Kā izveidot skaistu frizūru mājas apstākļos?

Sievietei rotas ir svēta lieta, jo tās izceļ un papildina mūsu dabisko skaistumu. Līdzīgi ir ar matiem. Mēs gribam tik krāšņus, apjomīgus, mirdzošus, gludus vai sprogainus, cik vien iespējams. Lai iegūtu savus sapņu matus, ir jāizvēlas piemēroti matu kopšanas līdzekļi un jāatceras daži likumi. Šobrīd veikalos ir tik daudz dažādu līdzekļu matiem, ka grūti orientēties, tāpēc mēģināsim sniegt nelielu ieskatu.

John Frieda® publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

John Frieda® publicitātes foto.

Piemērots šampūns un kondicionieris
Jāņem vērā tādi parametri, kā matu struktūra, biezums, garums, krāsa, kā arī savas sajūtas.
Pirmkārt, ļoti svarīgi ir izvēlēties attīrošus šampūnus. Zinātnieki ir pierādījuši, ka matu mirdzumu negatīvi ietekmē dažādas nogulsnes un netīrumi, kas sakrājas matos, piemēram, kaļķakmens, rūsas, putekļu, tauku un arī matu kopšanas līdzekļu nogulsnes. Tās aizsprosto poras, mats pārklājas ar netīrumu kārtu un pārstāj mirdzēt.
Otrkārt, ļoti svarīgi, vai šampūns un kondicionieris atbilst jūsu matu krāsai, tās tonim. Nav svarīgi, mati ir krāsoti vai dabiskā krāsā. Zinātnieki ir atklājuši, ka dažādi matu toņi gaismu atstaro atšķirīgi, tāpēc katras krāsas matiem būtu vēlama atšķirīga kopšana.
Treškārt, svarīgi, lai šampūns un kondicionieris ir ērti lietojams. Ikdienas lietošanai svarīgi, lai var ātri izmazgāt, izžāvēt un skriet. Lai nav stundu jāstāv pie spoguļa, jāveido, jātin vai jātaisno. Šeit labs piemērs ir John Frieda® matu kopšanas līdzekļi, kas nav īpaši dārgi, bet efekts ir ļoti labs. Lietojots šos līdzekļus, arī neprofesionālis mājas apstākļos varēs panākt maksimāli vēlamo  efektu.
Ieteicamāk, protams, pakonsultēties ar savu frizieri, jo pašam bieži var būt grūti noteikt un piemeklēt sev piemērotākos matu kopšanas līdzekļus.

Daži pamatlikumi
Pirmkārt, svarīgi, kā jau minēts, attīrīt matus no dažāda veida nogulsnēm, jo tikai tā var panākt mirdzošu matu efektu.
Otrkārt, attīrītie mati „jāpabaro” – noteikti jālieto kondicioniers. Tas jāliek uz divām minūtēm nedaudz nosusinātos matos, tad efekts būs vislabākais.
Treškārt, noteikti nedrīkst aizmirst par matu masku. Tā jālieto reizi nedēļā uz 10 līdz 20 minūtēm. Maska jāieziež mitros, nosusinātos matos, var pāri uzlikt polietilēna maisiņu, tā, lai mati nosegti un aptīt ap matiem siltu dvieli. Matu maska būtu jālieto obligāti, ņemot vērā Latvijas nepastāvīgos klimatiskos apstākļus un karsto matu veidošanas ierīču, ķīmisko krāsu un citu vielu kaitīgo iedarbību.

Matu serumi un to lietošana
Serumi ieteicami  lietošanai sausos, smalkos, trauslos, ķīmiski apstrādātos matos un  visiem matu tipiem uz sausajiem matu galiem. To lietošanas mērķis – stiprināt matus, lai tie nelūstu un nešķeltos. Tomēr ar serumiem jāuzmanās – jāzina, ko lietot un cik daudz, lai nepanāktu pretēju efektu un nesataukotu matus. Svarīgi, lai serums būtu spēcīgs, bet ar vieglu konsistenci. Un noteikti jāuzmanās lai serumu neieklātu pie matu saknēm – tas matus ātrāk sataukos.

Matu mirdzumam
Lai mati mirdzētu, ir svarīga matu attīrīšana no dažāda veida nogulsnēm, kas klāj mata virsmu un neļauj mata dabiskajai struktūrai atstarot gaismu – tātad neļauj matam mirdzēt.
Šobrīd veikalos nopērkami matu kopšanas produkti, kas radīti, ņemot vērā gaismas saspēli ar matu struktūru un krāsu. Parasti tie tiek iedalīti četrās krāsu grupās: platīnblondiem un šampanieša krāsas matiem, medusblondiem un karameļu krāsas matiem, riekstu brūniem un kastaņkrāsas matiem, šokolādes brūniem un espresso krāsas matiem. Ir  tikai jāsaprot, kurai matu krāsu grupai atbilst mūsu matu krāsa  un jāizvēlas atbilstošs šampūns un kondicionieris.

