Noderīgi ziemā: rotavīruss un ziemas vemšanas slimība norovīruss – kā atšķirt un izsargāties?

Vēdera vīrusi pasaulē ir daudz un dažādi, bet zināmākie bērnu vidū Latvijā ir divi – rotavīruss un norovīruss jeb tautā sauktā ziemas vemšanas slimība. Kaut simptomi abiem vīrusiem ir līdzīgi, infekcijas norise un iespējas mazuļus no šīs infekcijas pasargāties atšķiras.

Interesanti, ka norovīruss uzliesmo tieši ziemas laikā, savukārt rotavīruss cirkulē augu gadu. Publicitātes foto.

FOTO: Shutterstock.com

Interesanti, ka norovīruss uzliesmo tieši ziemas laikā, savukārt rotavīruss cirkulē augu gadu. Publicitātes foto.

  • Vemšana un caureja var pavadīt abus vīrusus, taču norovīrusa gadījumā vemšana un augsta temperatūra var izpalikt. Savukārt rotavīrusa pavadonis gandrīz visos gadījumos ir caureja un paaugstināta temperatūra, bet vemšana var pievienoties vēlāk.
     
  • Rotavīrusam raksturīgs straujš slimības sākums – caureja, vemšana, temperatūra, nespēks, arī organisma atūdeņošanās norit straujāk. Norovīrusa norise vairāk atgādina saindēšanos ar pārtiku – slimība sākas ar vemšanu, temperatūra var izpalikt, taču parādās vājums un pēc dažām dienām seko nākamais slimības vilnis - vemšana var atkārtoties, kā arī pievienoties temperatūra.
     
  • Interesanti, ka norovīruss uzliesmo tieši ziemas laikā, savukārt rotavīruss cirkulē augu gadu. Kopumā rotavīrusa infekcija, īpaši zīdaiņiem un maziem bērniem, norit smagāk un ar to saslimstot biežāk ārstējas slimnīcā nekā slimojot ar norovīrusu. 
     
  • Pret norovīrusu vakcinēties nav iespējams, vienīgā profilakse ir ievērot personīgo higiēnu. Pret rotavīrusu bērnu var efektīvi pasargāt ar vakcinācijas palīdzību, ko iesaka arī Pasaules Veselības Organizācija. Bērna pirmreizēja inficēšanās ar rotavīrusu parasti norit smagi, tāpēc ļoti svarīga ir tieši agrīna vakcinācija līdz sešu mēnešu vecumam.

Reklāma
Reklāma