Kur Latvijā iespējams ziedot dabīgos matus bērnu parūku veidošanai?

Saņēmām jautājumu no lasītāja: Kur var Liepājā ziedot matus parūkai? Doma ir par matu ziedošanu kādam slimam bērniņam, kuram tie tiešām noderētu. 

Latvijas iedzīvotājiem dabīgo matu parūkas no ziedotajiem matiem nav pieejamas, jo pagatavošanas process ir ļoti dārgs un vairums šādu izstrādājumu nevar atļauties iegādāties.

FOTO: Shutterstock.com

Latvijas iedzīvotājiem dabīgo matu parūkas no ziedotajiem matiem nav pieejamas, jo pagatavošanas process ir ļoti dārgs un vairums šādu izstrādājumu nevar atļauties iegādāties.

Sazinoties ar onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība “Dzīvības koks”, noskaidrojām, ka Latvijā praktiski šādu iespēju nav. Proti, Latvijas iedzīvotāju ziedot matus var, nosūtot tos Lielbritānijā bāzētai organizācijai “Locks of love”, kas specializējas parūku veidošanā onkoloģijas slimniekiem, tai skaitās bērniem, kuriem šādas parūkas ir nepieciešamas citu saslimšanu dēļ. 


Diemžēl Latvijas iedzīvotājiem šie izstrādājumi nav pieejami, jo pagatavošanas process ir ļoti dārgs un vairums šādu izstrādājumu nevar atļauties iegādāties.
 

Ja tomēr ir vēlme ziedot matus šādiem cēliem mērķiem, tad aizpildot speciālu formu mājas lapā “Locks of love”, matus var nosūtīt uz Lielbritāniju pa pastu. 
 

Reklāma
Reklāma

Lai ziedotu matus parūku gatavošanai, jāievēro sekojošas prasības: 
- Mati drīkst būt krāsoti, bet nedrīkst būt balināti. Parūku gatavošanas procesā izmanto ķīmiskas vielas, kas nav savienojamas ar balināta mata struktūru. 
- Nodot pārstrādei var arī matus, kas ir nogriezti pirms vairākiem gadiem, ja vien tie ir uzglabāti sapīti bizē vai sasieti zirgastē.
- Mati, kas ir nogriezti izlaistā veidā un pirms tam nebija sasieti zirgastē, netiek pieņemti, jo tie var būt sapinušies un nav izmantojami.
- Netiek pieņemti dredi.
- Matu šķipsnas var būt dažāda garuma, ja vien garākā šķipsna ir vismaz 25  cm gara. Ja tiek nodoti cirtaini mati, tad šķipsnas garumam jābūt vismaz 25 cm garai.
- Tiek pieņemti arī sirmi mati.