Dilemma: eko, dermo vai plaša patēriņa kosmētika?

Putekļi, vējš, ūdenstilpju ūdens, silts gaiss un spēcīgi saules stari – tam visam vasarā ir pakļauta mūsu āda, jo īpaši ārējai iedarbībai visu laiku atklātā sejas āda. Pēc siltajiem vasaras mēnešiem tā var kļūt dehidrēta, iekaisusi, iegūt taukainu spīdumu un nosprostotas poras. Turklāt līdz ar rudens iestāšanos sejas ādai jāpiedzīvo nākamais šoks – zemāka gaisa temperatūra.

Patlaban kopjošās kosmētikas līdzekļu klāsts ir gana plašs, tiek izmantoti arī dažādi kosmētikas apzīmējumi, piemēram, eko un dermo.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Patlaban kopjošās kosmētikas līdzekļu klāsts ir gana plašs, tiek izmantoti arī dažādi kosmētikas apzīmējumi, piemēram, eko un dermo.

Lai āda pēc vasaras atgūtu veselīgu izskatu un vieglāk pielāgotos rudens laika apstākļiem, to nepieciešams ne tikai palutināt ar kosmetologa apmeklējumu un maskām, bet arī rūpīgi lietot ikdienas kopjošo kosmētiku.

Patlaban kopjošās kosmētikas līdzekļu klāsts ir gana plašs, tiek izmantoti arī dažādi kosmētikas apzīmējumi, piemēram, eko un dermo. Lai neapjuktu un izvēlētos savai ādai vispiemērotāko līdzekli, „Ģimenes aptiekas” sadarbībā ar „Veselības centra 4” Diagnostikas centra dermatoloģi Diānu Vību skaidro, kādi kosmētikas veidi patlaban Latvijā ir pieejami un kādas ir to atšķirības.

Eko kosmētika – ādai labvēlīga, ja vien patiešām tā ir dabīga
Pēdējo gadu laikā īpaši aktuāls un pat moderns ir kļuvis veselīgs un „zaļš” dzīvesveids, kas sevī ietver arī ekoloģisku produktu izvēli pārtikā, mājsaimniecībā, kā arī ķermeņa ādas kopšanā. Ir pat radies mīts, ka tikai eko kosmētika ir vislabākā mūsu veselībai, jo tā ir 100% dabīga, ekoloģiska un droša.
Te gan jāsaka, ka jebkuras kosmētikas ražošanā, ja vien tā netiek pagatavota pašu virtuvē, ir jāievēro noteikti standarti lai nodrošinātu kosmētikas kvalitāti, paredzēto efektu un lietošanas termiņu, bez konservantiem vai ķīmiski sintezētām sastāvdaļām neiztikt (piemēram, nevar izgatavot ekoloģisku pretnovecošanās kosmētiku, jo šādu iedarbību var iegūt tikai ar speciāli sintezētām vielām). Tāpat jāņem vērā, ka 100% dabīgie kosmētikas līdzekļi bez ķīmiski sintezētām vielām var būt derīgi nevis gadu, bet gan vien dažas dienas vai dažus mēnešus.

Dažkārt ražotāji spekulē ar apzīmējumu „eko”, pievienojot kosmētikai niecīgu daļu dabisko vielu, tāpēc pirms kosmētikas iegādes vajadzētu rūpīgi iepazīties ar tās saturu.

Dermatoloģe Diāna Vība norāda, ka pāris sintezētu vielu piejaukums, protams, nebūt nenozīmē, ka šai kosmētikai ir zudušas labvēlīgās īpašības – eko kosmētikā izmantotajiem augiem piemīt ārstnieciskas spējas. Pirms eko kosmētikas iegādes gan būtiski ņemt vērā – tajā izmantoto augu iedarbība ne vienmēr ir viennozīmīga, jo līdz ar pozitīvu iedarbību tie var stimulēt arī nevēlamas reakcijas dabiskās vielas tieši tāpat kā ķīmiski sintezētās var izraisīt alerģiju.
Vēl būtiski – dažkārt ražotāji spekulē ar apzīmējumu „eko”, pievienojot kosmētikai niecīgu daļu dabisko vielu, tāpēc pirms kosmētikas iegādes vajadzētu rūpīgi iepazīties ar tās saturu.

