Migrēna - slimība ar auru un bez tās

Ceturtā daļa iedzīvotāju vismaz reizi mūžā ir piedzīvojuši migrēnas radītas galvassāpes. Lai arī šī slimība nevienu kapā nav novedusi, sāpju lēkmes laikā puse pacientu nespēj turpināt darbu, bet trešdaļa cilvēku lēkmi spēj pārciest, tikai guļot gultā tumsā un klusumā. Ilgāka vai īslaicīgāka darba nespēja ievērojami pazemina dzīves kvalitāti un darba spējas. 

Novērots, ka ar migrēnu sirgst pārsvarā emocionāli cilvēki ar jūtīgu nervu sistēmu.

FOTO: Shutterstock.com

Novērots, ka ar migrēnu sirgst pārsvarā emocionāli cilvēki ar jūtīgu nervu sistēmu.

 

Migrēna ir ļoti stipras galvassāpes, kas sākas, cilvēkam esot pilnīgi veselam. Pēc tam pievienojas nelaba dūša, nepatika pret gaismu, troksni, jebkādu fizisku piepūli, ir paaugstināta jutība pret smaržām. Migrēnas lēkme var ilgt no 4 stundām līdz 3 diennaktīm. Atšķiras arī slimības smaguma pakāpes. 


Neiroloģe, galvas sāpju speciāliste Daiga Jēgere saka, ka joprojām nav skaidri īstie migrēnas izraisītāji. Ilgu laiku uzskatīja, ka spēcīgās pulsējošās galvassāpes izraisa secīga galvas asinsvadu saraušanās un strauja izplešanās. Tā kā šie asinsvadi atrodas tuvu trīszaru nervam, tad, to kairinot, tiek provocēta migrēnas lēkme. Pētījumiem turpinoties, ir versijas, ka cēlonis sāpēm varētu būt arī smadzeņu sinapšu nervu impulsu pārvades traucējumi. Tomēr, lai kādi arī būtu iemesli, ir skaidrs, ka vairumā gadījumu - 80 % - migrēna ir iedzimta kaite, kas tiek nodota pa sieviešu līniju. Tomēr tas nenozīmē, ka ar migrēnu neslimo vīrieši. Viens no četriem ārsta pacientiem ir vīrietis. Slimo arī mazi bērni un pusaudži. Novērots, ka līdz pubertātes vecumam migrēnas skarto zēnu un meiteņu īpatsvars ir apmēram vienāds, bet pusaudžu vecumā meiteņu skaits strauji palielinās. Iemesls ir hormonālās izmaiņas, kas izraisa galvassāpju lēkmes. Šīs pašas hormonālās svārstības - mēnešreizes, grūtniecība, menopauze - var gan provocēt migrēnu, gan arī būt par iemeslu tam, ka mokošā slimība pāriet pati no sevis. Katrs gadījums ir ļoti individuāls. 


Ar auru un bez auras 
Ir vairākas migrēnas formas, bet galvenokārt izdala migrēnu ar auru un migrēnu bez auras. Poētiskais nosaukums "migrēna ar auru" nozīmē to, ka pirms galvassāpju lēkmes ir tipiskas pazīmes, kas liecina, ka pēc kāda laika būs klāt arī spēcīgās galvassāpes. Visbiežāk pazīmes ir vizuālas - parādās punkti, riņķi, ņirbēšana vai redzes lauka daļējs aptumšojums, var būt notirpums vai vājums rokā vai kājā, vai ķermeņa vienā pusē, plakstiņa noslīdējums, asarošana kreisajā acī, īslaicīgs runas zudums. Šī forma biežāk iedzimst un nododas no paaudzes uz paaudzi. 

Migrēna bez auras ir pēkšņas galvassāpes bez priekšsajūtām, un šī forma ir sastopama daudz biežāk. 
Ja migrēna atkārtojas trīs reizes mēnesī, var uzskatīt, ka šīs lēkmes ir biežas. Tādā gadījumā ir vērts doties pie ārsta, lai uzsāktu terapijas kursu. No migrēnas izārstēties nav iespējams, dažreiz tā pāriet pati no sevis, bet ar medikamentu palīdzību ir iespējams lēkmes kontrolēt un padarīt panesamākas un īsākas. 


