Mineralizēts vai dabīgs minerālūdens. Kurš labāks?

Karstajā laikā vēlme pēc veldzējoša ūdens malka ir īpaši liela. Ļoti kārdinoši ir veikalā stiept roku uz minerālūdens pusi. Tomēr pievērs uzmanību, vai tas ir dabīgs vai mineralizēts. Kāda starpība? Skaidro uztura speciāliste Astra Sabule-Leite.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kāpēc minerālūdens ir tik labs veselībai, stāsta uztura speciāliste Astra Sabule-Leite:

"Dabīgie minerālūdeņi ir vēlami veselībai, jo tie satur kāliju, magniju, kalciju un citas minerālvielas, kas organismam ir nepieciešamas un palīdz atjaunot organisma šūnu darbību.

 

Cik man zināms, nav tādu gadījumu, kad cilvēkam vajadzētu atturēties no dabīga minerālūdens, jo tie veselībai dara tikai labas lietas.

 

Dabīgie un mākslīgie minerālūdeņi atšķiras ar ieguves veidu. Dabīgie iegūti no avota vai dziļurbuma, mākslīgie iegūts no avota, urbuma vai destilējot parastu dzeramo ūdeni, tam mākslīgā ceļā pievienotas minerālvielas, sāļi, garšvielas, gāze u.c.

 

Dabīgā minerālūdens iegūšana notiek saskaņā ar ES 80/777 direktīvu. Šāds minerālūdens tiek iegūts no dabīgām, jebkādiem piesārņojumiem aizsargātām pazemes krātuvēm, kuras nosaukums ir jāuzrāda uz etiķetes. Tas ir ūdens, kas ir dabīgi tīrs, neapstrādāts, bakterioloģiski nekaitīgs, ar stabilu minerālvielu sastāvu un pildīts tieši no avota.

 

Mākslīgi mineralizētais ir apstrādāts, attīrīts. Tas vairs nav dzīvs produkts. Līdzīgi kā ar vitamīniem - C vitamīns ir gan upenēs, gan tabletēs. It kā vitamīna ķīmiskais sastāvs ir viens un tas pats, bet organismam daudz labāks ir C vitamīns no upenēm.

Reklāma
Reklāma

 

Par krāna ūdeni - grūti spriest par tā sastāvu, jo katrā vietā ūdens no krāna tek savādāks, tāpēc tā sastāvs ir neviendabīgs. Un bieži vien tur ir vielas, kas dabīgajā minerālūdenī nemaz nav - dzelzs, karbonāti, hlora savienojumi. Turklāt daudzās mājās ir vecas trubas kā rezultātā ūdenī var nonākt zili brīnumi."

 

Lasi arī: Negāzēts dabīgais minerālūdens - "Turaida Zegevold"

Dabīgais minerālūdens "Sigulda" – iegūts Latvijā

Ar ko atšķiras minerālūdens no parasta ūdens?

 

 

Ieskaties: www.mineralwater.lv