Desmit noderīgi padomi pareizai matu kopšanai

Ļoti bieži cilvēks saka: es nopirku šampūnu, sāku lietot, kādu laiku bija labi, bet nu šis šampūns vairs nepalīdz. Parasti te nav vainojams šampūns, bet tas, ka mainījušies apkārtējās vides apstākļi. Piedāvājam 10 padomus, kā pareizi kopt matus!

FOTO: Shutterstock.com

1. Matus ieteicams mazgāt ar viegli vārītu ūdeni. Parasto krāna ūdeni var mīkstināt, ieberot tajā nedaudz dzeramo sodu.


2. Jāizmanto ne tikai šampūns, bet arī kondicionieris vai balzams atbilstoši matu tipam. Tie padara matus mīkstākus.


3. Balzams vai kondicionieris nav jāsmērē matu saknēs, lai tās sataukotos.


4. Pirms mazgāšanas mati kārtīgi jāizķemmē, lai no tiem atdalītu blaugznas, sauso ādu un atliekas no matu ieveidošanas līdzekļiem.


5. Nav ieteicams mazgāt matus ar pārāk karstu ūdeni. Tā temperatūrai jābūt apmēram 38 °C līdz 40 °C. Ūdens šādā temperatūrā labi izšķīdina taukus, iznīcina netīrumus un veicina galvas ādas labāku asinsriti. Jo mati taukaināki, jo vēsākam jābūt ūdenim.


6. Ja katru dienu izmanto matu ieveidošanas līdzekļus (gēlu, putas, vasku, laku), tad matus vajadzētu mazgāt katru dienu. Šādi līdzekļi padara matus smagākus, tie nelabvēlīgi ietekmē matu veselību.

Reklāma
Reklāma


7. Ja ir sausi mati vai bieži krāsoti mati, ieteicams galvas ādā iemasēt linsēklu eļļu. To vajadzētu darīt vismaz 10 minūtes.


8. Nedrīkst pārkarsēt matus ar fēnu. Rezultātā mati kļūst sausi un lūstoši, tas žāvē arī galvas ādu. Jācenšas fēnu izmantot pēc iespējas retāk vai tas jātur 20 līdz 30 centimetru attālumā no matiem.


9. Vienu un to pašu šampūnu nevajag lietot regulāri. Galva pierod, un zūd sākotnējais efekts. Var veidoties blaugznas, jo āda ir mainījusies un šampūns kļuvis šādam matu tipam par stipru.


10. Ja lieto pretblaugznu šampūnu, tad vēlams to matos iesmērēt vismaz divas reizes. Pirmās iesmērēšanas rezultātā mati tiek atbrīvoti tikai no daļas netīrumu, putekļiem un taukiem. Ārstniecisks efekts sāks darboties tikai pēc otrās reizes, kad to iemasē tīrā galvas ādā.