Deviņi agrīni Alcheimera slimības simptomi

Aizmirst, kur noliktas atslēgas, burkšķēt par sliktiem laika apstākļiem un pārāk daudz pļāpāt, dažreiz normāli, bet dažreiz var liecināt par neatgriezeniskām izmaiņām smadzenēs.
Alcheimera slimības būtība ir smadzeņu šūnu bojāeja, ko nevar apstādināt, bet var palēnināt, ja laikus atpazīst simptomus un vēršas pie ārsta.

FOTO: Shutterstock.com

Alcheimera slimības būtība ir smadzeņu šūnu bojāeja, ko nevar apstādināt, bet var palēnināt, ja laikus atpazīst simptomus un vēršas pie ārsta.

Alcheimera slimība ir visizplatītākais vecuma demences veids. No 60% līdz pat 80% no visiem vecuma neiroloģiskajiem deģeneratīvajiem traucējumiem veido tieši Alcheimera slimība, raksta vietne Mentalhealth.com. Visbiežāk slimība izpaužas pēc 60 gadu vecuma, taču pirmos signālus var pamanīt daudz ātrāk. Alcheimera slimības būtība ir smadzeņu šūnu bojāeja, ko nevar apstādināt, bet var palēnināt, ja laikus atpazīst simptomus, un vēršas pie ārsta.
 


Regulāri "melnie caurumi" atmiņā, kas apgrūtina ikdienas dzīvi

Pieaugošā aizmāršība ir pirmā un svarīgākā zīme, ka jums, iespējams, ir Alcheimera slimība. Jūs neatceraties, ko vakar runājāt ar kolēģi. Aizmirstiet svarīgus datumus un plānotus notikumus. Arvien biežāk, redzot pazīstamu seju, jums ir jautājums: “Es viņu zinu, bet viņu sauc?” Arvien biežāk ikdienas darbi jāieraksta plānotājā. Aizmāršība, kas jau sāk sarežģīt ikdienas dzīvi pat bez citiem simptomiem ir nopietns iemesls pēc iespējas ātrāk vērsties pie ārsta.


Grūtības ar lēmumu pieņemšanu un ikdienas darbu plānošanu

Varbūt ar atmiņu viss ir labi - atceraties, ko vakar darījāt un ko nolēmāt darīt nākamajā dienā. Bet grūtības ir ar dienas darbu plānošanas procesu. Vēl nesen tas bija vienkāršs un dabisks ikdienas darbs, kas tagad pārvērties nogurdinošā pienākumā. Kad draugi piedāvā satikties uz tēju pēcpusdienā, jūs nedroši atbildat: “Es nezinu, vai būšu brīvs.” Arvien retāk piekrītat pavadīt nedēļas nogali kopā ar draugiem, jo tad ir jāplāno pasākums tā, lai būtu ērti visiem! Arvien vairāk atklājat, ka aizmirstat laikus apmaksāt komunālos rēķinus, izdarāt kļūdas aprēķinos, un nezināt, cik naudas jums ir makā. Tas viss var liecināt par problēmām ar tā saucamo smadzeņu izpildsistēmu, kura, iestājoties demencei, tiek bojāta viena no pirmajām.


Grūtības ar ierasto uzdevumu izpildi

Jūs spēlējāt kādu spēli jau daudzus gadus, un pēkšņi nevarat atcerēties ikdienā lietoto terminus. Vai ir sajūta, ka esat apmaldījušies ļoti labi pazīstamā rajonā. Vai arī skatieties uz datorā atvērto dokumentu un nesaprotat, ko darīt, lai izmainītu fontus, lai gan strādājat ar šo programmu ne pirmo reizi.  Nespēja tikt galā ar uzdevumiem, kas agrāk bija viegli, ir vēl viens trauksmes zvans.

 


Apjukums laikā un telpā

Dažreiz iegrimstat pārdomās tik pamatīgi, ka attopaties ar sajūtu: "Kur es esmu? Kā es te nokļuvu?" Vai varbūt neatceraties, kad satikāties ar veco draugu - pirms divām dienām vai pagājušajā nedēļā? Varbūt tas bija vasarā? Grūtības novērtēt laika un telpas sakarības, problēmas ar kāpšanu un pārvietošanos pa kāpnēm, iekāpšana vannā, kad jāaprēķina tās dziļumu un nepieciešamās kustības, lai nepakluptu, ceļa meklēšanu uz ierastu un labi pazīstamu vietu ir pazīmes, kuras nevajadzētu ignorēt.