Blondu matu mirdzumam
Blondi mati biežāk ir nespodri un izskatās tumšāki, nekā mēs to vēlētos. Katrs blondais mats no dabas ir caurspīdīgs, jo satur pavisam nedaudz melanīna. Gaismai iespīdot veselīgi blondos matos, tā atmirdz mata stiebrā, kas ir kā gaismu pastiprinoša prizma un  rada saulainu mirdzumu. Ja blondais mats ir pilns ar nogulsnēm, tas nespēj mirdzēt. Tātad, atkal jāsāk ar mata attīrīšanu un jāizmanto kvalitatīvs, blondus matus attīrošs šampūns. Pēc tam jālieto kondicionieris, kas blondos matus mitrina un tos izlīdzina. Tikai pēc tam ieteicams lietot citus blondo toni pastiprinošus līdzekļus – matu laku vai mirdzumu. Šobrīd, piemēram, John Frieda® matu kopšanas līdzekļu piedāvājumā ir pieejama laba matu maska blondīnēm, kas, bagātināta ar proteīniem, baro, stiprina blondos matus un piešķir tiem īpašu zīdainumu un arī papildus mirdzumu.

Brunetēm
Brunetes mēdz sūdzēties, ka viņu mati ir vairāk pelēki nekā brūni. Arī brunetēm ir jāmirdz, tāpēc ieteicams sākt ar piemērotu šampūnu, turpināt ar mitrinošu kondicionieri un tikai tad ķerties pie matu lakas matu mirdzumam vai speciāliem krēmiem. Tikai vērts atcerieties – krēmi matu mirdzumam jāieklāj matos pavisam nedaudz. Izspiediet krēmu plaukstā zirnīša lielumā, izberzējiet rokās un ieklājiet visu matu garumā. Ja gribat apjomu, pirms žāvēšanas ieteicams  lietot losjonu vai putas matu apjomam. Tas pats attiecas arī uz blondīnēm.

Taisniem un sprogainiem matiem
Parasti lielākās problēmas abu matu tipu kopšanā sagādā matu spurošanās jeb pūkošanās. Ir līdzekļi, kas veigli tiek galā ar šo frizz (matu spurošanās un pūkošanās)  problēmu – sprogainās meitenes var tikt pie gludām cirtām, bet taisnmates – pie perfekti taisniem un gludiem matiem. No John Frieda® sērijas šobrīd pieejami arī izsmidzināmi līdzekļi, putas un krēmi matu taisnošanai, kurus ieticams lietot pēc frizz ease šampūniem un kondicionieriem. Te jāatceras trīs likumi: putas drīkst lietot bagātīgi – tad cirtas būs noturīgākas; krēmus jālieto apdomīgi, noteikti ne pie matu saknēm, bet matu garumā,  lai izvairītos no matu taukošanās; cirtas jāžāvē ar difuzoru nevis fēnu, jo tā iespējams maksimāli izvairīties no matu spurainuma un pūkošanās.

Matu apjomam
Ietiecams būtu pamēģināt vairākus šampūnu un kondicionieru variantus, lai saprastu, kas kurai no mums labāk der. Ir pieejami īpaši šampūni un kondicionieri matu apjomam, tomēr līdzekļus var kombinēt. Piemēram, ja lietojat šampūnu un kondicionieri pret matu spurošanos, tad apjomam varat izmantot, piemēram, losjonu matu apjomam no John Frieda® apjoma sērijas, kas pirms žāvēšanas ar fēnu jāizsmidzina pie matu saknītēm. Rezultāts būs fantastisks. Vēl matu apjomam var izmantot arī īpašas putas un matu lakas. Speciālas līnijas matu apjomam ieteicamas tiem, kam ir plāni un/vai smalki mati.

Skaists matu sakartojums – neatkarīgi no laika apstākļiem
Parasti mitrums ietekmē matu sakārtojumu un mati zaudē formu – sāk pūkoties, spuroties, nevēlami lokoties, vai gluži pretēji – nevēlami iztaisnojas un pieplok... Atkal jāmin John Frieda® zinātnieku radīto īpašo matu laku, kas līdzīgi izsmidzināmajam līdzeklim apavu kopšanai, atvaira mitrumu un aizsargā matus no mitruma ietekmes.

Bet patiesībā… Mēs visas esam tik ļoti atšķirīgas un īpašas, ka šādā mazā rakstā pastāstīt visu par mums visām ir grūti. Tieši šī iemesla dēļ veikalos ir pieejami tik daudz dažādu produktu, lai mēs katra izmēģinātu un atrastu sev vispiemērotākos un vislabākos.
 

Reklāma
Reklāma