Kāju vēnu nemodernais tetovējums

Par to, kādēļ veidojas ādas vēnu varikoze, kas redzama kā tumši zils kapilāru tīklojums, ko darīt un kādas ir varikozēs likvidēšanas metodes konsultē ārste fleboloģe Sandra Prāve.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kādēļ vispār veidojas ādas vēnu varikoze, kas redzama kā tumši zils kapilāru tīklojums, un kādēļ galvenokārt sievietēm?
Sievietei šīs vēnu varikozes, ko es saucu par ”tetovējumu, kas nav modē”, iemesls lielākoties ir hormonālās svarstības – gan meitenei, sākoties menstruācijām, gan sievietei grūtniecības laikā, gan iestājoties menopauzei, kad uz ādas intensīvi sāk parādīties kapilāri. Arī hormonālās kontracepcijas līdzekļi un hormonus aizvietojošā terapija pastiprina ādas kapilāru varikozi.

 

FOTO: Daktere flebologs Sandra Prāve.

Sievietei pēc 40 gadu vecuma vajadzētu nopietni apsvērt, vai viņai būtu nepieciešama hormonālā kontracepcija. Vainojams arī mazkustīgs dzīvesveids – jo vairāk sēžam, jo sliktāka kļūst vielmaiņa un venozo asiņu attece, un pastiprināti veidojas kapilāru varikoze. Profilaksei ieteicams ik pa stundai piecelties, pastaigāt, paberzēt kājas ar rokām.
Vēl ādas vēnu varikoze „iet roku rokā” ar lipohipertrofiju un celulītu – vāju saistaudu struktūru, kad arī sīko vēnu (kapilāru) sieniņu izturība ir vājāka. Sievietei tādā gadījumā ir ļengani augšstilbi, neraugoties uz cītīgām fiziskajām aktivitātēm.  

Ko darīt, ja ir ādas kapilāru varikoze?
Pirmkārt, jānoskaidro, kas izraisījis ādas vēnu varikozes veidošanos. Iemesli var būt vairāki: asins cirkulācijas traucējumi var rasties bojātas lielās centrālās (stumbra) vēnas dēļ, taču ādas kapilāru varikoze var pastāvēt arī neatkarīgi no tā. Duplekssonogrāfijas izmeklējumā var visu noskaidrot, arī to, vai ādas varikozi nav izraisījusi kāda sīka savienotājvēna (t. s. ādas perforante) starp dziļāku slāņu un ādas vēnām. Vispirms jāsadakterē slimais posmiņš, pēc tam – pārējais. Cilvēkam, kam nav veselas centrālās stumbra vēnas, ar laiku var veidoties nopietnas medicīniskas komplikācijas jeb hroniska venoza mazspēja, kurai raksturīgas arī nepatīkamas  ādas izmaiņas apakšstilbos – āda kļūst tumšāka, blīvāka, var izveidoties venozas trofiskas čūlas. Tādā gadījumā varu ieteikt vai nu lāzeroperāciju slimajam vēnas posmam, un divas nedēļas pēc operācijas uzsākt ādas vēnu ārstēšanu, vai arī problēmu iekonservēt un nēsāt vēnu kompresijas zeķes, bet tad likvidētā ādas vēnu varikoze diemžēl var atkārtoties. Protams, ja stumbra vēna ir vesela, ārstējam tikai kapilārus. Ja sieviete atzīst, ka desmit gadus nav uzvilkusi peldkostīmu, kaunoties par izteikto tīklojumu uz kājas, tad tā cilvēkam jau ir ilgstoša psihotrauma, un šo problēmu tiešām vērts likvidēt.

ādas metodes mūsdienās izmanto ādas vēnu varikozes ārstēšanai?
Lielāko asinsvadu likvidēšanai lietojam skleroterapiju. Tā piedzīvojusi savu otro atdzimšanu, pateicoties tam, ka tagad ir nevis šķidruma, bet gan putu veidā. Pirms ievadīšanas medikaments tiek saputots, un putiņas piepilda visu vēnu, panākot tās sieniņu sklerotizēšanos. Sīkos zemādas kapilārus pēc tam varam likvidēt ar lāzeru. Divas nedēļas pēc pēdējās injekcijas jānēsā vēnu kompresijas zeķes. Likvidētie kapilāri, kas uz ādas vēl redzami kā tumšākas josliņas, parasti izzūd divu nedēļu līdz trīs mēnešu laikā atkarībā no tā, cik pacientam ir laba saistaudu struktūra. Ja ir izteikta lipohipertrofija un celulīts, tad pigmentācija var saglabāties līdz pat pusgadam. Tādēļ iesaku procedūras sākt septembrī, lai līdz nākamajai vasarai jau būtu glītas kājas. Pēc skleroterapijas nedrīkst apmeklēt solāriju, lai līnijas neiesauļotos vēl tumšākas. Starplaikos starp procedūrām ieteicams apmeklēt baseinu. Lai intensīvi peldētu, nevis peldētos! Peldēšana ir lielisks veids, kā uzlabot vielmaiņu kājās, nekaitējot vēnu veselībai.

Kas notiek pēc tam, kad ar skleroterapiju secīgi likvidēti lielākie asinsvadi un palikuši sīkie kapilāri?
Tos varam likvidēt caur ādu ar lāzeru (transkutānā lāzerkoagulācija). Jaunākās paaudzes ND:YAG lāzeri, ko izmantojam kapilāru slēgšanai, atšķirībā no agrāk izmantotajiem diožu lāzeriem, nerada ādas virsējo slāņu apdegumu, un līdz ar to neveidojas rētas. Tam ir arī atsaldējoša galva, ko novieto uz ādas virs kapilāra, un cilvēks procedūras laikā nejūt  karstumu, bet sāpes ir niecīgas.  

Vai varam ņemt talkā arī vēnu sieniņas stiprinošus bezrecepšu medikamentus?
Šādus preparātus var izmantot, ja, piemēram, ģimenē vairākās paaudzēs pārmantota ādas vēnu varikoze. Tad jauna meitene, kam veidojas ādas kapilāri, profilaktiski pirms vasaras sezonas var lietot, piemēram, vīnogu kauliņu ekstraktu, diosmīnu vai citu līdzekli. Taču, ja cilvēkam jau 60 gadu, jādzer zāles pret paaugstinātu asinsspiedienu un sirds problēmām, kopā pa dienu kādas piecas sešas tabletes, labāk izvēlēties vēnu kompresijas zeķes, lai lieki nenoslogotu organismu.      
 

LAI APSKATĪTU PROFILAKTISKUS VINGRINĀJUMUS, !

Reklāma
Reklāma

Ieskaties: www.venucentrs.lv