Padomi, kā ātrāk izaudzēt garus un veselīgus matus

Lai pēc iespējas ātrāk izaudzētu garus matus un tie būtu veselīgi un spēcīgi, mati ir regulāri jāgriež, jāmazgā, jāstiprina , un tos nedrīkst ķemmēt slapjus. Lūk, deviņi padomi skaistiem un veselīgiem matiem.

Foto: Mārtiņš Garais, speciāli Gudro Sievu skolai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Mārtiņš Garais, speciāli Gudro Sievu skolai.

1. Regulāri masē! Vismaz reizi dienā 2 minūtes ar pirkstu galiem viegli apļojot izmasē galvu virzienā no pieres uz pakausi un atpakaļ. Tas veicina asinsriti un spēcina matu saknes.

2. Regulāri griez! Nedaudz, aptuveni 0,2 cm reizi divos mēnešos būs pietiekami, lai mati augtu veselīgi, spēcīgi un nešķeltos.

3. Regulāri mazgā! Sviedri un dažādi matu kopšanas, veidošanas un uzskaistināšanas līdzekļi aizsprosto galvas ādas poras, tas kavē matu augšanu un rada kairinājumu. Turklāt regulāri jāmazgā arī suka un ķemme, ko lieto.

4. Norūdi! Pēc mazgāšanas izskalo matu aukstā ūdenī. Tas veicina matu izturību, kā arī gludumu un mirdzumu.

5. Neķemmē slapjus! Mitri mati ir ļoti jutīgi, tāpēc nekad tos neķemmē uzreiz pēc mazgāšanas. Izvēlies labu kondicionieri – vislabāk tādu, kas nemaz nav jāizskalo no matiem, un sakārto matus ar pirkstiem, nevis ķemmi vai suku. Ideāli, ja ļauj matiem izžūt pašiem, nevis lieto fēnu.

6. Stiprini! Jo garāki ir mati, jo vecāki tie ir, tātad – arī trauslāki, lūstošāki, nespodrāki. Tāpēc regulāri lieto kopjošus līdzekļus – matu maskas, fluīdus, barojošus fluīdus. Mats gada laikā spēj paaugties vidēji 12 cm, un tā tas notiek 5 gadus, līdz tas izkrīt.

Reklāma
Reklāma

7. Uz nakti savāc copē. Jā, rīvējoties pret spilvenu, mati saveļas un samezglojas. Tāpēc uz nakti ar maigu matu lentu tos savāc copē.

8. Liec mierā. Labi, ja reizi mēnesī dažas dienas matus nemazgāsi, tā galvas ādai atjaunosies dabiskā aizsargkārtiņa. Ja Tev ir taisni mati, nesprogo tos ikdienā, ja tev ir cirtaini mati – netaisno bieži...

9. Ēd pareizi. Matiem patiks A, B un E vitamīni, cinks, dzelzs. Proti, neizslēdz no savas ēdienkartes banānus, zivis, spinātus, aprikozes, liellopu gaļu.