Mīti un patiesības par uztura bagātinātājiem svara samazināšanai

Uztura bagātinātāju klāsts tievēšanai ir ļoti plašs. Piedāvājumi notievēt rekordīsā laikā  ir uz katra stūra. Kā neapjukt plašajā un vilinošajā piedāvājumu klāstā? Vai šie brīnumlīdzekļi tiešām palīdz cīņā ar ienīstajiem liekajiem kilogramiem un vai tie nenodara lielāku kaitējumu kā labumu? Viedoklī dalās aptiekas internetā MedRoom.lv radītāja Inese Kaktiņa.

Skaidri jāsaprot problēma – vai liekais svars signalizē par veselības problēmām, vai ir rezultāts ilgstošam, mazkustīgam dzīves veidam, nepareiziem ēšanas paradumiem?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Skaidri jāsaprot problēma – vai liekais svars signalizē par veselības problēmām, vai ir rezultāts ilgstošam, mazkustīgam dzīves veidam, nepareiziem ēšanas paradumiem?

Mēs visu laiku esam smaidījuši un jokojuši par amerikāņu dzīvesveidu, taču statistikas dati par situāciju Latvijā ir skarbi – šobrīd katrs trešais latvietis cieš no liekā svara un tā radītajām problēmām. Vēlme sev patikt spoguļattēlā – nereti liek krist galējībās un ļauties kārdinošajiem saukļiem, kuri sola brīnumus.

Cīņā ar liekajiem, nevēlamajiem kilogramiem brīnumi viennozīmīgi nenotiek. Reklāmas saukļi, protams, skan vilinoši – atbrīvoties no nīstamajiem liekajiem kilogramiem rekordīsos termiņos, bet parasti šādi līdzekļi nesniedz solīto rezultātu, vai arī liekie kilogrami pēc tam tik pat ātri atgriežas atpakaļ vēl ar uzviju.

Sēžot uz dīvāna ar TV pulti rokās un ēdot tabletes pamīšus ar čipšiem – rezultāta nebūs! Tievēšana ir nopietns darbs ar sevi, kas prasa stingru disciplīnu. Jāievēro pareizas notievēšanas pamatprincipi, lai tievētu veselīgi un nenodarītu sev pāri. Ieteiktu sākt ar līdzšinēja dzīvesveida un ieradumu paanalizēšanu. Skaidri jāsaprot problēma – vai liekais svars signalizē par veselības problēmām, vai ir rezultāts ilgstošam, mazkustīgam dzīves veidam, nepareiziem ēšanas paradumiem? Ja ir aizdomas, ka liekais svars varētu siganlizēt par veselības problēmām, obligāti ir ieteicams vērsties pie ārsta ar savām aizdomām.

Sēžot uz dīvāna ar TV pulti rokās un ēdot tabletes pamīšus ar čipšiem – rezultāta nebūs!

Nākamajā solī jau būtu jādefinē mērķis! Kāpēc es vēlos atbrīvoties no liekā svara? Vai vēlaties fiziski labāk sajusties, patikt sev spoguļattēlā, ielīst mīļākajā balles kleitā? Vai vēlaties nomest liekos kilogramus, vai samazināt ķermeņa centimetrus. Jāņem vērā, ka muskuļaudu svars ir lielāks nekā taukaudu svars. T.i. sportojot Jūsu siluets uzlabosies, bet svars var palikt nemainīgs vai pat palielināties! Ir jāsaprot, ka noturīga rezultāta saglabāšanai ir jāmaina dzīves stils. Piemēram, ja nolemāt pastiprināti sportot, veiksmīgi nometāt svaru... pārtraucot vai krasi samazinot fiziskās aktivitātes, taukaudi ļoti drīz aizvietos muskuļaudus, kuri vairs nav aktuāli Jūsu organismam. Izvērtējiet savu tagadējo veselības stāvokli! Iespējams, ir nepieciešama speciālista konsultācija pirms Jūs nolemsiet krasi mainīt savu dzīvesveidu.