Runas un izteikšanās problēmas

Jūs aizmirstat vārdus un arvien vairāk aizstājat tos ar tādiem izteicieniem kā “Nu, tu saprati.” Vārdu krājums kļūst arvien trūcīgāks un skaļi pateiktie teikumi arvien neskaidrāki. Traucējumi smadzeņu darbībā neļauj formulēt domas skaidri un īsi.
 


Tieksme pazaudēt priekšmetus

Reklāma
Reklāma

Kaut kur nolikt maku vai brilles, un pēc to ilgi meklēt... Tā gadās arī pavisam normāliem cilvēkiem, bet, tuvojoties vecuma demencei, tādas tendences kļūst izteiktākas. Lietas “pazūd” arvien biežāk, bet jūs sākat regulāri sūdzēties, ka kāds tās ir paņēmis un neatdod. 


Aizdomīgums

Alcheimera slimība padara cilvēkus aizdomīgus, un vienlaikus pārāk naivus un viegli piekrāpjamus. Tāpēc jau pašā saslimšanas sākumposmā viņi ir krāpnieku, izplatītāju, finanšu piramīdu vervētāju  potenciālie upuri. Vēl viena ne visai pievilcīga pazīme ir nevīžīgais izskats, pat ja cilvēks pirms tam bijis kopts un kārtīgs, un neadekvāti lēmumi un rīcība, piemēram, uzskats, ka tūlīt pat ir jāizmet mikroviļņu krāsniņa, jo tā ēdienu padara mirušu. 


Intereses zudums par hobijiem un agrāk iemīļotām nodarbēm

Apātija, zaudēta interese par hobiju, kuru esat aizrāvušies daudzus gadus, vēlme izvairīties no saskarsmes ar draugiem un tuviem radiniekiem arī tuvojošās demences pazīmes.


Straujas personības un uzvedības izmaiņas

Demence strauji maina cilvēkus. Vakardienas optimists sāk gausties un sūdzēties par netaisnīgu dzīvi. Agrākā kompānijas dvēsele pārvēršanas vientuļniekā. Mīlošais tēvs sāk apsūdzēt savus pieaugušos bērnus apzinātā ļaunprātībā, ka viņi tikai gaida, kad viņš nomirs un atstās viņiem dzīvokli. Mierīgs un pieklājīgs cilvēks sāk rīkot skandālus. Šādas acīmredzamas pārmaiņas raksturā un uzvedībā viennozīmīgi norāda, ka smadzenēs notiek pārmaiņas.


Ko darīt, ja parādās pirmās pazīmes

Vispirms - vērsties pie ģimenes ārsta vai psihiatra, vai arī psihologa, aprakstot simptomus. Ārsta pienākums ir veikt analīzes un izmeklējumus, lai noskaidrotu, vai izmaiņām nav citi iemesli. Iespējams, piedāvās nodot urīna un asins analīzes, veikt vairogdziedzera pārbaudi. Līdzīgas izpausmes var būt arī endokrīnu traucējumu, depresijas vai anēmijas gadījumos. Nākamais posms ir konsultācija pie neirologa, kas ieteiks profilaktiskos pasākumus.
 


Ieradumi, kas attālināt vecuma demences iestāšanos. Noderēs ikvienam:

  • Smadzeņu veselības saglabāšanai labi noder Vidusjūras diēta - daudz dārzeņu, augļu, zivju, riekstu, olīveļļas. Tātad vērtīgās nepiesātinātās taukskābes un olbaltumvielas.
  • Ikdienas vingrinājumi smadzenēm: vairāk lasiet, risiniet krustvārdu mīklas un apgūstiet kaut ko jaunu.
  • Regulāra fiziskā slodze uz uzsvaru uz aerobiskajiem vingrinājumiem. Tās ir pastaigas, skriešana, peldēšana, braukšana ar velosipēdu.
  • Atteikšanās no smēķēšanas. ​

Saistītie raksti