nav tik populārs

Reklāma
Reklāma

Lai arī vīns tiek uzskatīts par izsmalcinātu piedevu garšīgai maltītei, tas vairs neatbilst patiesībai. Nesenā pētījumā pierādījās, ka tikai 41% vīna tiek patērēts kopā ar ēdienreizēm. Lielākā daļa tiek izdzerta vai nu tāpat, vai nu ar vieglām uzkodām, vai arī gatavošanas laikā. Vīns arvien biežāk izvirzās priekšplānā, nevis kalpo tikai kā piedeva. "Taču vīns ir alkohols," saka Vilsneka. "Tas varētu šķist pavisam pašsaprotami, taču aptaujās sievietes bieži vien apgalvo: es nelietoju alkoholu. Es dzeru vīnu. Taču tajā ir etanols, kas ir stipro dzērienu sastāvā."

 

Vēzis?

Katram pētījumam par vīna labvēlīgo ietekmi uz veselību seko tāds, kurā izgaismoti tā nodarītie ļaunumi. Piemēram, vīna lietošana palielina risku saslimt ar krūts vēzi, atklāts akadēmiskajā žurnālā "Nurses’ Health Study" publicētā pētījumā. Sievietēm, kuras nedēļā izdzer trīs līdz sešas glāzes vīna, šī slimība tika diagnosticēta par 15% biežāk, savukārt tām, kas dzēra mazāk par trīs glāzēm nedēļā, nekāds papildus risks netika atklāts.

 

Kā nepārspīlēt ar vīna dzeršanu? 

1. Ne vairāk par divām glāzēm! 

Lai arī 76% amerikāņu uzskata, ka vīns nāk par labu veselībai, tikai mazāk nekā trešdaļa zina ieteicamo dienas devu. ASV veselības un sabiedrisko pakalpojumu departaments sievietēm iesaka dienā izdzert ne vairāk par glāzi vīna, kamēr lielākā daļa ārstu pieļauj nedaudz vairāk, ja vien nedari to katru dienu. "Divas glāzes vienā reizē nenes praktiski nekādu risku un ļauj baudīt vīna sniegtos labumus veselībai," skaidro Alberta Einšteina medicīnas koledžas profesors Stefans Kamholcs. "Savukārt ar trešo glāzi priekšrocības izzūd un pie apvāršņa parādās ilgtermiņa riski tādām kaitēm kā krūts vēzis un aknu slimības". 

 

2.Izvēlies piemērotu glāzi 

Vīna glāzes ražo visdažādākajos izmēros. Taču eksperti iesaka iegādāties mazāka izmēra glāzes, ko piepildīt par trim ceturtdaļām. 

 

3.Rūpīgi izpēti etiķeti un neizvēlies stiprinātos vīnus 

Sievietēm no tā jāuzmanās vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, sievietes ķermenī ir vairāk tauku nekā vīriešiem, tāpēc organismam ir grūtāk absorbēt alkoholu. Tā rezultātā vairāk alkohola nonāk asinīs. Otrkārt, hormonālās izmaiņas, kas saistītas ar menstruālo ciklu, var palielināt alkohola uzņemšanu pat par 20%. 

 

Avots: www.kasjauns.lv pēc Allure materiāliem