Ap gadiem 30 vīrieši sāk kļūt plikpauraini. Kāpēc tā notiek?

Pusaudža gados, kad zēna asinīs pirmoreiz parādās vīrišķie hormoni, tie izraisa izteiktu mērķa šūnu reakciju, tādēļ šajā vecumā puišiem parasti sāk taukoties āda, parādās pinnes, savukārt 17 līdz 20 gadu vecumā dažu labu jaunieti jau satrauc matu izkrišana. Klasiskais vecums, kad vīrietim mati kļūst plānāki, un pakausī rodas „mēnestiņš”, ir ap 30 gadiem.

Klasiskais vecums, kad vīrietim mati kļūst plānāki, un pakausī rodas „mēnestiņš”, ir ap 30 gadiem.

FOTO: Shutterstock.com

Klasiskais vecums, kad vīrietim mati kļūst plānāki, un pakausī rodas „mēnestiņš”, ir ap 30 gadiem.

Bieži vien vīrieši uzskata, ka matu izkrišana liecina par paaugstinātu "vīrišķo" hormonu līmeni. Izrādās, ģenētiskā pārmantotība slēpjas matu matrices šūnās, to jutībā pret vienu no vīrišķā hormona paveidiem — dihidrotesteronu. Šūnu jutība atkarīga no tā, cik daudz receptoru, kas spēj saistīties ar šo hormonu, atrodas uz šūnas virsmas. Tieši receptoru skaits ir īpatnība, kas tiek pārmantota no paaudzes paaudzē. Ja vīrietim uz matu matrices šūnas ir daudz receptoru, tie piesaista daudz hormonu, kas iedarbojas uz šūnu, padarot matu arvien trauslāku. Ja receptoru maz, hormoni uz matu matrices šūnu neiedarbojas un vīrietim mati neizkrīt. Mati kļūst plānāki, arī slimojot ar vairogdziedzera un kuņģa un zarnu trakta kaitēm, un stress, apkārtējās vides piesārņojums un citi nelabvēlīgi faktori šo procesu vēl paātrina. Ģenētiski noteikto matu izkrišanu var provocēt arī problēmas ādas matainajā daļā, piemēram, seborejiskais dermatīts, blaugznas, sēnīšu infekcija.

Vīrietim, kuram ir plāni mati un kurš tos noskuvis līdz ādai, pirmajā brīdī patiesi šķiet, ka tie aug biezāki. Taču tā ir tikai ilūzija.

Matu izkrišana
Difūza matu izkrišana

Tā ir raksturīga ar vienmērīgu matu izkrišanu visas galvas matainajā daļā, tā ir sastopama gan vīriešiem, gan sievietēm. Difūzai matu izkrišanai var būt dažādi iemesli, piemēram, ādas slimības, infekcijas vai metabolie traucējumi, diētu izraisīts barības vielu trūkums, emocionāls stress un citas stresa situācijas, specifisku medikamentu lietošana, hormonāla ietekme, piemēram, laktācijas periodā vai hormonu saturošu medikamentu lietošanas starplaikā, radiācija.

Ja pagadījusies asāka suka vai ķemme, jutīgāka galvas āda tiek saberzta un tajā var iekļūt infekcija.

Androgēnā matu izkrišana

Šī ir visplašāk pazīstamā matu izkrišanas forma. Tā ir iedzimtības hormonu un vecuma kombinācija. Šī kombinācija izraisa noteiktu folikulu skaita samazināšanos tā progresīvi saraujas vai miniturizējas. Šī saraušanās izraisa mata augšanas cikla saīsināšanos. Ar laiku aktīvās augšanas fāze kļūst īsāka un atpūtas fāze kļūst garāka. Beigās matu augšana vispār nenotiek. Tā rezultātā pieaug īso matiņu skaits un beidzot vairs neviens mats netiek producēts un skalpam ir mazāks matu pārsegs. Valda uzskats, ka šī matu izkrišana skar tikai vīriešus, taču arī sievietes cieš no šī veida matu izkrišanas. Androgēna matu izkrišana ir hormonāli noteikta. Pie androgēnās matu izkrišanas vīriešiem izkritušo matu vietā neizaug jauni mati, tādēļ to daudzums uz galvas lēnām samazinās. Pētījumi rāda, ka aptuveni 47% vīriešu, vecāki par 30 gadiem cieš no šāda veida matu izkrišanas un aptuveni 19% sievietēm, kas ir vecākas par 20 gadiem, ir novērota šāda tipa matu izkrišana. Pirmā pazīme – plānāki mati deniņos.


Perēkļveida matu izkrišana

Tā ir saslimšana, kuras laikā asinīs parādās antivielas pret mata saknes šūnām, kas veicina matu izkrišanu. Šī matu izkrišana sastopama vīriešiem, sievietēm, bērniem. Tā ir pēkšņa matu izkrišana apaļos un neregulāras formas laukumos, ar laiku atkal mati atjaunojās. Perēkļveida matu izkrišanai var būt dažādi iemesli, piemēram, hroniski iekaisuma perēkļi organismā, emocionāls stress, operācijas.

