Ko darīt, ja pastāvīgi sapampušas kājas?

Karstā laikā pat veselam cilvēkam, kam ilgi jābrauc automašīnā vai jāatrodas lidmašīnā, var sapampt kājas. Taču dažreiz pienāk brīdis, kad ārsts saka: jums ir hroniska kāju tūska. Ko darīt? Konsultē ķirurgs flebologs Arnolds Kadišs.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Arī tad, ja cilvēkam vēnas ir veselas, kāju tūsku nevajadzētu ilgstoši pieļaut. Tāpēc, ja iespējams, būtu jālieto kompresijas terapija. Jo īpaši tāla pārbrauciena vai pārlidojuma laikā, kad paaugstinās dziļo vēnu trombozes risks. Profilaksei pietiks ar kvalitatīvām pusgarajām kompresijas zeķēm, kuras izvēlas atbilstoši pēdas izmēram. Taču hroniska kāju tūska rodas tad, kad cilvēkam jau ir kādas vēnu vai limfatiskās sistēmas problēmas un sīkākai pārbaudei jāvēršas pie flebologa jeb vēnu speciālista, kurš duplekssonogrāfijas izmeklējumā precīzi noteiks iemeslu.

 

FOTO: Ķirurgs flebologs Arnolds Kadišs.

 

Kuru tūsku veidu ārstēšana saistīta tieši ar flebologa darbu?
Tūska kājās var rasties dažādu sistēmisku saslimšanu, piemēram, slimas sirds, dēļ, tomēr flebologam visbiežāk jāārstē tāda tūska kā flebedēma, kas ir visplašāk sastopama un kas rodas dziļo vai virspusējo vēnu slimības trešajā stadijā. Limfedēma jeb limfostāze rodas, ja ir traucēta limfas attece. Piemēram, pēc onkoloģiskām krūts operācijām līdz pat 25% pacienšu nākas saskarties ar limfas uzkrāšanos rokā un milzīgu tās pietūkumu.

Trešā ir retāk sastopamā lipedēma jeb tauku tūska, kad patoloģiski uzkrājas tauki, galvenokārt kājās, kaut cilvēks pats var nemaz nebūt resns.

Taču limfostāze var veidoties arī pēdās un apakšstilbos, un to jau palīdz diagnosticēt un ārstēt flebologs, piemēram, ja kāja kļuvusi kā zilonim un ilgstoši nekas nav darīts. Šeit vislabāk izmantot kompresijas terapiju, svarīgs pareizs dzīves veids, kā arī manuālā un mehāniskā limfodrenāžas, ko parasti veic kursa veidā. Trešā ir retāk sastopamā lipedēma jeb tauku tūska, kad patoloģiski uzkrājas tauki, galvenokārt kājās, kaut cilvēks pats var nemaz nebūt resns. Ja ir vispārēja aptaukošanās, tad organismā ir lielāks tauku šūnu skaits, bet šajā gadījumā tās jau ģenētiski ir lielāka izmēra. Šīs lielākās tauku šūnas spēj uzņemt vairāk šķidruma un rezultātā rodas tauku tūska. Ja tā ir izteikta, cilvēks sūdzas par diezgan spēcīgām sāpēm apakšstilbos un augšstilbos. Arī šādus pacientus ārstē flebologs, galvenokārt izmantojot kompresijas terapiju, bet pēdējā laikā arvien vairāk tiek piedāvāta liposakcija jeb tauku atsūknēšana, piemēram, ar lāzeru.  

Kā notiek manuālā limfodrenāžas terapija, kad pacientam problēmas sagādā limfas attece?
Terapijas mērķis limfostāzes gadījumā (limfas uzkrāšanos var izraisīt arī rozes iekaisums) novadīt limfu pa citiem limfatiskajiem ceļiem, kuri kājā, piemēram, atrodas mugurpusē. Tad ar rokām mērķtiecīgi masē tā, lai limfa atrastu ceļu uz neaizsprostotajiem kanāliem un uzlabotos tās attece.  

Reklāma
Reklāma

Kompresijas terapija – pārsējs vai zeķes – nepieciešama, lai nodrošinātu kvalitatīvu vēnu ārstēšanu.

Vairāk zinām par profilaktiskajām un medicīniskajām kompresijas zeķēm, taču – kas ir kompresijas pārsējs?  
Ja tūska ir izteikta un ielaista kādas no iepriekš minētās problēmas dēļ, vispirms lieto kompresijas pārsēju. Tas ieteicams pat pacientiem ar vēnu čūlu, kam neviena smēre nav palīdzējusi. Jo 50% ārstēšanas efekta sniedz tieši kompresijas terapija – vispirms pārsējs, pēc tam zeķe. Tikai jāzina, ka kompresijai nederēs Laumas ražotās, bet nepieciešamas speciālas zema iestiepuma saites, kas nodrošina pilnīgi vienādu spiedienu uz visām kājas pusēm. Svarīga arī speciāla saitēšanas metode, pats pacients sev to nevarēs uzsaitēt.
Mērķis – likvidēt tūsku, un tas arī izdodas.

Pēc tam pacients jau var lietot daudz ērtākās kompresijas zeķes...
Jā, tās ir gan ērtāk lietojamas, gan vieglāk kopjamas. Pacientam, kam zeķes jānēsā katru dienu, parasti ar vienu pāri pietiek pusgadam. Pret tūskām, ko izraisījusi kāda no iepriekš minētajām saslimšanām, būs nepieciešamas medicīniskās kompresijas zeķes, sākot ar 2. kompresijas klasi līdz pat 4., ko izmanto, ja bijusi dziļo vēnu patoloģija, kas tās neatgriezeniski bojājusi. Šādiem pacientiem augstākās klases kompresijas zeķes jānēsā visu atlikušo mūžu. Jārēķinās, ka kvalitatīvas vēnu zeķes, kas sniedz vajadzīgo kompresiju, nav lētas un tās ir jāpērk tikai specializētos vēnu centros, kur apmācīts personāls Jums piemeklēs pareizo mēru un kompresijas pakāpes zeķi.

Cik ilgu laiku jānēsā zeķes pēc vēnu operācijas?
Kompresijas terapija – pārsējs vai zeķes – nepieciešama, lai nodrošinātu kvalitatīvu vēnu ārstēšanu. Parasti rekomendējam tās nēsāt mēnesi pēc operācijas, tā samazinot pēcoperācijas komplikāciju iespējamību un uzlabojot gan kosmētisko, gan pašas operācijas efektivitāti.

 

Ieskaties: www.venucentrs.lv