Tualetes papīrs un vēl sešas svarīgākās lietas, ko labāk izvēlēties ekoloģiskas

Nav iespēju, laika vai pat vēlēšanās būt tikpat zaļai kā slavenajai Stellai Makartnijai (tas nozīmē, pilnīgi zaļai)? Lūk, septiņas lietas, ko labāk izvēlēties zaļas - tikai un vienīgi tevis paša labā

FOTO: Shutterstock.com

1. Ķermeņa losjons/mitrinošais krēms 
Jo biežāk un lielākos apjomos ko lieto, jo zaļā versija ieteicamāka. Tas attiecas arī uz ķermeņkrēmiem. Parasto sastāvdaļas ilgtermiņā var būt ne tikai par iemeslu pat vēzim, bet arī problēmām, kuras tiem it kā jānovērš, piemēram, sausai ādai. Britu roku modele Džemma Hovorta, kas apdrošinājusi savas rokas par pieciem miljoniem mārciņu, intervijā BBC atzina, ka nekas tik labi nemitrina ādu kā vienkārša mandeļu eļļa. 

 

2. Lūpukrāsa 

Parastās var saturēt tādu smago metālu kā svinu (daži eksperti pārliecināti, ka vecuma plānprātības pamatā ir smago metālu uzkrājumi organismā). Krāsas sintētiski iegūtas no alumīnija un ogļu darvas. Tas viss, piepalīdzot sintētiskām smaržvielām un lanolīnam, var ne tikai stipri sausināt lūpas, bet arī radīt alerģiskas reakcijas kā sliktu dūšu, galvassāpes, nogurumu. Tā kā daži aprēķini liecina, ka dzīves laikā mēs (tās, kas lieto lūpukrāsu) apēdam gandrīz divus kilogramus šī krāšļa, būtu tikai loģiski izvēlēties dabisko versiju. 

 

3. Trauku mazgājamais līdzeklis 

Ko tu tādu ēd, ka nevari šķīvjus un krūzes nomazgāt ar karstu ūdeni? Ja pieradums neļauj bez tā iztikt, izvēlies videi draudzīgu līdzekli ar tikko manāmu vai, vēl labāk, vispār bez smaržas. Kāpēc? Tāpēc ka tu noteikti perfekti nenoskalo ar ķīmiju noberztos traukus (jo tad tas tiešām jādara ilgi), tāpēc ik dienas apēd pa drusciņai šīs indes. Un kamdēļ lieki noslogot attīrīšanas iekārtas? 

  

4. Gaisa atsvaidzinātājs 

Lai nu kas, bet šis ir pilnīgi lieks ikvienā mājā bez izņēmuma. Tā vietā vienkārši regulāri vēdini telpas, novērs smakas avotu un ievies vismaz pāris telpaugus. Parastā gaisa atsvaidzinātāja tipiskais sastāvs ir formaldehīds, petrolejas destilāts, p-dihlorbenzols, kā arī čupiņa sintētisko smaržvielu, kas kairina degunu un plaušas, ilgtermiņā spējot radīt pat tādas nopietnas problēmas kā astma. 

Atvainojos, bet kas dupsim tie par nopelniem, ka tam būtu vajadzīgs papīrs ar krāsainiem sunīšiem, kaķīšiem un sazin vēl ko? Tualetes papīra mūžs ir pāris sekundes, un kāpēc tamdēļ lieki šķērdēt resursus, to krāsojot un smaržinot.

Reklāma
Reklāma

5. Tualetes papīrs 

Atvainojos, bet kas dupsim tie par nopelniem, ka tam būtu vajadzīgs papīrs ar krāsainiem sunīšiem, kaķīšiem un sazin vēl ko? Tualetes papīra mūžs ir pāris sekundes, un kāpēc tamdēļ lieki šķērdēt resursus, to krāsojot un smaržinot. Turklāt tu nezini, ar ko tie izdaiļoti un saaromatizēti (pilnīgi noteikti ne ar dabiskām krāsām un smaržām). Tāpēc vienmēr izvēlies nebalinātu un to, kas ražots no otrreizēji izmantota papīra. 

 

6. Tīrāki dārzeņi 

Amerikāņu nevalstiskā organizācija EWG katru gadu apkopo informāciju par pesticīdu un citu ķimikāliju atliekām dārzeņos un augļos. Jāpiebilst, ka tas gan vairāk attiecas uz ASV, kur vēl joprojām lieto Eiropā pat aizliegtus pesticīdus, tomēr vērts ņemt vērā viņu pētījumus. Tātad par visnetīrāko dārzeni daudzu gadu garumā atzīti salāti, kuros konstatētas pat 50 dažādu pesticīdu atliekas. Kā nākamie ir spināti, selerija, paprika un kartupeļi. Ja kādu no šiem lieto vairumā un ik dienas, labāk pārej uz to zaļajām versijām, kaut vai sākot tos audzēt pati. 

 

7. Tīrāki augļi.

Pēc EWG, visnetīrākā augļa godu pērn ieguva ābols. Tas šmuļu četriniekā atrodas jau gadu gadiem. Ja nevari atļauties/atrast ekoloģiski tīrus ābolus, iztiec ar banāniem un mandarīniem, kas arī parastajā versijā ir salīdzinoši tīri. Aiz āboliem „netīrības” ziņā seko vīnogas, zemenes, mellenes, persiki un nektarīni.