Reklāma
Reklāma


Kosmētiska rakstura matu izkrišana

Šī problēma parasti sastopama, ja tiek lietoti nepareizi izvēlēti matu kopšanas līdzekļi, kas var izraisīt galvas ādas iekaisumu. Lietojot neatbilstošus matu kopšanas līdzekļus mainās galvas ādas tauku dziedzeru darbība – šie dziedzeri taukvielas tad izstrādā vai nu par daudz vai par maz, tiek kairināta galvas āda, vizuāli redzami apsārtumi, blaugznas, kreveles.


Traumatiskā matu izkrišana

Šī ir matu zaudēšana pēc atkārtotas to raustīšanas, sagriešanas, vilkšanas. Tā rodas nēsājot ciešas zirgastes, no pārlieku lielas to raustīšanas, ķemmēšanas, ja tie vēl ir mitri. Ja matu traumēšana tiek apturēta, tie atjaunojas.

Matu glābējs – kofeīns!
Daudzi vīrieši, kas sastopas ar matu izkrišanu, pieņem to kā pašu par sevi saprotamu lietu un, samierinādamies ar matu izkrišanas procesu, neko nedara, lai to apturētu. Un tieši tā tiek pieļauta liela kļūda – tādējādi tiek zaudēts laiks un neatgriezeniski arī daļa matu, kuru veiksmīgi varētu izmantot diagnostikai (matu izkrišanas īstā cēloņa noteikšanai) un ārstēšanai (matu izkrišanas apturēšanai un daļēji arī zudušo matu ataudzēšanai). Matu izkrišanas apturēšana veiksmīga būs tikai tad, ja būs zināms tās cēlonis un ārstēšanās tiks veikta mērķtiecīgi, likvidējot matu izkrišanas simptomus. Visprecīzāk iemeslus var noteikt īpašā matu saknīšu izmeklēšanā. Turklāt Hamburgas Universitātes klīnika veica pētījumu un atklāja lielisku līdzekli pret matu izkrišanu. Un tas ir kofeīns, kas ļoti labvēlīgi iedarbojas uz vīrieša galvas ādu un matiem. Kofeīns neitralizē testosterona negatīvo ietekmi. Pateicoties kofeīnam, āda ir labāk aizsargāta un atjaunojas daudz ātrāk, kas pierādījās laboratorijas rezultātos. Pierādījās, ka kofeīns rada pozitīvu ietekmi uz matu sakņu dzīvīgumu. Matu folikuli, kas pakļauti kofeīnam, uzrādīja par 37% garāku dzīves laiku, kā arī to, ka kofeīns ir spējīgs apturēt matu augšanas nomācošo efektu, ko izraisījis testosterons, un pat stimulēt matu augšanu virs normālā līmeņa.



Mīti par matiem
Mīts: Galvas matainās daļas masāža stimulē matu augšanu.
Patiesība: Galvas ādas pašmasāžai nav nekādas nozīmes. To darot, cilvēks paceļ rokas uz augšu, kas nebūt neuzlabo galvas asinsriti. Turklāt šāda masāža nav relaksējoša, tas ir smags, mokošs darbs bez reālas atdeves. Tāpat nav jēgas pusstundu stāvēt spoguļa priekšā un sukāt matus, cerot, ka tādā veidā matu saknēm labāk pieplūdīs asinis. Piemēram, ķemmējot slapjus matus, tos tikai salauž un traumē. Ja pagadījusies asāka suka vai ķemme, jutīgāka galvas āda tiek saberzta un tajā var iekļūt infekcija. Nevajadzētu matus ķemmēt biežāk kā 3–4 reizes dienā.


Mīts: Jo matus biežāk griež, jo tie ātrāk ataug un kļūst biezāki.
Patiesība: Vīrietim, kuram ir plāni mati un kurš tos noskuvis līdz ādai, pirmajā brīdī patiesi šķiet, ka tie aug biezāki. Taču tā ir tikai ilūzija. Vienlaikus sāk augt gan trauslie "pūku" matiņi, kas neveido matu masu, gan īstie mati. Kad tie visi reizē izlien ādas virspusē, rodas iespaids, ka matu uz galvas ir vairāk. Kad mati sasniedz ierasto garumu, tie ir tikpat biezi kā pirms nogriešanas.


Mīts: Bieža mazgāšana bojā matus.
Patiesība: Šis mīts saglabājies vēl no padomju laikiem, kad šampūnu aktīvās sastāvdaļas patiesi varēja atstāt nelabvēlīgu iespaidu uz matiem. Mūsdienās kosmetoloģijas zinātne ir ievērojami pavirzījusies uz priekšu un šāda riska vairs nav. Cilvēks var mazgāt matus tik bieži, cik vēlas.