Avenes skaistumkopšanā. RECEPTES

Aveņu laiks turpinās, tiesa, agrās šķirnes jau beigušas ražot, bet vidēji vēlās un vēlās, vēl tikai priecēs ar savu ražu. Aveņogas ir ļoti gardas, ievārījums un aveņu tēja ziemā palīdz ātrāk tikt galā ar saaukstēšanos, bet šīs skaistās ogas un lapas var labi izmantot arī dažādu skaistumkopšanas procedūru veikšanai. 

Avenes ir plaši izmantojams augs gan skaistumkopšanā, gan veselības uzlabošanā, gan garšas kārpiņu lutināšanai. Foto: Laura Saliete

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Avenes ir plaši izmantojams augs gan skaistumkopšanā, gan veselības uzlabošanā, gan garšas kārpiņu lutināšanai. Foto: Laura Saliete

Svaigas aveņu lapas - pusaudžiem palīdzēs atbrīvoties no šim vecumam tik raksturīgo problēmu - pinnēm. Ņem lapas, tās sasmalcina kādā koka vai porcelāna trauciņā un izveidojušos putriņu liek uz ādas problēmzonām, patur 15-20 minūtes. Pēc tam visu nomazgā siltā ūdenī un ādu nosusina, nedaudz papiliķējot. Aveņu lapās ir antibakteriālas vielas, kas palīdz likvidēt slimos mikroorganismus ādā, to arī sausinot.

 

Aveņu mīkstumu un sulu izmanto ādas tonusa uzlabošanai, kā arī masku pagatavošanai pret ādas novecošanos.

 

Aveņu maska sausai un normālai sejas ādai: sajauc 2 tējkarotes aveņu mīkstuma ar saputotu olu, tad putriņu uzliek uz sejas ādas. Pēc 20 minūtēm seju nomazgā ar aukstu ūdeni. ja āda ir pārāk jutīga, ogu masai pievieno krējumu vai biezpienu.

 

Aveņu maska taukainai sejas ādai: šī ir visvienkāršākā maska - sabezrtas ogas uzliek uz sejas ādas, tās savilks poras, mazinās ādas taukainību un arī pabaros ādu.

 

Ādas atsvaidzināšanai - aveņu - piena maska: izspiež sulu no 100 gramiem aveņogu un samaisa ar 2 ēdamkarotēm svaiga piena. Liek masku uz sejas un kakla ādas, patur 15 minūtes, tad noskalo vēsā ūdenī. 

 

Aveņu losjons lieliskai ādas barošanai un attīrīšanai: samīca vienu ēdamkaroti aveņu ogu un pārlej tās ar 300 gramiem degvīna. Notur 10 dienas istabas temperatūrā tumšā vietā, tad izkāš. Pirms lietošanas atšķaida ar ūdeni. Lieto, ar vates tamponu tīrot seju, ne iekšķīgi.

Reklāma
Reklāma

 

Pretiekaisuma un tonizējoša maska no aveņu lapām: aveņu lapas sasmalcina putriņā un masku liek pa virsu uz ādas uzziestam taukainam krēmam. Visu to patur uz ādas 10-15 minūtes, tad noskalo. Aveņu lapu maska vispārēji uzlabo sejas ādas stāvokli.

 

Dažādu augu maisījums - visu ņem vienādās daļās - bērza lapas, sarkanā aboliņa lapas un ziedus, kumelītes un aveņu lapas: maisījumu aplej ar verdošu ūdeni, ļauj ievilkties. Tad ar siltu šo augu novārījumu mazgā seju. Tas attīrīs ādu uzlabos tās elastību  un tvirtumu.

 

Aveņu ziedu novārījums palīdz ādas slimības - rozes - ārstēšanai. 

 

Ziede pinnēm un ādas izsitumiem: sasmalcina svaigas aveņu lapas, līdz izdalās sula, to tad samaisa proporcijā 1:4 ar vazelīnu un saldkrējuma sviestu.

 

Aveņu lapu novārījumu var lietot kā matu skalošanas līdzekli, lai nostiprinātu matu struktūru un stimulētu to augšanu.