Vieni no biežākajiem jautājumiem, ko saņemam MedRoom.lv online farmaceitu konsultācijās ir – kāpēc liekais svars pēc uztura bagātinātāju lietošanas pārtraukšanas atgriežas, kāpēc tādi vai citādi neiedarbojas kā cerēts. Ir jāsaprot, ka viena brīnumlīdzekļa, kas visiem būs vienādi efektīvs nav! Katrs no mums ir savādāks, katram no mums liekā svara problēma ir iegūta savā ceļā, katram ir jāatrod savu individuālo risinājumu. Ja Jūsu ēšanas paradumi un dzīves veids nemainīsies, pat lietojot ļoti efektīvus tievēšanas līdzekļus Jūs nevarēsiet sasniegt noturīgu rezultātu, vai arī tas var kaitēt Jūsu veselībai.

Ir jāsaprot, ka noturīga rezultāta saglabāšanai ir jāmaina dzīves stils. Piemēram, ja nolemāt pastiprināti sportot, veiksmīgi nometāt svaru... pārtraucot vai krasi samazinot fiziskās aktivitātes, taukaudi ļoti drīz aizvietos muskuļaudus, kuri vairs nav aktuāli Jūsu organismam.

Reklāma
Reklāma

Protams, parasti pastiprināti savam ārējam izskatam pievēršam uzmanību tieši pirms lieliem nozīmīgiem pasākumiem, ballēm. Un tad esam gatavi mesties galējībās, lai iegūtu kārotos apkārtmērus. Bet jāatceras, ka visu vajag darīt ar prātu, lai nenodarītu kaitējumu savam organismam. Pastāv dažādi knifiņi, kā panākt, lai izvēlētā diēta vai notievēšanas līdzekļu lietošana dotu labāku rezultātu – ļoti vēlams pirms to lietošanas attīrīt organismu.

Organisma attīrīšana paātrinās vielmaiņu, nīstās kalorijas sadegs ātrāk un vairāk, aktivizējas aknu darbība un aknu attīrīšanās, normalizējas tauku vielmaiņa, pazeminās holesterīna līmenis, attīras zarnas, uzlabos, normalizēs vedera izeju, veders izskatīsies plakanāks, uzlabosies barības vielu un vitamīnu uzsūkšanās, izvadās liekais šķidrums no organisma. Organisma attīrīšanas rezultātā var samazināt svaru 1-3kg!

Ļoti svarīgs tievējot nenodarīt pāri savam organismam – pastiprināti lietot daudz šķidruma. Ja jums ir mazkalorijas dieta, ļoti svarīgi papildus lietot vitamīnu un minerālvielu kompleksu, kas uzturēs Jūsu organismu labākajā kārtībā arī šajā periodā. Ja šo punktu neievero, mati var pazaudēt savu spīdumu un arī sākt krist ārā, āda var palikt sausāka, jūtīgaka, nagi var  šķelties vai lūzt, var paradīties izteikts nogurums, rezultātā vielmaiņa palēninās un notievēšanas process nebūs tik veiksmīgs kā cerējāt. Lai mazinātu nespēku un būtu vieglāk pamudināt sevi sākt vairāk kustēties, var izmantot uztura bagātinātājus, kas palīdz organismam ražot vairāk enerģijas. Lietojot tos, organisms arī ātrāk paterēs saņemtās kalorijas.

Tievēšanas procesā būtiski saprast, ka uztura bagātinātāji tievēšanai var būt tikai palīgs jau esošajā notievēšans plānā vai programmā. Bez papildus darba no savas puses, šādi uztura bagātinātāji nesniegs ilgstošus un ievērojamus rezultātus! Tie var palīdzēt samazināt apetīti, nepārvaramu kāri pēc saldumiem. Tie var stimulēt vielmaiņu un kaloriju dedzināšanu, bet nepalīdzēs, ja Jums ir mazkustīgs dzīvesveids.