Kur ir mana labā dakterīte?

Bieži dažādos forumos sievietes lūdz citām, lai iesaka zinošu, saprotošu un mīļu ginekoloģi, kas rūpētos par sievietes veselību ne tikai ikdienā, bet arī mazuļa plānošanas un gaidību periodā. Varam atklāt, ka brīnišķīgākās dakterītes meklējamas klīnikā Medeora!

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Ideālais variants - viens speciālists visu mūžu
Ideālā situācijā katrai sievietei ir savs ginekologs jau no pusaudžu gadiem, kas pārzina sievietes slimības vēsturi. Diemžēl, dažādu iemeslu pēc tas nav iespējams – sieviete pārceļas uz dzīvi citur, ārsts maina darba vietu, nerodas labs kontakts ar sākotnēji izraudzīto speciālistu. Par spīti visam, ja nav sūdzību, pārbaudes būtu jāveic regulāri – apmēram reizi gadā. Ja sieviete izlēmusi, ka vēlas mazuli, pārtraukusi lietot kontracepciju, ir būtiski veikt izmeklējumus, lai konstatētu, vai ar veselību viss kārtībā, vai nav slimību, kas jāārstē pirms grūtniecības iestāšanās, tāpēc ideāli, ja pirmā vizīte pie ginekologa ir pirms grūtniecības, nevis tad, kad tā jau iestājusies. Parastā ginekoloģiskā apskatē spoguļos no dzemdes kakla un maksts ārsts paņem analīzes, ko sauc par onkocitoloģisko uztriepi (skatās, vai nav vēža šūnu dzemdes kaklā) un maksts uztriepi (tā atklāj maksts gļotādas iekaisumu un tādus iespējamos izraisītājus kā trihomonas, sēnītes, gardnerellas u. c.). Papildus no dzemdes kakla var paņemt analīzes, kas pārbauda, vai nav hlamīdiju, ureaplazmu un mikoplazmu. Asins analīzes parādīs, vai nav tādu seksuāli transmisīvu infekciju kā HIV, sifiliss, B un C hepatīts.

Kad iestājusies grūtniecība, jāizlemj, kādu speciālistu izvēlēties. Vislabāk izvēlēties ginekologu, kurš var veikt arī ginekoloģisko ultrasonogrāfiju, jo tā būs ērtāk pašai grūtniecei.

Ne vienmēr viss notiek, kā cerēts
Dzīvē ne vienmēr viss notiek pēc stingri sarakstīta plāna, un gadās, ka grūtniecība iestājusies, to iepriekš neplānojot. Ko darīt? Kad iestājusies grūtniecība, jāizlemj, kādu speciālistu izvēlēties. Vislabāk izvēlēties ginekologu, kurš var veikt arī ginekoloģisko ultrasonogrāfiju, jo tā būs ērtāk pašai grūtniecei. Vecmāte un ģimenes ārsts sūtīs pie speciālista veikt šo pārbaudi. Ja grūtniecība rit bez sarežģījumiem, arī ģimenes ārsts ir pietiekami kompetents veikt grūtniecības aprūpi. Viņš veiks vispārējo veselības pārbaudi un sūtīs uz ginekoloģisko pārbaudi pie ginekologa. Pirmā grūtnieces vizīte pie mediķa ieteicama līdz 12. grūtniecības nedēļai. Ja iepriekšējā grūtniecība noritējusi ar sarežģījumiem, bijusi ārpusdzemdes grūtniecība, spontānais aborts vai citas veselības problēmas, ieteicams doties pie ārsta, līdzko sieviete uzzinājusi, ka iestājusies grūtniecība. Agrīns ārsta apmeklējums ļauj laikus atklāt un novērst iespējamās problēmas. Pirmajā vizītē speciālists novērtēs grūtniecības norisi — izvērtēs sūdzības, profesiju un darba apstākļus, veselībai kaitīgos ieradumus, sociālo stāvokli, grūtnieces un ģimenes attieksmi pret esošo grūtniecību, noteiks dzemdību termiņu, noliegs vai apstiprinās atbilstību riska grupai, kā arī nosūtīs veikt laboratoriskos izmeklējumus, lai pārbaudītu topošās māmiņas veselības stāvokli.