Ko noskaidro ārsts? 
Protams, ne visas stipras un nepatīkamas galvassāpes ir migrēna, tāpēc ārsta uzdevums ir sākumā noskaidrot, kāds ir pacienta veselības stāvoklis. Arī paaugstināts asinsspiediens, hroniskas slimības, saspringti muguras un skausta muskuļi, neizārstēti iekaisumi var būt iemesls migrēnai. Ja šie iemesli tiek izslēgti vai novērsti, bet lēkmes turpinās, nākamais speciālists, kas palīdzēs tikt galā ar galvassāpēm, ir neirologs, kas ar aktīvu pacienta līdzdalību meklēs piemērotākās zāles un terapiju stāvokļa atvieglošanai. 
Nekavējoties jāmeklē ārsta palīdzība, ja galva sāk sāpēt pēkšņi, ļoti stipri un savādāk nekā līdz šim. Par nopietnām, veselību apdraudošām briesmām var signalizēt arī galvassāpes tikai no rīta vai naktī. 

 

Mājas apstākļos palīdz klusums, auksts ledus uz pieres, spiedošs apsējs ap galvu, deniņu ierīvēšana ar piparmētru eļļu vai mentolu. 
 

 

Dažādi veidi, kā ārstēt migrēnu 
Kā jau minēts, sāpju lēkmes var būt vieglākas, bet var būt arī tādas, ka cietēju noliek uz gultas uz vairākām dienām. Vieglākos gadījumos palīdzēt var tradicionālie aptiekās nopērkamie bezrecepšu pretsāpju līdzekļi - paracetamols, ibuprofēns, sedalgīns, citramons, aspirīns. Svarīgi ir laikus, tikko sāk sāpēt galva, ieņemt lielu (2 tabletes) medikamenta devu, tad sāpes var novērst vai ievērojami samazināt. Nepareizi ir dzert šīs zāles mazās devās ik pēc pusstundas, tad migrēnu nevar apturēt. Ja šis paņēmiens nelīdz, tad ārsts piemeklē recepšu medikamentu terapiju, kas traucētu migrēnas lēkmju attīstībai. 

Reizēm cilvēkus mulsina tas, ka ārsts izraksta pretdepresijas vai epilepsijas zāles, kaut ne viena, ne otra slimība viņam nav diagnosticēta. Abas šo slimību zāļu grupas labi ārstē arī migrēnas lēkmes. Ir arī preparādi, kas lietojami tieši pirms migrēnas sākšanās. Šos medikamentus migrēnas pacienti tur somiņā un iedzer, jūtot, ka tuvojas lēkme. Preparāti palīdz 85% gadījumu.

Mājas apstākļos palīdz klusums, auksts ledus uz pieres, spiedošs apsējs ap galvu, deniņu ierīvēšana ar piparmētru eļļu vai mentolu. 
 

Reklāma
Reklāma

Nevēlamie produkti
Ir faktori, kas veicina migrēnas lēkmes - noteikti produkti, no kuriem jāatsakās (šokolāde, sarkanvīns un jebkurš cits alkohols, citrusaugi, rieksti), salkanas smaržas, vecu cigarešu pelnu smaka, spilgta, pulsējoša gaisma, kontrastaini krāsu laukumi. Daktere Jēgere gan dalās pieredzē, ka viņas pacientu lokā nav bijis gadījuma, ka galva sāk sāpēt pēc apēstas šokolādes, bet, izvēloties dzērienu, labāk dot priekšroku baltvīnam. Stress, badošanās vai ilgstoši uztraukumi arī nenāks par labu pašsajūtai. 


Palīdz sevis sakārtošana 
Novērots, ka ar migrēnu sirgst pārsvarā emocionāli cilvēki ar jūtīgu nervu sistēmu. Tāpēc bez medikamentiem ļoti labi palīdz arī jebkura nodarbe, kas palīdz sevi sakārtot - punktu masāža, adatu terapija, joga, augu valsts preparātu lietošana. 

Interesanti, ka migrēna nomoka gan urbanizētā vidē dzīvojošos stresainos pilsētniekus, gan lauku vai augstkalnu iedzīvotājus. Šīs slimības priekšā visi ir vienādi, un neviens nezina, kurā brīdī viņš var piedzīvot netīkamās pulsējošās sāpes. 

Rīgā iespēja pārbaudīties un saņemt galvassāpju speciālista konsultāciju ir Vecmīlgrāvja slimnīcas Galvassāpju kabinetā.  Latvijas Neirologu asociācija sāk kampaņu, kuras laikā iedzīvotāji bez maksas var saņemt konsultācijas galvassāpju gadījumos.