Ko ēst, ja ir diagnoze - celiakija

"Man nesen atklāja slimību celiakija. Ģimenes ārste teica, ka uzturā nedrīkstu lietot graudaugus, tai skaitā arī desu un saldumus... Es esmu mēģinājusi lietot cīsiņus un man no tiem nav slikti. Vai varu turpināt tos lietot? Un arī jogurtus ar piedevām? Un vēl - man ir problēma, ka visu laiku ir slikta dūša, ja arī ēdu tikai tos ēdienus, ko drīkstu lietot," uztura speciālistei padomu vaidā kāda sieviete.

Droši var lietot tos saldumus un arī citus produktus, kuriem virsū ir pārsvītrota vārpiņa un uzraksts gluten free/nesatur glutēnu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Droši var lietot tos saldumus un arī citus produktus, kuriem virsū ir pārsvītrota vārpiņa un uzraksts gluten free/nesatur glutēnu.

Atbild uztura speciāliste Astra Sabule-Leite:

"Celiakija ievieš visai pamatīgas korekcijas ēdienkartē, jo diemžēl glutēnu satur ne tikai graudaugi, bet to var saturēt ļoti daudzi, ar graudiem it kā pilnīgi nesaistīti produkti. Piemēram, jogurts ar piedevām nereti satur modificētu cieti, kas nozīmē, ka produktā var būt arī glutēns.

Celiakijas slimnieki nedrīkst lietot kviešus, miežus, rudzus, auzas, grūbas, mannu, klijas, rīvmaizi, diedzētus graudus, musli, kukurūzas nūjiņas, gatavās kukurūzas pārslas, čipsus, makaronus, kus-kus, pelmeņus, klimpas, pankūkas, maizi, tortes, kūkas, ruletes, bulciņas, sausiņus, vafeles, cepumus, jebkurus miltu produktus, buljona kubiņus, konfektes, salami, desas, cīsiņus, fast food, frī kartupeļus, sojas mērci, ēdienus un dzērienus, kuri satur iesala ekstraktu, krējuma izstrādājumu, jogurtus, kausēto sieru un citus piena produktus, kuru sastāvā ir modificēta ciete, zivju pirkstiņus, krabju nūjiņas, pastētes, gatavās miltu mērces, marcipānu, saldējumu u.c. saldumus.

Reklāma
Reklāma

Taču tas nenozīmē, ka pilnīgi jāatsakās no saldumiem. Droši var lietot tos saldumus un arī citus produktus, kuriem virsū ir pārsvītrota vārpiņa un uzraksts gluten free/nesatur glutēnu. Šāds uzturs jālieto visu mūžu, pat ja nav it kā redzamu sliktu pazīmju no aizliegtajiem produktiem, lai gan pazīmes noteikti ir, jo Jūs pati minat, ka Jums ir slikta dūša. Tā ir no kāda no aizliegtajiem produktiem."