Dermo kosmētika – ne tikai dziļi kopj, bet arī ārstē
Risinājums ikdienas sejas kopšanai ir arī aptiekās iegādājamā dermo kosmētika īpaši katram ādas tipam pielāgoti kosmētikas līdzekļi, kuru efektivitāte un drošība ir pārbaudīta, ārstu un farmaceitu vadībā veicot ilgstošus klīniskos pētījumus. Turklāt produktu iegāde aptiekās garantē, ka tie simtprocentīgi atbilst tam, kas uz iepakojuma ir norādīts (nepastāv manipulēšana ar apzīmējumu „dermo”).
Dermatoloģe akcentē ir ļoti svarīgi, ka aptieku dermo kosmētika iedarbojas uz ādas dziļākajiem slāņiem (labvēlīgi ietekmē pretnovecošanās procesus, veicina reģenerāciju un mitrināšanu), tāpēc to var lietot gan tie cilvēki, kuriem redzamu ādas problēmu nav, gan tie, kuriem ir specifiskas ādas problēmas, piemēram, atopiskais dermatīts (iedzimta alerģiska ādas slimība āda ir pastāvīgi sausa, saplaisā un niez), rozācija (vaigu, deguna, zoda vai pieres piesarkums, kas periodiski parādās un pāriet), pinnes, psoriāze (hroniska ādas slimība, kas izraisa zvīņainu plēkšņu veidošanos un iekaisumu) un citas ādas slimības. Tāpat to var izmantot kā papildterapiju gadījumos, kad jālieto medikamenti ādas problēmu ārstēšanai, jo tā palīdz uzlabot ārstēšanas rezultātus un ļauj samazināt medikamentu devas un lietošanas biežumu.

Pirms eko kosmētikas iegādes gan būtiski ņemt vērā – tajā izmantoto augu iedarbība ne vienmēr ir viennozīmīga, jo līdz ar pozitīvu iedarbību tie var stimulēt arī nevēlamas reakcijas dabiskās vielas tieši tāpat kā ķīmiski sintezētās var izraisīt alerģiju.

Diāna Vība stāsta, ka Latvijas iedzīvotāju vidū visbiežāk sastopamās ādas problēmas, kuras ārstē ar aptiekās iegādājamo kosmētiku, ir pinnes, taukaina vai kombinēta āda, atopiskais dermatīts un sausa āda, rozācija un jutīgas ādas problēmas. Viņa arī norāda, ka sabiedrībā pastāv uzskats blaugznas ir normāls ādas stāvoklis, kuru var risināt ar jebkuru veikalā esošu šampūnu. Taču, ja tās atkārtojas, veidojas zvīņas un rodas nieze, ir jākonsultējas ar dermatologu vai farmaceitu, kurš ieteiks piemērotāko dermo kosmētiku ārstniecisko šampūnu, lai problēmu novērstu.

Plaša patēriņa kosmētika – katram maciņam, bet ne katram ādas tipam
Veikalos pieejamā tā saucamā masu kosmētika atbilstoši savam nosaukumam radīta plašam patērētāju lokam un iedarbojas tikai uz ādas virsslāni jeb epidermu, tajā parasti ir mazāk aktīvo vielu, kuru iedarbība ir ļoti svarīga konkrētu ādas problēmu risināšanā. Veikalos pieejamie produkti nereti satur dažādas krāsvielas, smaržvielas un konservantus, kas var izraisīt alerģiju.
Dermatoloģe gan apliecina ja āda ir vesela un bez specifiskām problēmām vai alerģijām, droši var lietot arī šādus sejas kopšanas līdzekļus. Tiesa, nebūtu ieteicams tos lietot ilgstoši un pie pirmās iespējas ādu ieteicams pabarot ar kvalitatīvāku, dziļākas iedarbības kosmētiku.

Eko, dermo, plaša patēriņa vai selektīvā kosmētika – to, kuru no šiem produktiem izvēlēties, lai paliek katra paša ziņā. „Veselības centra 4” Diagnostikas centra dermatoloģe Diāna Vība un „Ģimenes aptieku” speciālisti vien piebilst, ka par veselību, tostarp sejas ādu būtu jādomā ilgtermiņā, jo veiktās investīcijas noteikti atmaksāsies - ārstēt kādu ādas slimību var izmaksāt daudz dārgāk nekā patstāvīga kvalitatīvas kosmētikas iegāde. Nemaz nerunājot par diskomfortu, kāds tiek izjusts, ja sejas ādai radušās problēmas.

 

_______________________________________________________________________

Reklāma
Reklāma

Raksta publicēšanu atbalsta demokosmētika "Vichy Laboratories"

Skaistuma pilnveidošanai izstrādāti ādas kopšanas līdzekļi, kuru sastāvā esošās iedarbīgās sastāvdaļas ir izvēlētas saskaņā ar klīniskajiem pētījumiem speciāli aprīkotās laboratorijās, sadarbībā ar ārstiem, dermatologiem, dietologiem, biologiem, farmaceitiem. Pierādīta efektivitāte. Vairāk nekā 1000 cilvēku katru gadu testē produkciju dermatologu uzraudzībā. Tūlītējs un ilgnoturīgs rezultāts. Labākā ādas stāvokļa izprašana nodrošina vislabāko ārstēšanu – mitrināšana, barošana, novecošanās procesa aizkavēšana, ādas pigmentācija.

Izstrādāts jutīgai ādai ar ādu nostiprinošo termālo avotu ūdeni.

Nesatur parabēnus.

Demokosmētika "Vichy Laboratories" nopērkama aptiekās.

VICHYCONSULT
www.vichyconsult.com