Kas ir tuberoskleroze? Jaunas ārstēšanas iespējas ar šo slimību sirgstošiem bērniem

Latvijā pirms mēneša uzsākta retas slimības - tuberosklerozes - ārstēšana bērnam, izmantojot jaunākās paaudzes medikamentu. Šī terapija samazina slimības izraisītās komplikācijas, tādējādi ļaujot izvairīties no nepieciešamības veikt smagu galvas smadzeņu operāciju un nodrošina efektīvāku un pacientam daudz labvēlīgāku ārstēšanu.

5-15% pacientu galvas smadzenēs attīstās labdabīgi veidojumi, kas ir jāoperē, lai novērstu smadzeņu bojājumus.

FOTO: Agnis Šmits

5-15% pacientu galvas smadzenēs attīstās labdabīgi veidojumi, kas ir jāoperē, lai novērstu smadzeņu bojājumus.

 

 

Pasaulē ar tuberosklerozo kompleksu slimo ap 1 miljons cilvēku, gan bērni, gan pieaugušie. Uz katriem 6000 jaundzimušajiem vidēji tiek reģistrēts viens saslimšanas gadījums. Latvijā ir ap 30-40 slimnieku vecumā līdz 18 gadiem, taču pilnīgi precīzu datu nav.

 

Tuberoskleroze ir reta ģentētiska multisistēmiska saslimšana, kas izraisa labdabīgu audzēju veidošanos galvas smadzenēs un citos vitāli svarīgos orgānos kā nierēs, plaušās, acīs, sirdī, ādā u.c. Slimības simptomi var būt dažādi – no vieglām izmaiņām ādas stāvoklī, kas izpaužas kā depigmentēti balti laukumi un neraisa īpašas sūdzības, līdz smagām izpausmēm kā krampji, epilepsija, autisms un garīga atpalicība. 5-15% pacientu galvas smadzenēs attīstās labdabīgi veidojumi, kas ir jāoperē, lai novērstu smadzeņu bojājumus.

 

Reklāma
Reklāma

Šobrīd ir izstrādāts medikaments, kas samazina slimības radītās komplikācijas. To lietojot, tuberosklerozā kompleksa pacientiem audzējs galvas smadzenēs pakāpeniski samazinās un izzūd. Medikamentozā terapija, kas aizstāj operācijas, tiek izmantota visā pasaulē.

 

„Medikamentozā terapija bērniem ar tuberosklerozi ir starptautiski pielietota un atzīta inovācija, kas būtiski uzlabo pacientu ārstēšanas iespējas. Ņemot vērā, ka galvas smadzeņu operācijas ir smagas, sarežģītas un ar augstu risku pacienta veselībai un dzīvībai, esam gandarīti, ka jauno medikamentu, kas ir valsts apmaksāts bērniem, varam pielietot arī Latvijā,” stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu neiroloģijas un neiroķiruģijas klīnikas neiroloģijas profila virsārsts Guntis Rozentāls.