Kādas kāzu kleitas šogad vispieprasītākās? Stāsta kāzu kleitu dizainere Ieva Ruka

“Kāzu kleitu jomā mode mainās ik pa septiņiem gadiem,” sarunā ar “Mammamuntetiem.lv” savus novērojumus atklāj Ieva Ruka, zīmola “Amelii. Meet your dress” radītāja. “Šodien, tāpat kā pirms septiņiem gadiem, atkal ir aktuāli tīri audumi un līnijas, nepārsātināts, askētisks stils, tomēr kāzu kleitu tendences parāda, ka mūsdienās askētiskās kleitas vēl tiek paspilgtinātas ar dažādām detaļām un apjomīgiem aksesuāriem.”
Līgavas uzdrīkstas arvien vairāk, teic kāzu kleitu dizainere Ieva Ruka.

FOTO: Publicitātes foto

"Līgavas uzdrīkstas arvien vairāk," teic kāzu kleitu dizainere Ieva Ruka.

Kāda stila kāzu kleitas šodien ir aktuālas?
Kāzu kleitu mode mainās 7 gadu ciklā. Šodien, tāpat kā pirms septiņiem gadiem, atkal ir aktuāli tīri audumi un līnijas, nepārsātināts, askētisks stils, tomēr kāzu kleitu tendences parāda, ka mūsdienās askētiskās kleitas vēl tiek paspilgtinātas ar moderniem dizainiem, dažādām detaļām un apjomīgiem aksesuāriem, kā, piemēram, līgavas plīvuru, kas izšūts ar ziediem, vai apjomīgiem volāniem. Neraugoties uz to, gadu gadiem arī klasiskās mežģīnes dažādās kombinācijās un stilos turpina savu uzvaras gājienu kāzu kleitu modē.

 


Foto: “Amelii”

 

Ko vēlas mūsdienu līgavas? Un ko noteikti nevēlas?
Līgavas arvien vairāk ieklausās sevī un izvēlas to, kas viņām pašām šķiet piemērots. Esmu gan par klasiska tipa kāzu kleitām, gan izaicinošāka dizaina kleitām, jo viss tomēr ir atkarīgs no līgavas personības, gaumes un stila izjūtas. Un katra no mums spēj iznest savai personībai atbilstošo. 


Līgavas uzdrīkstas arvien vairāk. Tas daļēji notiek arī sociālo tīklu iespaidā – lai izceltos. 

 

Mēs esam par to, lai līgava kleitā justos tā, kā iecerējusi, tādēļ “Amelii” piedāvā gan drosmīgus nestandarta tērpus, gan klasiska tipa kleitas. Dažādība kleitu studijā vienmēr palīdz līgavai izvēlēties sev atbilstošāko.

 

Līgavas pavisam noteikti nevēlas just diskomfortu savā kāzu dienā, kā arī tikai retajai “Amelii” līgavai aktuāli būs kleita ar spīdumiem – “Amelii” pieturas pie spīdumiem aksesuāros, nevis audumos.

 

Vai un kas no citiem kāzu svinību elementiem tiek pieskaņoti kleitai?
Esam pārliecinātas, ka līgava ir pati svarīgākā savā kāzu dienā, tāpēc kāzu kleita ir centrālais elements, ap kuru tiek pielāgots pārējais. Tikai tad, kad līgava ir izvēlējusies savu kāzu kleitu, tiek piemeklēti apavi, aksesuāri, ziedi, matu sakārtojums un grims, kā arī līgavaiņa uzvalks un krekls – lai tiktu saskaņota kāzu krāsu palete un kāzu koncepts būtu stilistiski vienots. 

 


Protams, kāzu svinības vietu pāri neizvēlas, balstoties uz tērpu, taču te svarīgs aspekts ir izvēlēties tādu tērpu, kas iederas izvēlētajā vidē. Ar to vienmēr palīdz “Amelii” komanda.

 

Reklāma
Reklāma

Kāda ir vissarežģītākā kleita, ko ir nācies darināt?
Nav viena īpaša kleita, kura būtu bijusi sarežģīta. Drīzāk sarežģītais ir veidot katru kāzu kleitu kolekciju tā, lai tā būtu vizuāli vienota, kā arī no idejas nonākt līdz reāli taustāmam tērpam. Mēs ar “Amelii” drēbniecēm kopā strādājam jau daudzus gadus, tādēļ nodot iecerēto ideju izdodas pat no pus vārda. Tomēr nereti šis ideju lidojums ir tik plašs, ka dizainere pati tajā apjūk! Radīšanas process ir ļoti radošs, tas prasa gan laiku, gan iedvesmu.  

 

Spilgtā atmiņā ir kleita, kuru bija ne tik sarežģīti izgatavot, kā nogādāt. Kleita svēra ap 9 kg, tā ir apjomīgākā tilla kleita, kas tikusi radīta. Galamērķis – ASV. Sākotnēji izaicinājums bija iesaiņot 9 kg smago tilla mākoni – tas neietilpa nevienā kastē! Saiņošanā iesaistījās visa komanda.

 

Kādā kleitā tērptos pati Ieva, ja viņai būtu jāprecas šodien?

Šodien es pati sev izvēlētos piegulošu, minimālistiska stila kāzu kleitu, kas izceļ augumu. Iespējams, ar atkailinātu kāju un apjomīgu dizaina plīvuru, kas šobrīd ir ļoti aktuāli. Tomēr, ja šo jautājumu uzdotu rītdien, iespējams, es izvēlētos jau ko citu (smaida).

 

Foto: “Amelii”

 

Vai kleitas “Amelii” ir jāpasūta un cik tās maksā? 
Mēs piedāvājam gatavas kleitas – tieši no darbnīcas tās tiek nogādātas studijā, kur tālāk līgava pielaiko un izvēlas. Pēc kleitas iegādes, ikvienai līgavai tiek veikta individuāla kleitas korekcija, ja nepieciešams. 

Noteikti iesakām kleitas iegādi neatlikt, bet izdarīt izvēli vidēji vismaz 8 mēnešus pirms kāzām.

“Amelii” ir ļoti plaša cenu amplitūda, kleita pie mums izmaksā no 500 līdz 1 500 EUR, ar kleitas korekciju. Zīmols tiek veidots tā, lai ikvienai līgavai, kura vēlas tērpties “Amelii”, būtu iespēja iegādāties kāzu kleitu pie mums.

 

Vai ir iespējams izgatavot tādu kāzu kleitu, ko var valkāt arī pēc tam?  
Piedāvājam kleitas, kas darinātas no pēc iespējas vieglākiem un patīkamākiem materiāliem, līdz ar to, līgavas nereti arī saīsina kāzu kleitu un nēsā kā vakarkleitu, vai dodas uz svinīgiem pasākumiem. 
Šobrīd ļoti aktuāli ir kāzu komplekti, proti, svārki un augšdaļa, piemēram, korsete. Šos abus apģērba gabalus iespējams nēsāt atsevišķi, korseti kombinējot ar žaketi, džinsiem vai svārkus ar kreklu, oversized džemperi, pat T kreklu.

 

Ieva Ruka, zīmola “Amelii. Meet your dress” radītāja.

 

Uzziņai
“Amelii. Meet your dress” ir dizaineres Ievas Rukas 2014. gadā radīts pašmāju kāzu kleitu zīmols. “Amelii” kleitas ir rūpīgs roku darbs, pievēršot uzmanību vismazākajām detaļām. Ievas Rukas dizainu raksturīgais vieglums, toņi un detaļu harmonija līgavas tēlu padara elpu aizraujošu un neatkārtojamu.

Saistītie raksti