Ir ļoti svarīgi ar mediķi runāt, uzdot jautājumus, ja kaut kas nav skaidrs, lai saprastu, kas notiek un kāpēc kaut kas ir vai nav jādara.

Uzticēšanās svarīgāka par visu
Bieži dažādos forumos sievietes viena otrai jautā viedokli par viena vai otra speciālista teikto, uzstādīto diagnozi un līdzīgiem jautājumiem. Tas liecina tikai par vienu – sieviete neuzticas savam ārstam, līdz ar to viņam neuzdod arī jautājumus, bet uzticēšanās ir ļoti būtiska lieta sievietes un ginekologa sadarbībā. Ja tās nav, rodas gluži nevajadzīgs papildu stress. Tāpēc ir ļoti svarīgi ar mediķi runāt, uzdot jautājumus, ja kaut kas nav skaidrs, lai saprastu, kas notiek un kāpēc kaut kas ir vai nav jādara. Ja sieviete kautrējas un neko nejautā, mediķim var šķist, ka viss ir saprotams, tāpēc viņš papildus nepaskaidro. Turklāt, zinot pamatojumu mediķa darbībām, pašai ir vieglāk izlemt, vēlies to vai ne.
 

Klīnika Medeora ar lielāko prieku sniegs konsultācijas ģimenes plānošanā, sievietes un bērnu veselībā, neauglības problēmu risināšanā, palīdzēs topošajiem vecākiem sagatavoties bērniņa nākšanai pasaulē, kā arī ar laiku plāno parūpēties par skaistumkopšanu un ķermeņa fizisko atveseļošanu. Klīnikā vari sastapt lieliskās speciālistes, kuru vārdi ir zināmi ne vienai vien sievietei:

 

Sarmīte Lejniece. Jau 25 gadus strādā par ginekoloģi - dzemdību speciālisti. Ir pieredze gan ambulatorajā, gan klīniskajā darbā - tas ir  dzemdību vadīšanā. Kaut arī jau 25 gadus strādā dzemdību nodaļā, joprojām dzemdības un bērna piedzimšanu uztveru kā vislielāko dabas brīnumu.

 

 

 

 

Ilze Lieljure. Strādā par ārsti jau 30 gadus un vēl joprojām mīl savu profesiju. Viņa rūpējas par sieviešu veselību dažādos dzīves posmos. Jau vairākus gadus veiksmīgi darbojas neauglīgu pāru izmeklēšanā un ārstniecībā, kā arī piedāvā veikt ārpus ķermeņa apaugļošanas procedūras. Daktere priecājas par jauniem cilvēkiem, kuri vēlas audzināt bērnus.

Reklāma
Reklāma

 

Sandra Tamane. Ginekoloģe, dzemdību speciāliste ar 20 gadu pieredzi, ultrasonogrāfijas speciāliste ginekoloģijā un dzemdniecībā, pieredze dzemdību vadīšanā, kā arī operatīvajā ginekoloģijā. Mīl savu darbu un tā rezultātus. Mīl cilvēkus un visu, kas ar tiem notiek. Priecājas par katru jaundzimšu bērnu, smaidu sievietes sejā un katru laimīgu ģimeni. Daktere velta savas zināšanas, pieredzi un prasmi, lai šo smaidu būtu arvien vairāk.

 

Santa Lauska. Jau divdesmit gadus strādā par ginekoloģi un dzemdību speciālisti, ir arī ultrasonogrāfijas speciāliste ginekoloģijā un dzemdniecībā. Dakteres mīļākā atziņa – "Ir tikai viena patiesa greznība uz pasaules: cilvēcisku attiecību krāšņums." /A. Sent-Ekziperī/

 

 

 

 

 

Ilze Vīberga. Medicīnas doktore un Rīgas Stradiņa Universitātes dzemdniecības un ginekoloģijas katedras docente, vairāku publikāciju autore un redaktore grāmatai "Ginekoloģija". Jau 24 gadus strādā kā ginekoloģe, dzemdību speciāliste, ir pieredze ginekoloģiskajā endokrinoloģijā un operatīvajā ginekoloģijā. Moto: "Es neesmu burve, es tikai mācos..."


 

 

 

 

Klīnika Medeora
darba laiks darba dienās: 8-19
tālr.: 29199440, 67374772
fax: 67374773


Ieskaties: www.medeora.lv
Raksti: klinika@medeora.lv