Atej no datora un pamirkšķini acis! Svarīgi par acu mitrināšanu

“Sausās acs sindroms ir katram otrajam pacientam,” teic dr.Guna Ozola, P.Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Konsultatīvās poliklīnikas Oftalmoloģijas nodaļas vadītāja. Daktere uzsver, ka galvenokārt mūsu acis cieš mūsdienu dzīvesveida dēļ – ilgstošs darbs ar datoru, kondicionēts un sauss gaiss, darbs putekļainās vietās... 

Samirkšķinot plakstiņus, asaras katru reizi vienmērīgā slānī pārklāj acs priekšējo virsmu, veidojot smalku, tikai 0,01mm biezu asaru plēvīti. Tā mitrina aci, aizsargā to, apgādā ar barības vielām radzeni, piedalās staru laušanā.

FOTO: Shutterstock.com

Samirkšķinot plakstiņus, asaras katru reizi vienmērīgā slānī pārklāj acs priekšējo virsmu, veidojot smalku, tikai 0,01mm biezu asaru plēvīti. Tā mitrina aci, aizsargā to, apgādā ar barības vielām radzeni, piedalās staru laušanā.

 

Svarīgie lipīdi un ūdens
Gan mūsu dzīvesveids, gan vecums un dažādas sistēmiskas saslimšanas kā piemēram cukura diabēts, locītavu slimības un citas, kā arī medikamentu lietošana ietekmē arī mūsu acu iekšējās daļas, asaru kvalitāti. 

Sausās acs sindroms var rasties ūdens vai lipīdu deficīta dēļ. Lipīdu deficītu rada dažādi acs priekšējās daļas iekaisumi, kas veicina lipīdu slāņa sarukšanu, un acs ātrāk izžūst. Savukārt ūdens deficīts acīs rodas ne tikai dažādu iekaisumu dēļ, bet arī tad, ja par maz dzeram ūdeni. 

 

Atkarībā no iemesla, arī sūdzības ir dažādas. Ūdens deficīta gadījumā acīs ir sausuma sajūta, dedzināšana, svešķermeņa sajūta acīs, tās var būt nogurušas, apsārtušas. Parasti sūdzības pastiprinās dienas laikā. 

Savukārt lipīdu deficīta gadījumā ir izteikta acu asarošana, var būt sūrstoša, niezoša sajūta, apsārtušas plakstiņu malas. Šie  simptomi izteiktāki ir rīta stundās. Ir iespējama arī ūdens un lipīdu deficīta simptomu kombinācija un, atkarībā no sūdzībām, jāizvēlas atbilstoša terapija. 

Normāli cilvēks mirkšķina acis līdz 22 reizēm minūtē, bet, piemēram, strādājot pie datora, tas notiek trīs reizes retāk. Un ja vēl darbojas kondicionieri, kas sausina gaisu, acīm tas ir pārlieku smags slogs. 

Jāpiebilst, ka asaru plēvīte sastāv no trīs slāņiem: 

  • iekšējais ir mucīna slānis, kas atrodas tuvāk radzenei un piestiprina asaru plēvīti pie radzenes,
  • vidējais ir ūdens slānis, 
  • ārējais ir lipīdu slānis. 

 

Vajadzīga plakstiņu higiēna
Viss iepriekš minētais rada asaru plēvītes nestabilitāti, un tas var veicināt hiperosmolaritāti – asaras kļūst ļoti koncentrētas, slikti ietekmē radzenes un konjunktīva šūnas, radzenē rodas bojājumi. Tas savukārt rada nervu kairinājumu, jo radzenē ir daudz nervu galu. Tie tiek kairināti, un rodas iekaisums, kā dēļ izdalās aktīvie citokīni, tie savukārt iedarbojas uz gobleta šūnām, kas ražo mucīnu, un asaras kļūst nepilnvērtīgas. Citiem vārdiem sakot, nerisinot radušos problēmu, veidojas tāds kā apburtais loks.

Reklāma
Reklāma

Sausās acs sindroma gadījumā svarīga ir ne tikai atbilstoša terapija, bet arī acs plakstiņu higiēna. Tas nozīmē to, ka pēc darba dienas ir jānomazgā putekļi, kas sakrājušies uz plakstiņiem. Šim nolūkam var izmantot aptiekās nopērkamas salvetes, kas piesūcinātas ar speciāliem šķidrumiem. Plakstiņu mazgāšanai derēs arī bērnu šampūns vai ziepes. 

“Pēc tam, ja darbs ir saistīts ar datoru vai cilvēks visu dienu atrodas telpās, kur ir sauss gaiss, jālieto mitrinošie pilieni acīm, kas iedarbojas tieši uz hiperosmolaritāti vai uz ūdens slāni. Pilieni acu mitrināšanai satur gan hialuronskābi, gan B12 vitamīnu, gan A un E vitamīnus. Tas viss samazina hiperosmolaritāti” norāda daktere Guna Ozola. 

 

Dažādie preparāti…
Šobrīd sausās acs sindroma ārstēšanai pieejami dažādi preparāti – mākslīgās hipotoniskās asaras, lubrikanti un osmoprotektori (neitrālās daļiņas). Šie preparāti var palielināt asaru daudzumu un saglabāt acs virsmas mitrumu. Taču ir pieejami preparāti, kuri apvieno šīs funkcijas un papildus iedarbojas arī kā osmoprotektori – neitrālās daļiņas, kas aizsargā šūnas no turpmākās bojāejas vai bojāšanās un rada nosacījumus tam, lai dabiski izveidotos pilnvērtīgas asaras.

Starp citu, sausās acs sindroms arvien biežāk piemeklē arī skolas vecuma bērnus.  Iemesli ir tie paši – ilgstoša sēdēšana pie datora, mobilo telefonu lietošana, sauss gaiss telpās. Tas viss veicina ne tikai tuvredzību, bet arī rada sausās acs sindromu. Tā kā bērna acu uzbūve ir tieši tāda pati kā pieaugušam cilvēkam, arī viņam nepieciešama analoga ārstēšana.“ Ja acis saslimst, jūtās diskomfortā un problēma netiek risināta, ar laiku var rasties nopietnākas ķibeles. 

 

Zini, ka…
…ik dienu katrā mūsu acī izdalās aptuveni 400 pilienu asaru. Tās satur dažādas barības vielas, vitamīnus, skābekli, mikroelementus, enzīmus un antivielas. Samirkšķinot plakstiņus, asaras katru reizi vienmērīgā slānī pārklāj acs priekšējo virsmu, veidojot smalku, tikai 0,01mm biezu asaru plēvīti. Tā mitrina aci, aizsargā to, apgādā ar barības vielām radzeni, piedalās staru laušanā.

…normāli cilvēks mirkšķina acis līdz 22 reizēm minūtē, bet, piemēram, strādājot pie datora, tas notiek trīs reizes retāk. Un ja vēl darbojas kondicionieri, kas sausina gaisu, acīm tas ir pārlieku smags slogs. 

Ja acs kādu iemeslu dēļ ražo pārāk maz asaru vai arī asaru plēvīte ir bojāta, acis kļūst sausas, rodas kairinājums, iekaisums, un to visu trīs vārdos sauc par sausās acs sindromu.